• Gemeente Giessenlanden
  • Gemeente Giessenlanden
  • Gemeente Giessenlanden
  • Gemeente Giessenlanden

Workshop 'Koken met kliekjes'

ARKEL Enthousiaste inwoners van Giessenlanden bezochten eerder deze week de workshop Koken met Kliekjes in kookstudio Eetcetera in Arkel. De interactieve avond vond plaats in het kader van de 'Week van de duurzaamheid' en was georganiseerd door reinigingsdienst Waardlanden.

Daar liet chefkok Louella Noorduyn-den Breejen zien hoe je met producten, die vaak in de afvalbak belanden, nog een smakelijk gerecht kan maken. Zo veranderde ze een restantje oud brood en een banaan in heerlijke hartige taart en een handvol overrijp fruit werd de basis voor een gezonde smoothie. Naast de keukentips werd er ook informatie gedeeld over hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen en hoe je op een verantwoorde manier keukenafval kan scheiden.

De Giessenlandse wethouder Teus van Houwelingen opende de avond met een persoonlijk verhaal over hoe hij van zijn ouders leerde dat voedsel er was om op te eten en niet om weg te gooien. Nog dagelijks brengt hij deze wijze les in de praktijk. ,,Als er al iets overblijft in de keuken of aan de eettafel, dan geef ik het aan de kippen. De eieren die ik retour krijg, zijn het wisselgeld. Maar ook het overtallige rijpe fruit uit mijn eigen tuin gaat niet de gft-bak in. Ik verwerk het allemaal tot diksap," aldus de wethouder.

Tot slot kregen de bezoekers een tasje mee met handige hulpmiddelen. Zoals het kookmaatje: een maatbeker om afgepast te koken en een notitieblokje waar je voordat je boodschappen gaat doen een lijstje op kunt maken.