• Fort Bakkerskil
  • Regio
  • Fort
  • Slot Loevestein

Zesde Liniepadfestival op Slot Loevestein

POEDEROIJEN Met het thema 'De eeuwige soldaat: Van veldslag tot vredesmissie' wordt op 25 februari het zesde Liniepadfestival ingeluid. Het festival, dat wordt gehouden op zowel 25 als 26 februari, vindt plaats op Slot Loevestein en drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Door de eeuwen heen is de regio een militaire linie geweest waar in en om gevochten is. In de Napoleontische tijd stonden de Fransen aan de zuidkant van de Merwede om Nederland te veroveren. Nadat Napoleon bij Waterloo zijn ondergang vond, begon de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die ons moest beschermen tegen nieuwe aanvallen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, maar heeft, ter verdediging, een loopgraaf met schuilplaatsen aangelegd waarvan een aantal nu nog te bezichtigen is. Anno 2017 is de belangrijkste taak van de Nederlandse soldaten om elders de vrede te bewaren. Thans is de regio oefengebied voor defensie op het gebied voor de helikopters van de luchtmacht en ook de commando's in opleiding kennen dit gebied goed van de nachtelijke oefeningen.

Al deze verschillende tijden worden uitgebeeld en vertoond tijdens het Liniepadfestival. Dit vindt plaats op Slot Loevestein (Napoleontische tijd), Fort Giessen (WOI), Fort Altena (WOII) en Fort Bakkerskil (huidige tijd). Als teaser wordt er donderdag 16 februari vanaf 19:45 uur de voorstelling 'Hollywoud draait door' getoond in de servicebioscoop met de première van de film 'Linie tot Leven'. De forten Altena, Bakkerskil en Giessen zijn als onderdeel van De Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Waarom is het zo belangrijk dit erfgoed te koesteren en hoe zorgen we er met elkaar ervoor dat ze voor de toekomst behouden blijven? Onder leiding van Hannie Visser-Kieboom vertellen wethouder Paula Jorritsma, gedeputeerde Henri Swinkels, Loevestein directeur Ien Stijns, Brabants Landschap directeur Jan Baan en directeur Werelderfgoed Kinderdijk Cees van der Vlist over het belang van De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Inwoners kunnen de film met unieke beelden van de regio bekijken in servicebioscoop Hollywoud. Aansluitend wordt de film 'Linie Tot Leven' vertoond.

Kaarten kunnen worden besteld via de website.