De weg naar een duurzamer huis

09-09-2019, 15:02 |Van onze partner

Van het plaatsen van nieuwe windmolens tot het mogelijk vervangen van traditionele cv-ketels; je hoort steeds meer over duurzamer leven. Om beter met de aarde om te gaan en deze goed achter te laten voor komende generaties, is duurzaam leven belangrijk. Hoe zorg je dat jij duurzamer leeft en je ook je huis duurzamer maakt? Lees in dit artikel een aantal slimme tips.
 

Zorg voor isolatie en dubbel glas
Een niet goed geïsoleerde woning verliest flink wat warmte, waardoor je onnodig bij moet stoken om de temperatuur in huis goed te houden. Dat is niet alleen minder duurzaam, maar ook niet goed voor je portemonnee. Zorg er daarom voor dat je huis is voorzien van goede isolatie en zorg daarbij ook minimaal voor dubbel glas. Zo hou je je huis goed op temperatuur, gebruik je minder energie en bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Kies voor zonne-energie
Je ziet ze steeds vaker verschijnen op de Nederlandse daken: zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie gebruik je in plaats van standaard energie, waardoor je de aarde minder belast. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden, van geïntegreerde zonnepanelen tot huren of leasen. Wil je investeren in zonnepanelen? Kies er dan voor om verschillende zonnepanelen offertes op te vragen en de zonnepanelen prijzen te vergelijken. Zo heb je een goed beeld van de prijzen per aanbieder en voorkom je dat je teveel betaalt.

Zet de verwarming wat lager
Een warm huis is heerlijk, maar niet echt duurzaam. Overweeg daarom om de verwarming iets lager te zetten. Je avondje op de bank hoef je niet rillend door te brengen, onder een dekentje of met een dikke trui aan is het net zo gezellig. Start bijvoorbeeld met de verwarming eerst een graad lager te zetten en kijk of je het later nog iets naar beneden kan bijstellen. Doe de deuren in huis goed dicht en zorg voor tochstrips, zo blijft het wel lekker warm in huis.

Let op sluipgebruik van stroom
Hoeveel apparaten hebben in jouw huis een stekker in het stopcontact terwijl je ze niet gebruikt? Op deze manier verbruik je meer stroom dan je denkt. Wees daarom alert op het uitzetten van alle lichten in huis als je weggaat en kijk ook welke stekkers je uit het stopcontact kan halen. Denk bijvoorbeeld aan de televisie, opladers en lampen. Zo bespaar je niet alleen op energie, maar je verkleint ook de kans op eventuele brand.
 

Scheid je plastic
Het scheiden van je afval is ook een belangrijke stap naar een duurzamer leven en een duurzamer huis. In steeds meer gemeenten in Nederland is het steeds makkelijker om plastic te scheiden, zo ook in Gorinchem. Door je plastic te scheiden kan het gerecycled worden en hoeven er minder nieuwe plastic verpakkingen gemaakt te worden. Neem een ook een boodschappentas mee naar de supermarkt om onnodig gebruik van plastic tasjes te voorkomen.