• Foto Datzer

Djordy Schaaf gaat voor maximale in Lillehammer

GORINCHEM - Hij is jong, gemotiveerd en vastberaden om het beste uit zichzelf te halen. De Gorcumse alpineskiër Djordy Schaaf (18) is één van de dertien Nederlandse deelnemers die van 12 t/m 22 februari deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer (Noorwegen). Dit Olympische toernooi, voor toptalenten van 15 t/m 18 jaar, wordt op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) georganiseerd. Na Innsbruck in 2012, is Lillehammer dit jaar de tweede gaststad die de organisatie van de wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen op zich neemt. In totaal zullen zo'n 1100 toptalenten uit circa 70 verschillende landen zich in Lillehammer melden.

Mike Rijnders

t @MikeRijnders

Waar voetbal of hockey voor veel jonge jongens misschien een meer voor de hand liggende keuze lijkt, stond Djordy Schaaf op de respectabele leeftijd van 2 jaar al op de latten. ,,Het is er eigenlijk met de paplepel ingegoten", vertelt Schaaf. ,,Van jongs af aan zag ik mijn vader skiën, die dat gewoon als recreant deed. Met de jaren begon ik het steeds leuker te vinden, en werd langzaam duidelijk dat ik er ook nog best goed in bleek te zijn." Een lastig aspect aan het leven van een alpineskiër in Nederland, is het gebrek aan noemenswaardige trainingsfaciliteiten. Daarom brengt Schaaf een aanzienlijk gedeelte van het jaar door in het buitenland, om te trainen in landen als Oostenrijk.

De afgelopen jaren wisselden ups en downs elkaar af voor Schaaf. Na een zware blessure aan zijn kruisband en het wisselen van team en coach, lijkt hij nu zijn draai te hebben gevonden bij zijn huidige team. ,,Ik heb het nu goed naar mijn zin, en over de samenwerking met mijn coach ben ik erg tevreden. Er is een klik, en ik denk dat daar de basis ligt voor een goede samenwerking. Het is fijn om een coach te hebben die het volste vertrouwen in mij heeft", legt Schaaf uit.

HET TOERNOOI De concurrentie is groot, maar de motivatie om goed te presteren is mogelijk nog groter bij Djordy Schaaf. In Lillehammer komt het toptalent in actie op de onderdelen Super-G, de combinatie, de slalom en de reuze slalom. Afhankelijk van de prestaties van Schaaf en landgenote Claire Tan, die bij de dames deelneemt aan het Olympische alpineskiën, volgt er wellicht nog een afsluitend onderdeel in teamverband. Een favoriet onderdeel heeft Schaaf niet, maar wel denkt hij dat bij de slalom zijn beste kansen liggen op een mooie klassering. Ondanks dat hij veel vertrouwen heeft in een mooi toernooi, is Schaaf wel voorzichtig met voorspellingen doen. ,,Ik probeer zo min mogelijk bezig te zijn met verwachtingen. Zodra ik bijvoorbeeld ga roepen dat ik in de top tien wil eindigen bij een bepaald onderdeel, gaat dat in mijn hoofd zitten. Ik denk dat dit voor mij averechts werkt, want ik wil gewoon alles geven tijdens de wedstrijden." Schaaf vliegt op 11 februari naar Lillehammer, en komt 13 februari voor het eerst in actie op het onderdeel Super-G.