Djordy Schaaf naar Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer

GORINCHEM Het Gorcumse sporttalent Djordy Schaaf maakt deel uit van het Youth Olympic Team Netherlands dat van 12 tot en met 21 februari in Lillehammer aab de Jeugd Olympische Spelen gaat deelnemen. In Noorwegen strijden in het door het Internationaal Olympisch Comité georganiseerde evenement 1100 sporters in de leeftijd van 15-18 jaar in 15 winterse disciplines om 70 gouden medailles.

Schaaf wordt in Noorwegen vergezeld door twaalf andere sporters, die in zes disciplines van start gaan. De Nederlandse Ski Vereniging levert alpine skiërs Claire Tan (Groningen, 17 jaar) en Djordy Schaaf (Gorinchem, 18) alsmede snowboarder Erik Bastiaansen (Terneuzen, 18). Vanuit de Bob en Slee Bond Nederland stromen Noëlle Venneman (Enschede, 15 jaar) en Bram Zeegers (Venray, 17) het team in. De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond is hofleverancier van het Nederlands team met langebaanschaatsers Elisa Dul (Oene, 17), Isabelle van Elst (Bennebroek, 17), Daan Baks (Raamsdonk/Groningen, 17) en Louis Hollaar (Numansdorp/Groningen, 17) en de shorttrackers Gioya Lancee (Kesteren/Heerenveen, 17) en Tjerk de Boer (Weidum, 16). Vanuit de Nederlandse IJshockeybond completeren ijshockeyers Maree Dijkema (Groningen, 15) en Ties van Soest (Son en Breugel, 15) het team.

De Jeugd Olympische Spelen worden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. In 2016 is Lillehammer, na Innsbruck 2012 waar Nederland met 17 sporters deelnamen en 7 medailles won, de tweede stad waar de wintereditie plaats gaat vinden. 1100 sporters uit ongeveer 70 landen strijden om de medailles. De vorige zomereditie vond plaats in Nanjing in 2014. De accommodaties van de Olympische Winterspelen 1994 worden zo opnieuw voor eenOly mpische evenement ingezet.

De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als evenement voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange weg naar de volwassen top. Belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.