Drie medailles voor Biesboschzwemmers

WERKENDAM Het eerste weekend van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2015 (BZK2015) in Eindhoven heeft voor de Biesboschzwemmers twee zilveren en een bronzen medaille opgeleverd. Daarnaast werd er zes keer onder de limiet voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen gezwommen, een clubrecord en 18 persoonlijke records verbeterd. Sanne van de Pol, Leendert Paans en Simon Schmidt wisten een medaille te halen.

De eerste die een medaille haalde was Simon op de 50 vrije slag. Hij was ruim een halve seconden sneller dan zijn tijd van een maand geleden in Antwerpen en kreeg hiervoor een zilveren medaille omgehangen. Zijn tijd was (opnieuw) sneller dan de limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen, hetgeen ook voor Leendert gold. Later op de middag wist Sanne op de 100 schoolslag naar het brons te zwemmen en verbeterde ze haar seizoenrecord met 0,1 seconde. Het programma nummer daarna, de 100 rugslag, leverde een verrassing op. De start van Leendert was niet zo goed, maar ondanks dat wist hij naar het zilver te zwemmen en bleef daarbij ruim 1,5 seconde onder de limiet voor de Nederlandse.

Op de 100 vrije slag wisten Simon en Leendert opnieuw onder de limiet te blijven. Simon verbeterde zijn tijd op dit nummer met ruim een halve seconde. Voor Leendert kwam er op de 200 wisselslag nog een startbewijs bij. Hij was ruim 11 seconde sneller dan ooit en bleef vijf en een halve seconde onder de limiet voor de 'Nederlandse'. Hiermee staat zijn teller op zeven limieten en Simon heeft zich op dit moment voor twee nummers weten te plaatsen.

De jonge ploeg van de Werkendammers wist op de vele nummers goede tijden te realiseren. Voor Redine van Breugel, Femke Golverdingen, Tom Kruis, Julia en Laura Verhoeven waren er persoonlijke records. Redine verbeterde zich op de vlinderslag sprint ondanks een minder goede start. Femke wist op de 200 rugslag zich met ongeveer twee seconden te verbeteren. Tom staat op veel nummers ingeschreven en hij wist, ondanks een werkweek en dus een week niet trainen, zich te verbeteren op de 100 rugslag. Op zijn andere nummers bleef hij meestal in de buurt van zijn beste tijden. Julia en Laura waren allebei op de 100 schoolslag sneller dan ooit in een 50 meter bad en daarnaast was Julia ook nog beter dan ooit op de 200 rugslag, 50 en 100 vlinderslag.

Rebecca Branderhorst, Marjo Goelema, Ilse en Sanne van de Pol wisten zich niet te verbeteren, maar zij bleven dicht bij hun beste tijden steken. Marjo wist zelfs nog bijna het podium te halen op de 50 schoolslag.

Op de estafette nummers werd door Femke, Rebecca, Julia en Ilse op de 4 x100 meter wisselslag een zevende plaats gehaald waarbij ze onder de opgetelde 50 meter bad tijden wisten te blijven. Xander Korsman, Simon, Tom en Leendert zwommen dit weekend de 4 x 100 en 4 x 200 meter vrije slag en op de laatste wisten ze het clubrecord met ruim een halve minuut aan te scherpen. Voor Xander was er als startzwemmer van de 4x100 meter zelfs een persoonlijk record.

Volgend weekend zijn er ongeveer 30 nieuwe kansen om tijden te verbeteren en mogelijk eremetaal te halen. Op basis van de inschrijvingen lijken er diverse kansen te bestaan, maar wat het eerste weekend zeker geleerd heeft, is dat medailles in het water verdeeld worden en niet op papier.