'Een explosie van adrenaline'

GORINCHEM Drakenbootracen, het is inmiddels een begrip geworden in Gorinchem en omstreken. Zaterdag 21 mei vult de Lingehaven zich weer met sierlijke drakenboten en het ritmische getrommel dat daarbij hoort. ,,Binnen één minuut zo'n enorme explosie van adrenaline. Dat maakt drakenbootracen zo mooi", vertelt Jan Wouters, organisator van de races.

door Tim Hartman

t@Namtrah09

 

Landelijk is het niet de meest bekende sport, maar in Gorinchem hoef je niemand uit te leggen wat drakenbootracen is. De Gorcumse River Dragons is een van de negen verenigingen die aangesloten is bij de NDBF (Nederlandse Drakenboot Federatie) en sinds vorig jaar geldt ook de drakenbootrace van Gorinchem tot officiële wedstrijd.

Voor de elfde keer organiseert Jan Wouters het evenement, dat ooit als grapje is begonnen: ,,Een boot van de Merwede Dragons, de voorloper van de River Dragons, lag in de rivier en er werd niets mee gedaan. Toen ontstond het idee om een 'horecatoernooitje' te organiseren. Dat is inmiddels iets groter geworden", lacht Wouters.

Maar liefst 32 teams kunnen er inmiddels deelnemen aan de races. Naast de professionele teams die in een aparte poule hun kunsten vertonen. Het grote aantal teams en de strakke tijdsplanning zetten Wouters aan het denken om het jasje te verruimen en er een tweedaags evenement van te maken, maar dit jaar is het nog gewoon een hele zaterdag vol: ,,Vanwege de veiligheid gaan we niet in het donker varen dus mocht je willen groeien, zou je een dag erbij moeten nemen", legt Wouters uit.

Het getrommel, een minuut durende adrenaline-explosie, de aankleding: het zijn de ingrediënten voor een mooi vervolg van een traditie. ,,Iets wat door de nieuwe hoofdsponsor, Cathay Pacific, mogelijk is gemaakt. Sponsors zijn enorm belangrijk", spreekt Wouters zijn dank uit.

 

IN BEELD Dit jaar is er extra aandacht voor de omlijsting van de races. Niet alleen worden de deelnemers uitgedaagd zich leuk aan te kleden middels een prijs voor het gaafst aangeklede team, ook worden de prestaties vanuit alle hoeken vastgelegd: ,,We gaan een proef doen met een cable cam die boven de boten hangt. Naast de go-pro's, de fotofinish en de officiële tijdswaarneming een leuke toevoeging", aldus Wouters. Ook op de aangrenzende Havendijk wordt het een kleurrijke bedoeling. ,,Als entertainment wordt een dragon dance getoond. Als je dat op Youtube bekijkt, dat ziet er echt schitterend uit."

Teams die zich willen inschrijven, kunnen terecht op www.drakeboot.nl. Inschrijven kan nog tot 1 mei.