• gpfoto/Jan Noorlandt

    gpfoto/Jan Noorlandt

Eerste week Proxsys Cup Altena revelatie, Unitas en Kozakken Boys door

GORINCHEM De eerste week van de Proxsys Cup zit er alweer op. Enkele ploegen zijn al uitgevoetbald, andere clubs spelen vandaag (dinsdag) en morgen hun laatste poulewedstrijden. Wie mogen er donderdag aantreden in de kwartfinales?

door Tim Hartman

KWARTFINALISTEN Twee van de acht kwartfinalisten zijn bekend: Unitas in poule A en Kozakken Boys in poule B. Ondanks de hoge verwachtingen van Unitas, die ze zelf proberen te temperen, werd er 'gewoon' drie keer gewonnen: 6-0 van SVS'65, 6-3 van Schelluinen en 3-0 van Almkerk. In de kwartfinale treedt Unitas aan tegen een van de twee beste nummers twee.

Ook Kozakken Boys heeft met CFM Transito-spelers uit het tweede en derde een uitstekend zaalvoetbalteam op de been hebben gebracht. In de poule des doods werd er drie keer gewonnen. SteDoCo werd met 7-0 afgedroogd, LRC met 5-1 en SVW met 7-4.

TOPSCORERS Dat Kozakken Boys door naar de kwartfinale is, is mede te danken aan de nummers twee en drie van de topscorerslijst. Bart Jongejan en Youri Huijzer wisten allebei zeven keer te scoren. De enige die zij voor zich moeten dulden is SVW'er Hicham Farhou. Hij zit met SVW in de wachtkamer. Met zes punten en een positief doelsaldo van vijf hopen de streepjes nog een van de twee beste nummers twee te worden.

REVELATIES Voor de revelatie van het toernooi gaan we naar poule C. Daar zouden GJS en Woudrichem onderling gaan uitmaken wie de groepswinnaar zou worden, maar niets is minder waar. Het is Altena dat GJS op een gelijkspel hield (1-1) en daarna met 7-4 won van Woudrichem, de finalist van vorig jaar.

,,We wisten wel dat we een aardige ploeg voor in de zaal hadden, daarom was het ook zo zonde dat we bij GJS en Woudrichem kwamen, twee titelkandidaten. We zagen het eerlijk gezegd zelf ook somber in", vertelt Altena-captain Julian Geelhoedt. ,,Maar we hadden ons strijdplan klaar liggen en probeerden het compact te houden. Dat is goed gelukt. Vooral van GJS hadden we wel iets meer verwacht, maar ook tegen Woudrichem konden we goed mee. Dat had ik van tevoren echt niet verwacht."

Geelhoedt speelt zelf ook een fenomenaal toernooi en had met vier goals een groot aandeel in de prestaties van zijn ploeg. En als je wint, heb je vrienden: ,,Haha, ik krijg inderdaad best veel berichtjes en mensen die ik niet of nauwelijks ken, spreken me steeds aan. Dat is hartstikke leuk. Maar we zijn er nog niet. We moeten winnen van Herovina en dat is helemaal geen slechte ploeg. Woudrichem en GJS hadden het ook zwaar tegen hen. Tegen GJS en Woudrichem konden wij inzakken, nu moeten we zelf aan de bak."

Als Altena wint, komt het in de kwartfinale Kozakken Boys tegen: ,,De Proxsys Cup leeft heel erg bij ons dus het zou voor ons en onze supporters supervet zijn als we dat halen."

TEGENVALLERS Naast winnaars zijn er de verliezers. Arkel en Woudrichem hebben nog hoop op de kwartfinale, maar realistische hoop is dat niet. Woudrichem was vorig jaar nog finalist, maar na winst op Herovina (3-1) werd er verloren van Altena: ,,Altena deed het heel goed", vindt Woudrichem-aanvoerder Jamy Goemaat. ,,Het is jammer dat Dillis de Vries, Yoeri Duyzer, Danny van der Matten en Corné Nijhof er niet waren, dan hadden we nog feller druk kunnen zetten en hadden we meer kans gehad. De enige manier waarop wij nu nog naar de kwartfinale kunnen, is als Herovina minstens een punt pakt tegen Altena en wij zelf van GJS winnen. Maar het kan, we hebben genoeg gekke dingen gezien in de zaal."

Naast Woudrichem heeft ook Arkel, na het verlies van Sleeuwijk (4-2) en de winst op Asperen (6-3), nog kleine hoop op de kwartfinale. Dan moet er flink uitgehaald worden tegen Leerdam Sport. Aanvoerder Remie Schuurman: ,,Ik vind niet dat wij recht hebben op de kwartfinale. Het verbaasde me eerlijk gezegd ook dat wij vooraf als een van de favorieten werden bestempeld. Maar zolang er kans is, gaan we er voor."

Waar het mis ging voor Arkel? ,,Tegen Sleeuwijk haalden de bepalende jongens hun niveau niet. Ik ook niet. Ik had die wedstrijd m'n oogkleppen op. Tegen Asperen was er veel te weinig beweging. Degene die de bal heeft, krijgt dan altijd de schuld, maar als alle jongens stilstaan, gebeurt er niets."

Wie Schuurman en Goemaat in de finale terugverwachten? ,,Unitas gaat gewoon winnen", is Schuurman resoluut. ,,Die hebben nu op halve kracht de kwartfinale gehaald. Een beetje zoals Real Madrid altijd in de groepsfase van de Champions League."

Goemaat: ,,Ik weet niet of dat met het schema kan, maar Sleeuwijk - Unitas zou een heel mooie finale zijn."

Zie voor alle standen, het programma, statistieken en meer op www.destadgorinchem.nl en www.proxsys-cup.nl.