• Archieffoto: GJS tegen Delta Sports '95.

    Tim Hartman

Einde seizoen: Twee kampioenen en veel opluchting

GORINCHEM Het reguliere voetbalseizoen zit erop. Arkel en Unitas (zo.) werden kampioen en veel clubs haalden opgelucht adem. SVW degradeerde en Herovina probeert dan op zaterdag 9 juni te voorkomen tegen Unitas (za.). Voor aanvang van het seizoen beschouwde De Stad Gorinchem voor met alle clubs. Zijn de doelstellingen behaald?

door Tim Hartman 

Kozakken Boys – Tweede Divisie – 2/18
Coach Danny Buijs wordt volgend seizoen coach in de Eredivisie bij FC Groningen en dat is een prachtige bekroning op zijn tijd als coach van Kozakken Boys. Omdat de Werkendammers onder zijn leiding al veel successen boekten, hoopte Buijs zijn jongens te kunnen motiveren het hoogst haalbare te halen dit seizoen. In het seizoen 2014/2015 werd Buijs trainer in Werkendam en werd hij kampioen van de Topklasse. In het toernooi om de KNVB-beker werden wedstrijden gespeeld tegen AZ en Ajax en werd De Graafschap zelfs verslagen. De ultieme kers op de taart moest zaterdag komen in een onderling kampioensduel met Katwijk. Die kwam er niet (0-0). Desondanks kende Kozakken Boys wederom een prachtseizoen en toonde de club aan een van de beste amateurclubs van Nederland te zijn.

Unitas zo. – 1e klasse B - 1/13
Als promovendus is het logisch dat 'handhaving' als doelstelling wordt gesteld, maar bij Unitas (zo.) bleek dat valse bescheidenheid. De roodbroeken wonnen week na week met goed voetbal en stelden vier wedstrijden voor het einde het kampioenschap veilig door te winnen van de enige ploeg die nog enigszins in de buurt bleef: Hoogland. Er werd dit seizoen maar twee keer verloren, waarvan zondag de tweede keer was (2-0 tegen Poortugaal). Inmiddels is de selectie voor volgend seizoen versterkt en daarmee valt niet uit te sluiten dat Unitas ook in de Hoofdklasse geen modderfiguur zal slaan.

GJS – 1e klasse C – 11/14
,,Wij gaan niet degraderen. Wij blijven in de eerste klasse, linksom of rechtsom", sprak coach Cees Lagendijk vooraf aan het seizoen. Vervolgens voorspelde hij dat tegen Woudenberg de eerste overwinning geboekt zou worden en dat GJS kampioen van de onderste vier ging worden. Kenmerken van Nostradamus of blufpoker: de voorspellingen van Lagendijk kwamen uit. GJS had zaterdag nog wel het nodige geluk dat Woudenberg niet van De Merino's won. Anders had GJS, dat zelf met 2-1 van SVL verloor, alsnog de nacompetitie in gemoeten. Desondanks mag GJS terugkijken op een knappe terugkeer in de eerste klasse, waarin het een van de weinige ploegen is die de spelers niet betaalt.

Woudrichem – 2e klasse F – 7/14
Woudrichem wil een stabiele tweedeklasser worden en hoopte na het spectaculaire vorige seizoen in een van de periodes te kunnen stunten. Dat lukte niet, al verbeterde de Vissenkoppen zich in de tweede seizoenshelft wel. De ploeg van coach Leon Elands stond zelfs nog eventjes vijfde. Uiteindelijk eindigt Woudrichem bij de terugkeer in de tweede klasse op de zevende plek. De ploeg zal deze zomer wel aan de bak moeten om de selectie wat breder te maken. Doelman Lex Kramers vertrekt en aanvoerder Wim Holster stopt.

SVW – 2e klasse F – 14/14
Cees van Bavel leek de Messias op Sportpark Molenburg, maar ook de opvolger van Frans Ceton kon SVW niet behoeden voor rechtstreekse degradatie. In totaal pakte SVW slechts acht punten, al werd het lot van de streepjes pas één speelronde voor tijd bezegeld. Na de enige overwinning van het seizoen op Meerkerk werden de laatste vijf wedstrijden allemaal verloren en dus moet nieuwe coach Tutu Ndona volgend seizoen in de derde klasse beginnen. Misschien wel een prima niveau voor een frisse start.

Schelluinen – 3e klasse C – 9/14
Aanvoerder Colin de Jong had geen zin in degradatievoetbal dit seizoen. Probleem in de derde klasse C was echter dat zelfs de nummer vijf van de ranglijst degradatievoetbal speelde. De verschillen waren extreem klein en ook voor Schelluinen bleef het spannend tot de één na laatste speelronde. Er waren onderlinge concurrenten die op de laatste speelronde nog tegen elkaar speelden en dus kon Schelluinen niet meer onder de streep komen. Na vier seizoenen vierde klasse nu dus handhaving in de derde klasse.

Vuren – 3e klasse C – 10/14
Coach Ron Vlot wilde simpelweg niet degraderen. Als het aan hem had gelegen had die doelstelling ook via de nacompetitie behaald mogen worden, maar dat blijkt niet nodig. Vuren ondervond veel last van de twee punten in mindering die de ploeg aan de wedstrijd tegen Alblasserdam overhield. Het zorgde ervoor dat de ploeg zich pas op de laatste speelronde (2-1 winst op Ameide) veilig speelde.

Sleeuwijk – 3e klasse D – 8/14
Sleeuwijk-captain Michiel Marinissen vond dat Sleeuwijk te allen tijde bij de titelfavorieten moest behoren. Het seizoen liep echter even anders voor de Roefbewoners. Coach Edward Sijahailatua werd al snel vervangen door Pieter Tuns en het gehele rechterrijtje in de derde klasse D bleef tot de laatste snik strijden tegen de nacompetitieplekken. Dankzij twee overwinningen in de laatste twee wedstrijden (3-2 tegen NOAD'32 en 0-2 tegen GDC) bleef Sleeuwijk dat lot bespaard.

Herovina – 3e klasse D – 12/14
Aanvoerder Kevin Steenbruggen dacht misschien aan een periode vooraf aan het seizoen. Het kwam er niet van. De ploeg uit Herwijnen moet zich opmaken voor de nacompetitiewedstrijd op eigen veld tegen Unitas (za.). Één wedstrijd van negentig minuten: bij verlies degradeert Herovina naar de vierde klasse. Eigenlijk ongelofelijk, gezien het feit Herovina slechts één van de laatste zeven wedstrijden verloor (4-1 tegen Haaften, afgelopen zaterdag). Met 31 punten gaat Herovina de nacompetitie in. Ter vergelijking: vorig seizoen waren in de derde klasse D 31 punten genoeg voor een zevende plek in het linkerrijtje.

Unitas – 4e klasse D – 3/14
Unitas (za.) wilde meedoen om een periode. Die doelstelling hadden de roodbroeken al na de eerste periode bereikt. Maar na een voorsprong van acht punten op Arkel had de ploeg van coach Hans Bos graag kampioen geworden. Er werd echter twee keer van Arkel verloren en knullige nederlagen tegen Zuilichem en Kerkwijk hielpen ook niet mee. Nu wacht één uitwedstrijd tegen Herovina. Een wedstrijd waar promotie naar de derde klasse van afhangt.

Arkel – 4e klasse D – 1/14
Arkel moest volgens spits Corné van Horik zo snel mogelijk terug naar de derde klasse. Met 33 doelpunten hielp Van Horik daar zelf een handje aan mee. In een onderling duel met Unitas (3-1) greep Arkel het eerste kampioenschap in 39 jaar tijd. Daarmee brengt coach Richard Smaal de ploeg terug naar de derde klasse, waar hij het stokje overgeeft aan Leon Elands. Die kan met onder anderen Dylan Verschoor en Lorenzo Agnoli als versterkingen werken aan het worden van een stabiele derdeklasser.

SVS'65 – 4e klasse D – 8/14
Het scheelt vijf punten tot het gewenste aantal van veertig, die coach Henk Donga vooraf aan het seizoen hoopte te behalen. Donga moet het in zijn enige seizoen als coach in Spijk doen met een achtste plek. Net niet in het linkerrijtje dus. Volgend seizoen staat José van de Ven voor de groep.