• De kampioensschaal van de KNVB is woensdag uitgereikt aan de vrouwen van ZVG/Cagemax

    Egbert Egberts
  • Wedstrijdbeeld uit ZVG/Cagemax tegen MazzelStars (6-5).

    Egbert Egberts

Eredivisiezaalvoetbal vrouwen unicum in Gorinchem

GORINCHEM In een normaal goed gevulde Van Rappardhal is afgelopen woensdag de kampioensschaal van de KNVB uitgereikt aan de talentvolle vrouwen van ZVG/Cagemax. Zij promoveren daardoor rechtstreeks vanuit de Hoofdklasse naar de Eredivisie in het aankomend seizoen.

ZVG/Cagemax promoveert direct als enige debutant naar de Eredivisie Vrouwen Zaalvoetbal in het seizoen 2019/2020. Exstudiantes Zwolle en Avanti/Ontdekhetwad.nl handhaven handhaven zich in de Eredivisie.

Trainer/coach Adnan Abdi had na de uitreiking van de trofee met zijn vrouwen nog één wedstrijd te spelen. Dat de spanning eraf was en slechts gespeeld werd voor maar veertig toeschouwers deed niets af aan de inzet van zijn dames. Tegen de Zoetermeerse nummer twee Mazzel Stars werd gedaan wat van een echte winnaar verwacht mocht worden. Het werd 6-5.
,,Wij hebben dit verdiend. Op basis van inzet, teamwork en een doorontwikkeling van ons talent. Dat betaalt zich uit. En met deze prachtige finalewedstrijden in het vooruitzicht hebben we de kans om een grote stap vooruit te gaan maken."
Aanvoerder Noël Elands onderstreept de woorden van de pas 28-jarige coach, één van de jongste in de Hoofdklasse. ,,Ons doel was aan het begin van de competitie om een hecht team te gaan vormen en gebruik te maken van elkaars mogelijkheden. Adnan heeft ons steeds voorgehouden als een team te blijven voetballen. Maar ook met plezier te spelen. Natuurlijk ging het niet altijd even goed, maar over het gehele seizoen bekeken zijn we steeds sterker geworden."
Niet alle wedstrijden werden zomaar in de schoot geworpen. De dit seizoen nieuw bij ZVG/Cagemax begonnen Kirsten Steegwijk onderstreept dat. ,,Soms moesten we echt als team hard werken. Iedereen kon door veel inzet te tonen een bijdrage leveren aan het resultaat. Als er iemand om wat voor reden even wegvalt dan deed men voor elkaar een stapje bij. We hebben echt alles voor elkaar over. De sfeer was ook altijd prima."

Noël Elands en Kirsten Steegwijk verwoorden wat er leeft binnen het vrouwentopzaalvoetbalteam. ,, Door samen te spelen in de zaal leer je nieuwe dingen te doen, om beter te worden en het spelletje met plezier te spelen. Talent dat op het veld speelt komt in de zaal samen. We zijn bovendien conditioneel sterker geworden. En we hebben dankzij Adnan geleerd ook ons spel te consolideren."
Adnan Abdi: ,,Vorig seizoen wilden we nog wel eens in de laatste minuut een goal weggeven. Dat gebeurt ons niet zo snel meer. We spelen uiteraard ook voor het beste resultaat. Dan verdien je ook als je de beste bent om een kans te krijgen om een tree hoger te spelen. Eredivisie is natuurlijk het hoogst haalbaar. We gaan nu werken aan die stap. En we kijken ook al uit naar volgend seizoen."
Voor een team dat in slechts een paar jaar tijd van de onderste regionen richting de top lijkt te gaan is een goede organisatie van belang. Afstanden die gereisd worden zijn geen kattenpis. In de Eredivisie betekent dit dat de helft van het aantal uitwedstrijden een reis naar het verre noorden of zuiden gaat betekenen. Bovendien komen de vrouwen niet allemaal uit Gorinchem en spelen of speelden zij bij clubs als Sleeuwijk, GJS, GRC 14 en SVS'65. Om te versterken zullen zich speelsters van bijvoorbeeld SteDoCo uit Hoornaar gaan aansluiten.
,,Alles is prima geregeld bij ZVG/Cagemax", aldus Adnan Abdi. ,,We worden goed gefaciliteerd. Kamal Ettaoufiki regelt alles voor ons."

Dat beamen zowel Noël Elands als Kirsten Steegwijk. ,,In een prima sfeer en prettige omgeving met de juiste middelen tot onze beschikking komen wij met elkaar ook beter voor de dag. Hier in Gorinchem voetballen voelt als thuiszijn. Met Adnan Abdi als trainer/coach hebben we bovendien ook grote stappen gezet binnen de club. De mannen voetballen op een hoog niveau, als vrouwen tillen wij de club naar het allerhoogste niveau in het land."
Verbetermogelijkheden zien zowel de beide vrouwen als hun coach ook nog voor de toekomst. Adnan Abdi: ,,Ik blijf zorgen voor een positieve sfeer en zie mijzelf als verbinder. Door mijn enthousiasme vergeet ik wel eens dat ik op bepaalde momenten zakelijker moet zijn. Maar daar werk ik graag aan."
Kirsten Steegwijk:,,Ik moet vooral werken aan mijn zelfvertrouwen. Ben sterk in één tegen één situaties in de verdediging maar aanvallend geef ik liever de assist dan dat ik een tegenstander wil passeren. Mijn inzicht helpt me daarbij. Dat ontwikkel ik vooral."
Noël Elands, dit seizoen tot tevredenheid van iedereen een ware leider gebleken: ,,Ik uit me vooral positief verbaal. Ook maak ik gebruik van mijn voetballend inzicht en inlevingsvermogen. Door vooral simpel te voetballen lever ik graag een bijdrage aan een positief eindresultaat. Mijn misschien wat mindere kwaliteiten in verdedigend opzicht ontloop ik door doelmatig te spelen. Zo heeft ieder zijn sterke en minder sterke kanten. Maar zijn we wel mooi kampioen geworden."

ZVG/Cagemax is er volledig van overtuigd dat men klaar voor de hoogste stap is. Dat dit ook hogere kosten met zich meebrengt is daar dan wel weer het gevolg van. Voor geïnteresseerde bedrijven en ondernemers zijn er verschillende sponsorpakketten. Een mailtje naar de sponsorcommissie van ZVG/Cagemax is een mogelijkheid om zelf de eerste stap te zetten om het vrouwenzaalvoetbal te ondersteunen.

a[ Meer informatie over sponsormogelijkheden, mail naar sponsoring@zvgorkum.nl.