• Frenkie de Jong geeft de assist bij de 1-1 tegen Peru en omhelst Memphis Depay en Wesley Sneijder.

    ANP Foto

Frenkie de Jong debuteert met assist in Oranje

AMSTERDAM Het kan verkeren. In 2015 spraken we voor de eerste keer met Frenkie de Jong. Toen snakte hij nog naar zijn debuut voor Willem II. Vanavond debuteerde hij voor Oranje. De 21-jarige middenvelder van Ajax kwam direct na rust in het veld voor Georginio Wijnaldum en was een kwartier later al goed voor zijn eerste assist.

In de zestigste minuut stuurde de Arkelnaar Memphis Depay diep, die de bal achter doelman Gallese tegen de touwen trapte. De Jong, die werd opgeleid bij Willem II en in 2015 naar Amsterdam verhuisde, brak vorig seizoen als inschuivende verdediger door in de hoofdmacht van Ajax. Dit seizoen speelt de sierlijke voetballer uit Arkel op het middenveld. Met De Jong als een van de uitblinkers plaatste Ajax zich onlangs voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het leverde hem zijn eerste uitverkiezing voor Oranje op.

Bondscoach Ronald Koeman zag dat De Jong op de trainingen al snel aanhaakte. ,,Frenkie is een geweldige voetballer met een groot inzicht. Die indruk kreeg ik bij Ajax al van hem en nu ook hier bij het Nederlands elftal, wat toch weer een hoger niveau is. Hij houdt zich heel goed staande. Zijn ontwikkeling gaat heel hard. We zijn gezegend met zulke talenten.''

ARKEL In Arkel zijn ze trots op hun Frenkie. In de kantine van ASV Arkel kwamen mensen samen om gezamenlijk de wedstrijd van Oranje tegen Peru te bekijken. Berend Buddingh, voorzitter van ASV Arkel, plaatst op Twitter: ,,Geboren en getogen in Arkel... Begonnen bij ASV Arkel. Debuut van Frenkie de Jong zet Arkel en ASV op de kaart."