Frenkie de Jong op jacht naar Eredivise-debuut

Tim Hartman

t @Namtrah09

ARKEL ,,Wat doe je hem aan?", werd er aan de ouders van Frenkie de Jong uit Arkel gevraagd toen ze hem op achtjarige leeftijd van ASV Arkel naar Willem II lieten vertrekken. Nu, negen jaar later, bleek het een uitstekende keuze geweest te zijn. De 17-jarige aanvallende middenvelder heeft de definitieve stap naar het eerste elftal van de Eredivisie-club gemaakt nadat hij al langer meetrainde met de hoofdmacht van coach Jurgen Streppel.

Willem II of Feyenoord. Dat was de keuze die Frenkie de Jong al op achtjarige leeftijd moest maken. Bij beide clubs mocht hij als zevenjarige pupil stage komen lopen en vervolgens ook blijven. Als zesjarige kon hij ook al naar RKC Waalwijk: ,,Dat was nog voor mij en mijn ouders nog iets te vroeg, maar een jaar later heb ik toen toch gekozen om bij Willem II te gaan voetballen. Die club gaf me een beter gevoel en bovendien stond de jeugdopleiding als erg goed bekend", vertelt Frenkie.

Bijna tien jaar lang doorliep Frenkie de jeugdopleiding van de Tilburgse club waarna hij in 2013 een profcontract verdiende. De technisch begaafde speler werd in die twee jaar begeleid in samenwerking met het Willem II college waar hij de havo dit jaar hoopt af te ronden. ,,Eerst je school afmaken", riep zijn opa altijd, vertelt moeder Marjon lachend. ,,Dit jaar ga ik wel slagen voor mijn havo, daarna zou het goed kunnen dat ik met school stop", vertelt Frenkie, die voetbal duidelijk boven school verkiest.

Het voetbalbloed stroomt dan ook door de familieaderen. ,,Mijn vader heeft bij Feyenoord in de jeugdopleiding gevoetbald en Leon de Bruijn is mijn oom. Het talent heb ik dus denk ik van zowel mijn moeders als vaders kant", lacht Frenkie.

Twee maanden na de start van het voetbalseizoen werd de jongeling uit Arkel al bij de selectie gehaald om mee te trainen en afgelopen winter mocht hij ook mee op trainingskamp naar Turkije, waar hij zijn officieuze debuut maakte tegen FC Volendam en vervolgens tegen het Belgische Charleroi ook nog een assist op Robert Braber afleverde.

Frenkie voelde zich meteen welkom bij de spelersgroep: ,,Ik werd door de hele groep opgevangen. Het zijn hele aardige jongens en ik heb het erg naar mijn zin." Daarnaast merkt hij ook dat zijn spel verbeterd is sinds hij met de Tilburgse hoofdmacht meetraint en dat komt hem niet slecht uit tijdens de wedstrijden van de A1: ,,Alles gaat veel sneller, je handelingssnelheid gaat omhoog en dat merk je."

Naast het tricolore shirt van Willem II mag Frenkie zich ook regelmatig in het oranje hullen. Ook voor de oefenwedstrijden tegen Bulgarije en Noord-Ierland is hij weer geselecteerd voor Oranje onder 18. Ondanks dat het de jongeling voor de wind gaat, zijn er nog wel een paar punten waar hij zich op kan verbeteren vindt hij zelf: ,,Aan de bal, als ik kan wegdraaien en steekpasses kan geven, ben ik het sterkst. Maar zonder bal positie innemen en druk zetten, kan beter."

Of Frenkie dit jaar zijn debuut nog gaat maken, weet hij niet. Willem II draait een prima seizoen waarin het momenteel in de middenmoot staat gevestigd. ,,Misschien aan het einde van het seizoen, maar het maakt me niet zo veel uit. Ik hoop goed te blijven trainen en zo snel mogelijk mijn debuut te maken", vertelt Frenkie. Zijn contract loopt nog tot 2016, maar als het aan hem ligt, blijft hij nog een tijdje bij Willem II: ,,Ik ben erg tevreden hier en voel me goed bij de club."

Zijn ideale carrière? Na Willem II naar een Nederlandse topclub, dan naar Arsenal en dan naar FC Barcelona. ,,Dat zou het ideale scenario zijn, maar in het voetbal heb je niet alles voor het kiezen", lacht Frenkie. ,,Hij is al ver gekomen dus we steunen hem in zijn de keuzes die hij maakt", sluit een trotse moeder af.