• Ronald den Uijl

GJS en Heukelum maken zich op voor finale Proxsys Cup

GORINCHEM Dat er twee kersverse finalisten zouden komen, was voor aanvang van de halve finales al duidelijk. LRC, GJS, Heukelum en Kozakken Boys stonden in de afgelopen twee edities van de Proxsys Cup nog niet in de finale. Het zijn GJS en Heukelum die de primeur mogen beleven. GJS won van LRC, Heukelum van Kozakken Boys.

LRC – GJS 3-4 n.v.

Daags na de sensationele kwartfinaleavond waren de stofwolken opgetrokken in de Oosterbliek en stonden eersteklassers LRC en GJS tegenover elkaar in de halve finale. LRC kwam daar terecht door titelfavoriet Unitas met de staart tussen de benen naar huis te sturen (5-4) en GJS plaatste zich na winst (6-2) op Woudrichem. Beide clubs wisten zich de afgelopen twee jaar niet te plaatsen voor de finale in de strijd om de Proxsys Cup en dus stond een van beide clubs aan de vooravond van een primeur.

Had de Leerdamse Racing Club alle krachten verspeeld tegen Unitas of werd ook GJS aan de zegekar gebonden? Het antwoord op die vraag zou pas héél laat in de wedstrijd gegeven worden.

Voor die tijd was het GJS dat het betere van het spel had en ook op voorsprong kwam. Quincy Bartens, eerder al zes keer trefzeker, bracht zijn ploeg namelijk eigenhandig op een 2-0 voorsprong. Vooral zijn eerste, een kogelharde vrije trap in het dak van het doel, was er eentje om in te lijsten.

Die 2-0 was ook de ruststand. LRC maakte de eerste helft overigens niet af met het complete elftal. Jeffrey van der Heiden zette een stevige tackle in op Rob van den Boom en mocht vroegtijdig het kleedlokaal opzoeken wegens een kaart die dezelfde kleur had als het shirt van GJS: rood.

Toen Youri Bos zijn verjaardag ook nog verzilverde met de 3-0 namens GJS leken de Gorkumse Jonge Spartanen af te stevenen op het behalen van het eerste finaleticket.

Maar niets was minder waar. LRC moest door de rode kaart vijf minuten lang met een man minder spelen, maar toen de Leerdamse formatie weer voltallig was, gingen de Leerdammers nog vol voor een resultaat. De 1-3 van Wesley Swets leek daar niet voldoende voor te zijn, maar wat er in de laatste anderhalve minuut gebeurde, was een fraai zaalvoetbalboek over te schrijven.

GJS zag, nadat beide ploegen nog een gele kaart getoond kregen, de 0-3 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen door twee goals van Arwin van Soest. De Oosterbliek schudde wederom op haar grondvesten door de Leerdamse feestvreugde. LRC knokte zich terug uit geslagen positie en dwong een verlenging af. Mede omdat Sjors Hendriks zijn poging in de allerlaatste seconde van de officiële speeltijd nog via een LRC'er op de lat zag belanden.

In die verlenging was de spanning duidelijk voelbaar. Beide ploegen wilden niet verliezen en dat zorgde ervoor dat de kansen zich bepaald niet opstapelden. Maar beide ploegen wisten ook: één kans kan genoeg zijn.

En zo geschiedde. Bartens vuurde de bal richting het vijandelijke doel en zag dat schot gekraakt worden. Het was plotsklaps Rob van den Boom die de bal voor zijn voeten kreeg. Ook zelf leek hij verbaasd, maar de GJS'er bedacht zich net op tijd dat hij de winnende goal op zijn schoen had en schoof de bal binnen. Van den Boom tekende daarmee voor de beslissing van de wedstrijd waardoor we morgen GJS terugzien in de finale.

LRC: Wesley Swets, Arwin van Soest (2x)
GJS: Quincy Bartens (2x), Youri Bos, Rob van den Boom

Heukelum – Kozakken Boys 6-2

De tweede halve finale was een duel dat ook al werd afgewerkt op 29 december van het vorige jaar. Heukelum en Kozakken vergezelden elkaar in groep D van deze editie van de Proxsys Cup. Heukelum won die wedstrijd met 3-2 van de Werkendammers door goals van Benjamin Meijdam, Tim Schwebke en Sil van Putten.

De enige zekerheid die er voor de herhaling van het duel tussen Heukelum en Kozakken Boys was, was dat laatstgenoemde niet opnieuw het doel zou treffen. Van Putten viel in de kwartfinalewedstrijd tegen GRC'14 uit met een afgescheurde achillespees en moest geopereerd worden. Bij wijze van een hart onder de riem droegen de Heukelum-spelers een shirt met Van Puttens rugnummer 12 tijdens de warming-up.

Het gaf Heukelum in de eerste helft nog niet de kracht die de ploeg nodig had. Kozakken Boys trof als enige het doel in het eerste bedrijf via een afstandspoeier van Youri Huijzer. Grote kansen speelden vervolgens verstoppertje en deden dat uitstekend. Daardoor bleef de 0-1 stand tot het rustsignaal behouden.

Heukelum ging meteen na rust vol voor de gelijkmaker en kreeg met enige medewerking van de Werkendamse doelman het gewenste resultaat. Mike Sas bracht eerst knap redding, maar leek zelf ook onder de indruk en gooide de bal zomaar de lucht in. Lars van Honk wist wel raad met dat buitenkansje en ramde de bal binnen: 1-1.

Wat volgde was een tweede helft waar lange tijd geen winnaar in aan te wijzen was. Want toen Benjamin Meijdam Heukelum op 2-1 had gebracht was het Kevin Ippel die de stand meteen weer gelijktrok.

De wedstrijd leek lange tijd geen winnaar te krijgen, maar dat het in het zaalvoetbal snel gedaan kan zijn, werd in de laatste vijf minuten wel duidelijk. Heukelum zette het gas vol open in de laatste minuten en overrompelde de Kozakken Boys nog compleet. Tim Schwebke en Robin Boekhout voegden zich in het rijtje doelpuntenmakers en omdat Van Honk en Meijdam ook allebei nog een keer scoorde, was het Heukelum dat zich mag melden in grote finale van zaterdagavond.

De finale van de Proxsys Cup 2018/2019 gaat dit jaar tussen GJS en Heukelum!

Heukelum: Lars van Honk (2x), Benjamin Meijdam (2x), Tim Schwebke, Robin Boekhout
Kozakken Boys: Youri Huijzer, Kevin Ippel

Armaris JO13 Jeugdtoernooi

Sleeuwijk – Unitas 1-2

Vrijdagavond is halvefinaleavond. Het was aan de mannen van Sleeuwijk O13 en Unitas O13 om die prachtige voetbalavond af te trappen. Sleeuwijk was in de halve eindstrijd gekomen dankzij vier overwinningen in poule A en een doelsaldo van in totaal 12-4. Unitas verloor zelfs helemaal niet in de groepsfase. Met vijf overwinningen, zeventien doelpunten voor en vijf tegen mochten de roodbroeken een plekje in de finale proberen af te dwingen.

Dat bleek nog een lastiger karwei te worden dan gedacht. Het was namelijk niet Unitas, maar Sleeuwijk dat op een 1-0 voorsprong kwam voor de ogen van honderden ogen. Het was Rémy de Graaf die zijn naam vereeuwigde op het scoreformulier.

Unitas-smaakmaker Theo Karagianis, die in de voorronde al vijf keer scoorde, wist echter de stand weer in evenwicht te trekken in de tweede helft. Een zeer spannende openingswedstrijd was het gevolg.

Nét op het moment dat de ploegen aan verlenging begonnen te denken, viel er toch nog een goal. Bruno Romijn had dit Armaris JO13 Jeugdtoernooi nog niet gescoord, maar had geen beter moment uit te kiezen om daar verandering in te brengen. In de allerlaatste minuut scoorde de Unitasser de winnende goal: 1-2. En dat vierde de jongeling met een fraaie sprong à la Cristiano Ronaldo. Daarmee zien we Unitas morgen terug in de finale.

Sleeuwijk: Rémy de Graaf
Unitas: Theo Karagianis, Bruno Romijn

Kozakken Boys – Hardinxveld 2-1

Kozakken Boys en Hardinxveld waren de winnaars van respectievelijk poule C en D en stonden zodoende tegenover elkaar in de halve finale van het Armaris JO13 Toernooi.

Het zou de wedstrijd worden van Yuri van Hemert. Van Hemert was in de poule al zes keer trefzeker en schroefde dat totaal binnen twee minuten op naar liefst acht toernooitreffers. Daarmee prijkt de naam van het Kozakken Boys-talent bovenaan de topscorerslijst bij de JO13-teams. Maar bovenal zorgde Van Hemert er voor dat de formatie uit Werkendam op een comfortabele 2-0 voorsprong kwam.

Of het genoeg was voor de overwinning? Hardinxveld probeerde het antwoord op die vraag 'nee' te laten luiden. Toch bleef de 2-0 heel lang het scorebord sieren. Tót anderhalve minuut voor tijd. Toen was het Seth Koolmees die nog zorgde voor een zinderende slotminuut.

Verder dan de aansluitingstreffer kwamen de Hardinxvelders echter niet. Het laatste fluitsignaal klonk daardoor bij een 2-1 stand waardoor Kozakken Boys en Unitas morgen de ploegen zijn die tegenover staan in het ultieme slotstuk: de finale!

Kozakken Boys: Yuri van Hemert (2x)
Hardinxveld: Seth Koolmees

Armaris JO17 Jeugdtoernooi:

Unitas – Kozakken Boys 4-0

Waar Unitas – Kozakken Boys in elk geval het affiche is van de JO13-finale, daar stond datzelfde affiche op het programma in de halve finale van het Armaris JO17 Jeugdtoernooi. De Gorcumers en Werkendammers hadden in de groepsfase indruk gemaakt. Unitas won poule A met een doelsaldo van 21-2 terwijl Kozakken Boys met 22-1 ook met overmacht groepswinnaar werd in poule B.

De twee ploegen tastten elkaar dan ook af in de eerste fase van het onderlinge halvefinaleduel en de ploegen begonnen vooral aan de wedstrijd om niet de eerste tegentreffer te incasseren.

Maar een wedstrijd waarin gescoord wordt, daar is er altijd een ploeg die de eerste tegentreffer te verwerken krijgt. In dit geval was dat Kozakken Boys. Na een fraaie Unitas-aanval was het namelijk Daan Romijn die zijn ploeg aan de leiding bracht.

Die 1-0 bleek een mentale tik voor de Werkendammers die ze niet meer te boven kwamen. Aanvallend waren de Boys onmachtig terwijl Unitas uiterst effectief was. Via Mohamed Balhagi en Amin Malihe liepen de Gorcumse roodbroeken uit naar 3-0, waarna Pascal van Arkel de vierde Gorcumse treffer noteerde: 4-0. Een nederlaag voor Kozakken Boys die nog een extra smet kreeg nadat Huib van Wijk kermend van de pijn naar de kant werd gedragen.

Unitas: Daan Romijn, Mohamed Balhagi, Amin Malihe
Kozakken Boys: -

Altena – Meerkerk 3-5

Altena JO17 bleef in groep C GJS, SteDoCo, SVW, Heukelum en Almkerk voor terwijl Meerkerk zonder tegengoals de halve finale bereikte door poule D te winnen. Interessant was dan ook om te zien of Altena-topscorer Fariya Ali Mohamed (elf treffers) voor het eerst de Meerkerkse defensie wist te slechten.

Hij moest wel even op zijn beurt wachten, want het was Luuk van de Leun die het doelpuntenbal opende namens Meerkerk. Maar inderdaad, het was Mohamed die daarna zijn kwaliteiten toonde. Met twee goals kantelde hij de wedstrijd in Altena's voordeel.

Maar bij die 2-1 zou het bepaald niet te blijven. Het publiek in de Oosterbliek werd nog getrakteerd op liefst vijf treffers in totaal. Vier van de vijf kwamen van Meerkerkse zijde en daarmee was het overduidelijk: Altena was misschien iets té afhankelijk van de topscorer terwijl Meerkerk een zeer fraaie teamprestatie neerzette: 3-5.

De finale bij het Armaris JO17 Jeugdtoernooi gaat zodoende tussen Unitas en Meerkerk.

Altena: Fariya Ali Mohamed (2x), Rick Geluk
Meerkerk: Luuk van de Leun (2x), Yannick Versluijs, Joshua Dikici, Daan van de Leun