• Jan Noorlandt

GJS kroont zich tot winnaar Proxsys Cup 2018/2019

GORINCHEM GJS heeft de felbegeerde Proxsys Cup gewonnen door in een zinderende finale Heukelum met minimale marge te verslaan. Nordin El Hassani maakte pas in de verlenging het verschil: 4-3.

Wie pakt de Proxsys Cup editie 2018/2019? Met GJS en Heukelum mochten twee finaledebutanten het antwoord op dé vraag van het zaalvoetbaljaar geven. Voor Heukelum-coach Marco Verbeek een affiche tussen zijn huidige club én de club waar hij volgend seizoen coach is. GJS haalde de laatste wedstrijd van het toernooi door in de knock-outfase Woudrichem en LRC uit te schakelen. Waar GJS in de poule een keer gelijkspeelde (1-1 tegen Sleeuwijk), daar wist Heukelum alle partijen te winnen en daarmee mocht de tweedeklasser zichzelf een dikverdiende finalist noemen.

Hoewel Heukelum alles nog had gewonnen, was het toch echt GJS dat in de finale het voortouw nam. Sereno Latuhihin was het eindstation van een zeer fraaie aanval die GJS de 1-0 voorsprong opleverde. Een opsteker die echter niet veel later weer plaatsmaakte voor een kleine domper. Het was namelijk Tim Schwebke die alert was na een subtiel balletje op de lat van Benjamin Meijdam en de rebound binnentikte.

Na die gelijkmaker kreeg GJS meteen een volgende tegenvaller te verwerken. Topscorer Quincy Bartens moest het veld verlaten met pijn aan de hamstring en zou ook niet meer terugkeren.

Maar waar de ene speler uitvalt, daar kunnen andere spelers zich weer bewijzen. Zo wist ook Remco de Bruijn, twee jaar geleden nog de winnaar van het toernooi onder de 17. Hij bracht GJS niet alleen op 2-1, maar na de gelijkmaker van Robin Boekhout ook weer op 3-2 met een prachtige knal in de winkelhaak.

De spanning liet de temperatuur in de Oosterbliek vervolgens hoog doen oplopen. Met slimme trucs en enig gevoel voor dramatische valpartijen probeerden de ploegen elkaar te misleiden. Maar er waren vooral ook heel veel mooie acties. GJS deed er alles aan om de 3-2 voorsprong te behouden terwijl Heukelum stevig op de Gorcumse deur aan het rammelen was.

Die Gorcumse deur leek niet te barsten. GJS-doelman Raymon den Haan bleek de grote-sta-in-de-weg voor Heukelum en hield zijn doel lange tijd schoon. En als Den Haan wel geklopt werd, was het Sjors Hendriks die op de doellijn stond om de bal weg te werken.

Maar het bijna onvindbare gaatje werd iets meer dan een minuut voor tijd tóch gevonden door Heukelum. Boekhout deed weer eens een afstandspoging en zag die tussen talloze benen door in het doel verdwijnen: 3-3! De strijd om de Proxsys Cup kreeg daarmee een ultieme climax: verlenging.

In die verlenging probeerden beide ploegen vooral om niet te verliezen. Grote kansen bleven dan ook lange tijd uit. Tót 2,5 minuut voor tijd. Nordin El Hassani kreeg de bal prompt voor zijn voeten en twijfelde geen seconde: boem, 4-3!

Heukelum probeerde vervolgens nog met een ultiem slotoffensief de gelijkmaker te forceren, maar het mocht niet meer baten. Het eindsignaal klonk bij een 4-3 stand in het voordeel van de Gorkumse Jonge Spartanen. Daarmee heeft Unitas een stadsgenoot als opvolger: GJS.

Individuele prijzen waren er uiteraard ook: Tim Schwebke (Heukelum) werd verkozen tot beste speler van het toernooi, Dennis Rooijackers (Asperen) was de beste doelman en Woudrichem-speler Tim Saaman mocht met veertien goals de prijs voor topscorer van het toernooi in ontvangst nemen. Vuren kreeg de eervolle prijs als sportiefste ploeg van het toernooi.

GJS: Remco de Bruijn (2x), Sereno Latuhihin, Nordin El Hassani
Heukelum: Robin Boekhout (2x), Tim Schwebke

JO13
Unitas – Kozakken Boys 5-1

Welke ploeg wordt de opvolger van Leerdam Sport? Unitas en Kozakken Boys mochten dat in de finale van het Armaris O13 Jeugdtoernooi onderling gaan uitmaken. Unitas had gisteren namelijk afgerekend met Sleeuwijk (2-1) terwijl Kozakken Boys de baas was in het duel met Hardinxveld (2-1).

De finale tussen de Gorcumers en Werkendammers ging lange tijd gelijkop. Vedat Oszoy en Theo Karagianis hadden Unitas dan wel op een comfortabele 2-0 voorsprong gebracht, maar via Sem de Keijzer knokte Kozakken Boys zich knap terug in de wedstrijd.

Een comeback zou er helaas voor Kozakken Boys niet meer komen. Karagianis maakte namelijk nog zijn tweede terwijl Unitas-captain Terrance Joe nog als volwaardig alpineskiër het voltallige team van Kozakken Boys voorbij slalomde en ook nog eens de 4-1 binnenwerkte.

In de allerlaatste seconden van de wedstrijd was het Karagianis die zelfs nog zijn hattrick compleet maakte, daarmee de eindstand op 5-1 bepaalde én nog nipt over Kozakken Boys-speler Yuri van Hemert heen wipte op de lijst van topscorers. De Unitasser was daarmee het grootste feestvarken van de avond. Hij won met Unitas het toernooi, werd topscorer én werd als klap op de vuurpijl ook nog verkozen tot beste speler van het toernooi.

BZC-doelman Ruben van Herp werd verkozen tot beste keeper van het toernooi terwijl SVW in de rust werd verkozen tot sportiefste ploeg van het Armaris O13 Jeugdtoernooi.

Unitas: Theo Karagianis (3x), Vedat Oszoy, Terrance Joe
Kozakken Boys: Sem de Keijzer

DAMES
SteDoCo – Sleeuwijk 6-4

Het damestoernooi krijgt dit jaar hoe dan ook een nieuwe winnaar. Het was namelijk GJS dat zowel de eerste als de tweede editie van de Proxsys Cup had gewonnen, maar die ploeg werd in de poulefase uitgeschakeld door Sleeuwijk. SteDoCo stond al voor de derde keer in de finale, maar wist het toernooi vooralsnog niet te winnen.

Het duel tussen de dames uit Sleeuwijk en Hoornaar werd er eentje waarbij de supporters in de Oosterbliek voor op het puntje van de stoel zaten. Want hoewel Sleeuwijk steeds op voorsprong kwam, was het SteDoCo dat zich absoluut niet neer wilde leggen bij een derde finalenederlaag op rij.

Na een eigen doelpunt en een goal van Noël Elands was het Sleeuwijk dat met een 2-0 voorsprong de rust in ging. Rosanne van der Werff kreeg namens de dames uit Hoornaar nog wel twee behoorlijke kansen, maar tot een aansluitingstreffer kwam het niet in de eerste helft.

In de tweede helft barstte een zinderende strijd los. Sanne Brand nam haar SteDoCo bij de hand. Mede dankzij haar kwam SteDoCo niet alleen terug van een 0-2 achterstand, maar ook nog van een 2-4 achterstand. Een spectaculaire 4-4 was daardoor het eindresultaat na dertig minuten spelen.

En dus was er extra speeltijd nodig om een winnaar in het damestoernooi aan te wijzen. Kayla van den Boomgaard (die met negen goals niet alleen topscorer van het toernooi werd, maar ook nog tot beste speelster werd verkozen) kreeg de grootste kans in de eerste helft van de verlenging. Een enorme poeier van de speelster van Sleeuwijk spatte uiteen op de lat.

Dichter dan dat leken beide ploegen niet meer bij een treffer te komen en shootouts leken aanstaande, maar dat was buiten Esther Lakerveld gerekend. Na het klinken van de 'koekoek' waagde ze nog één allerlaatste poging. Tot grote vreugde van alles in het zwartrood belandde die poging stijf in de kruising: 5-4!

Toen Van der Werff tot slot ook nog de 6-4 in leeg doel binnenschoot, was de beslissing daar: drie keer is scheepsrecht voor SteDoCo, dat het damestoernooi van de Proxsys Cup editie 2018/2019 wint. Van der Werff kroonde zich daarmee bovendien nog tot mede-topscorer van het damestoernooi, waarin de prijs van beste keepster naar Sleeuwijk-goalie Jennifer Ruitenberg ging.

SteDoCo: Sanne Brand (2x), Rosanne van der Werff (2x), Stephanie Coelho Aurélio, Esther Lakerveld
Sleeuwijk: Noël Elands, Kayla van den Boomgaard, Eigen Doelpunt, Patricia Looijen

JO17
Unitas – Meerkerk 3-2

De jongemannen van Unitas onder 17 mochten proberen wat eerder op de avond de clubgenoten van onder 13 al was gelukt: winnen in de finale. De roodbroeken waren daar gekomen door in de halve finale Kozakken Boys te verslaan. Meerkerk, dat in de halve finale won van Altena, mocht proberen het Gorcumse feestje te verpesten.

Zoals altijd is de eerste klap een daalder waard. En die klap werd uitgedeeld door Unitas. Pascal van Arkel brak de ban namens de roodbroeken. Dat een eerste klap niet meteen de knock-out hoeft te betekenen, dat bewezen de mannen in geelzwart. Meerkerk kwam namens Luuk van de Leun weer naast Unitas op het scorebord.

Waar Meerkerk niet van slag raakte van de 1-0 achterstand, daar raakte Unitas niet van slag van de gelijkmaker. Via Imad Amjahed en Amin Malihe werkte Unitas zich op naar 3-1 en leek daarmee de wedstrijd in de tweede helft vroegtijdig te beslissen.

Maar wederom deed Meerkerk een beroep op de flinke dosis veerkracht die de ploeg mee naar de Oosterbliek had gebracht. Via Milan van Dijk vonden de Meerkerkers wederom de aansluiting tot de mannen van Sportpark Molenvliet na geklungel in de Unitas-defensie: 3-2.

Hoewel Unitas nog met een man minder door moest, kwam de overwinning niet meer in gevaar voor de roodbroeken. Mede omdat doelman Furkan Alemdar zijn ploeg met fraaie reddingen op de been hield.

Unitas mag zich daardoor in de categorie onder 17 voor het tweede jaar op rij de beste club noemen. Individuele prijzen waren er ook: Fariya Ali Mohamed werd topscorer met liefst 13 goals, Unitas-doelman Alemdar kreeg de prijs van 'beste keeper van het toernooi' en Daan Romijn kroonde zich tot beste speler van het toernooi.

Unitas: Pascal van Arkel, Imad Amjahed, Amin Malihe
Meerkerk: Luuk van de Leun, Milan van Dijk