• gp-foto

    foto: GP-foto

Gorcum Sportgala: '2015 was een mooi sportjaar'

GORINCHEM Het Gorcum Sportgala wordt op vrijdag 12 februari alweer voor de zesde keer gehouden. De Nieuwe Doelen stroomt die avond weer vol met Gorcumse sporthelden, op wat voor manier dan ook. Want niet alleen wordt er een podium geboden aan de sporters zelf, maar ook aan de vrijwilligers en initiatieven die het sporten mogelijk maken. Want dat Gorinchem, ook op sportgebied, maatschappelijk betrokken is mag volgens organisator Michiel van Zanten en wethouder Hans Freije duidelijk zijn.

MAATSCHAPPELIJKE INZET ,,Het was een succesvol sportjaar", blikt Van Zanten terug op 2015. ,,Er waren veel mooie sportprestaties en ook veel mooie initiatieven." Dat er initiatieven waren, blijkt ook wel uit de uitgebreide lijst van genomineerden in die categorie. Tien stuks maar liefst: drie meer dan vorig jaar. ,,We willen dit jaar alle initiatieven de aandacht geven die deze verdienen. Het is een trend dat sportverenigingen zich steeds meer maatschappelijk inzetten."

Of de maatschappelijke betrokkenheid een doel op zich is of dat er andere doelen achter die betrokkenheid zitten, maakt Van Zanten niet zoveel uit: ,,Je mag je als vereniging best maatschappelijk inzetten om zo meer leden te werven. Daar is niets mis mee. Het gaat erom dat verenigingen verder kijken dan het organiseren van trainingen en wedstrijden. Het gaat om de vraag: 'Wat kan ik als vereniging bijdragen aan Gorinchem?' Daar zijn steeds meer verenigingen mee bezig.

Wethouder Freije kan zich helemaal vinden in de woorden van Van Zanten: ,,Breedtesport is steeds meer een begrip geworden. Het gaat om participatie, het 'wij-gevoel'. Daarin zijn we met sportcafés al goed begonnen en de ideeën die daarbij zijn ontstaan gaan we gezamenlijk uitbouwen vanaf 2 maart."

Maar naast de breedtesport benoemt de wethouder ook twee genomineerden voor sportploeg van het jaar: GKV/Enomics en Jogadores CF/Cagemax. ,,Want laten we ook niet vergeten dat we twee verenigingen hebben die op het één na hoogste niveau van Nederland acteren. Dat is natuurlijk ook iets wat opvalt."

Het derde wat de wethouder opvalt in het afgelopen sportjaar is het feit dat Gorinchem werd genomineerd als 'Sportgemeente van het jaar'. ,,Daaruit blijkt dat we samen aan onze zichtbaarheid als sportgemeente werken", vindt Freije. Van Zanten sluit zich daarbij aan: ,,Daaruit blijkt ook weer die maatschappelijke inzet."

Als beide mannen tevreden hun conclusies hebben getrokken over Gorinchem als sportgemeente kijken ze vooruit naar het sportgala. ,,Een geweldig evenement waarbij De Nieuwe Doelen ieder jaar weer volstroomt", aldus de wethouder. ,,Naast dat het een gala is, is het ook een show natuurlijk. Entertainment, lokaal talent en sport komen dan samen. Er gaan weer leuke dingen gebeuren", doet Van Zanten nog een beetje geheimzinnig over de aankleding van de avond.

SPORTER VAN HET JAAR Vorig jaar werd er na het samenvoegen van 'sportman' en 'sportvrouw' tot 'sporter van het jaar' benadrukt dat er meer op vrouwelijke sporters gestemd moest worden. Dat is dit jaar ook goed gedaan volgens Van Zanten, maar de organisatie heeft wederom besloten om bij de categorie 'sporter van het jaar' te blijven: ,,Dat is ons eigenlijk dermate goed bevallen dat we dat dit jaar niet wilde veranderen."

Toch mag Gorinchem de schroom wel wat meer van zich afgooien bij het nomineren, aldus de organisator: ,,We proeven een kleine bescheidenheid bij het nomineren."

Ook de wens van Van Zanten om de 'coach van het jaar' toe te voegen is nog niet doorgezet. ,,Zoals ik al zei, het is een show. Daar hoort een spanningsboog bij. Met alle categorieën en entertainment zit je zo aan twee uur", legt hij uit. ,,Maar", zo licht hij een tipje van de sluier op: ,,Er wordt wel iets met coaches gedaan."

De zesde editie kan wat Van Zanten en Freije betreft wel beginnen. Toch wordt er heel voorzichtig even kort aan de zevende editie gedacht: ,,Het afgelopen jaar hebben we al nagedacht over de situatie rondom De Nieuwe Doelen. Dat wordt volgend jaar natuurlijk ook een dingetje", aldus Van Zanten. ,,Maar goed. Laten we eerst van de zesde editie genieten, want dat wordt weer een mooi spektakel. En dat spektakel wordt volgend jaar hoe dan ook voortgezet."

GENOMINEERDEN Sporter van het Jaar: Twee bekende en drie nieuwe gezichten: de nieuwe gezichten zijn Nederlands kampioen Shaolin Kempo in zijn categorie, Achmed Sellami, de 19-jarige Elite wielrenster Jeanne Korevaar en op internationaal niveau spelend waterpoloster Amarens Genee. Ook haar zus, Gorcums sporter van het jaar 2014 en waterpolo-international Dagmar Genee (tweede op het WK in 2015) is genomineerd evenals Nederlands topskiër Djordy Schaaf (opnieuw meervoudig Nederlands skikampoen bij de jeugd en bij de senioren een podiumplaats)

Sporttalent: De 10-jarige wielrenner Christiaan van Rees van Jan van Arckel (vele zeges en podiumplaatsen en goud op NK mountainbike), atletiekster Sarah Kortland van Typhoon (2e op de Nederlandse horden ranglijst), Vera Benders die bij Kuen Way aan kempo doet (goud op het WK Kempo in Antalya), basketballer Ruud Lutterman (deelgenomen aan het EK en zijn debuut gemaakt in de Nederlandse Eredivisie) en tafeltennisser Max Romeijn (kampioen van Zuid-Holland in zijn leeftijdscategorie en als junior spelend in de landelijke tweede divisie senioren).

Sportploeg: GKV/Enomics 1 (play-offs gehaald met zelf opgeleide spelers in de Hoofdklasse), Jan van Arckel Damesploeg (1e eindklassement clubcompetitie, 3e bij Nederlands Club Kampioenschap ploegentijdrit) en opnieuw genomineerd: sportploeg van het jaar 2014, zaalvoetbalteam Jogadores CF 1 (kampioen topklasse, gepromoveerd naar het op een na hoogste niveau van Nederland, de eerste divisie).

Sportinitiatief: Schaakschool van Schaakclub Giessen en Linge, de Keepershelm van Unitas, het Basketbal Event van GOBA, G-Handbal en Jeugdhandbal van Achilles, GIGA Kangaroedag van GKV/Enomics, het Watertappunt van Proxsys* Leaugue, Liever bewegen dan moe van Fynes Fitness, het Jeugdtennisstoernooi van GTC Overwaard en Schot in de roos van GJS..