• Eric Brommert
  • Eric Brommert

Gorcumer loopt 254 kilometer in 7 dagen tijdens Marathon des Sables

GORINCHEM Gorcumer René Bleuanus begint volgende week aan dé uitdaging van zijn leven. Na maanden van intensieve voorbereiding zoekt hij in Marokko de grenzen van zijn menselijke kunnen op. Bleuanus (48) neemt deel aan de Marathon des Sables (marathon van het zand), een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 kilometer.

Op 10 augustus van het vorige jaar werd ooit realiteit voor Bleuanus. Met zijn hand voor zijn ogen drukte Bleuanus op de entertoets van zijn pc. Zijn inschrijving voor de Marathon des Sables was daarmee een feit. ,,Is het een bucketlist-ding? Aan de ene kant natuurlijk ja, aan de andere kant is het een niet te onderschatten expeditie. In 1986 werd de Marathon des Sables voor het eerst georganiseerd. Ik was 16 en heb het krantenartikel over deze eerste editie heel lang op het prikbord in m'n kamer gehad. Ongelooflijk, onmenselijk, maar óók geweldig mooi. Ooit, ooit...", vertelt de Gorcumer op zijn Facebookpagina. 

De uitputtingsslag wordt sinds 1986 jaarlijks gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko en wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. De Marathon des Sables bestaat uit zes etappes, die in zeven dagen gelopen worden. De langste etappe is 84 kilometer. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etcetera. Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en 's nachts zakt het kwik tot 5 graden Celsius. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn. Elke 12 kilometer ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.

Bleuanus is een zeer geoefende hardloper. Ook is hij één van de drijvende krachten achter de Rotterdam Running Crew, een open hardloopclub waar iedere hardloper zich gratis kan aansluiten. Eén keer per maand loopt de groep dwars door bijzondere plekken van Rotterdam. 

De Marathon des Sables moet één van de hoogtepunten worden in de hardloopcarrière van de Gorcumer. Hij heeft zich de voorbije maanden in binnen- én buitenland voorbereid op de ultraloop.  

Deze week vertrekt Bleuanus naar Marokko. De eerste dagen benut hij om te acclimatiseren, waarna zondag 7 april de loop van zijn leven begint. De verrichtingen van de Gorcumer zijn onder andere dagelijks te volgen via www.stadgorinchem.nl en onze Facebookpagina. Op onze website is ook een video-impressie te bekijken van de Marathon des Sables.