• B.ZWART

Gorinchem haakt aan bij Nationale Diabetes Challenge

GORINCHEM Gorinchem doet mee met de Nationale Diabetes Challenge. Het wandelevenement gaat van start op 18 april met als doel om in twintig weken toe te trainen naar een afsluitende vierdaagse in september. Wandelen helpt mensen met diabetes om hun gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland heeft diabetes. De gemiddelde zorgkosten bedroegen in 2013 9200 euro per persoon. Terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging. Mensen met diabetes type 2 kunnen in sommige gevallen met een gezondere leefstijl helemaal van de medicijnen af komen. Daarom hebben zorgverleners, Rivas Zorggroep, sportaanbieders, het Diabetescafé en Gorinchem Beweegt het initiatief genomen om mensen gezamenlijk aan het wandelen te krijgen en mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge.

UITDAGING Gorcumse Marijke Zwart doet mee aan de uitdaging. Zij heeft diabetes, maar type 1. De auto-immuunziekte die maakt dat het lichaam geen insuline aanmaakt. Een gezondere leefstijl geneest de ziekte niet, maar draagt wel positief bij aan de kwaliteit van leven en dus aan de gezondheid.

Marijke gebruikt een insulinepomp om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. ,,Aan Expeditie Robinson zou ik niet kunnen meedoen, want ik moet eten'', vertelt ze lachend, ,,maar ik heb wel altijd gesport. Ik doe aan hardlopen. Het enige lastige is dat ik er voortdurend bij stil moet staan dat de insuline op peil is. Maar als je goed beweegt, heeft je lichaam minder insuline nodig. Dus dat is sowieso goed. Voor mij, maar zeker voor mensen met diabetes type 2.''

Ze traint zelf voor de Dam-tot-Dam-loop (ze post regelmatig trainingsfoto's op de social media met de hashtag #fitmetdiabetes), maar sluit met plezier ook aan bij de Nationale Diabetes Challenge. ,,Ik vind het een evenement met veel toegevoegde waarde. Omdat het fijn is om te bewegen, maar het is ook leuk om andere mensen met diabetes te leren kennen. Je hebt meteen een raakvlak. Bovendien is wandelen een laagdrempelige manier om meer te bewegen.''

WANDELMOMENTEN De trainingen voor de Nationale Diabetes Challenge beginnen op 18 en 19 april. De vaste wandelmomenten in de week zijn de dinsdagavond en woensdagmiddag. Tijdens de afsluitende vierdaagse wordt 5, 10, 15 of zelfs 20 kilometer gewandeld. Op de vierde dag komen deelnemers uit het hele land naar Sportcentrum Papendal om samen de slotafstand te wandelen. Kijk voor meer informatie over de NDC en aanmelding op www.nationalediabeteschallenge.nl en selecteer de locatie Gorinchem.

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en beweging. De challenge past in de uitwerking van het Sportplan van de gemeente Gorinchem, waarin 'Meedoen door Beweging' één van de vijf pijlers is. Bewegen wordt ingezet als middel voor (meer) vitaliteit, participatie en versterken van eigen kracht.