Groeimetingen bij jonge GJS'ers

GORINCHEM Sprinten, springen en schieten zijn dingen waar voetballers niet onderuit komen tijdens trainingen en wedstrijden. Toch zijn die zogeheten piekbelastingen volgens sportfysiotherapeut Lennart van den Herik niet goed voor kinderen die midden in de groeispurt zitten. Van den Herik is naast zijn werk als fysiotherapeut bij Procare ook actief bij GJS en meet sinds dit seizoen de D-pupillen en C-junioren van de club op om te zien of ze in de groeispurt zitten. ,,Als je weet wanneer iemand in de groeispurt zit, weet je wanneer je iemand minder moet belasten", legt hij uit.

Tim Hartman

Het boek 'Atletic Skills Model' van René Wormhoudt zette fysiotherapeut Lennart van den Herik aan het denken en vanaf dit seizoen is hij dan ook begonnen met het opmeten van jeugdige voetballers om te bepalen in welke fase van de groei ze zitten. Daarnaast geeft Van den Herik ook extra trainingen op GJS om bij de jeugd alle motorische vaardigheden te ontwikkelen, iets wat bij Ajax ook veel wordt gedaan: ,,Bij Ajax worden veel andere sporten getraind. De kinderen worden niet opgeleid als voetballers, maar als atleten die voetballen. Daar is binnen het voetbal veel winst in te behalen", legt hij uit.

Volgens Van den Herik is er een goede reden om te willen weten hoe ver je van de groeispurt af zit: ,,Als je eenmaal midden in de groeispurt zit, is de kans op blessures door overbelasting het grootst. Piekbelastingen zorgen in die fase voor veel spanning op de aanhechtingen van je spieren en die moet je dus zo veel mogelijk ontzien. Als trainers dat weten, kunnen ze daar rekening mee houden."

Uiteraard is het bij voetbal niet ideaal om niet te schieten en de metingen van Van den Herik zorgden dan ook met name bij trainers niet meteen voor veel enthousiasme. Toch ziet hij dat ook zij zich nu bewust worden: ,,We hebben besprekingen gehouden en we geven de trainers handvaten mee van wat ze beter wel en niet kunnen doen. Zo is de groeispurtfase juist een hele goede fase om coördinatie en techniek te verbeteren."

Naast richtlijnen voor de trainers spelen volgens Van den Herik ook ouders een belangrijke rol: ,,We sturen de ouders de gegevens op en oefeningen mee voor hun kinderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij de gym aangeven dat hun kind rustiger aan moet doen met explosieve belasting."

Van den Herik benadrukt dat niet alleen voetballers iets aan de metingen hebben: ,,Iedereen heeft er mee te maken. Het zou goed zijn als verenigingen zich bewust worden van de groei van de jonge sporters om zo met z'n allen blessures te voorkomen."

Fotobijschrift: Lennart van den Herik meet GJS-speler Ken Atila op