• Danny van der Meulen

GTC Overwaard ziet Abraham

GORINCHEM De Gorcumse tennisclub Overwaard bestaat dit jaar precies een halve eeuw. Dat verjaardagsfeestje wordt op zaterdag 17 en zondag 18 juni opgeluisterd met een weekend bomvol activiteiten.

door Tim Hartman

Leden, oud-leden en andere tennisliefhebbers worden in het weekend van 17 en 18 juni van harte welkom geheten op de tennisclub van GTC Overwaard. De Gorcumse tennisclub kreeg op 7 april 1967 de Koninklijke goedkeuring, waarna burgemeester Van Rappard in 1968 officieel de banen openden op de locatie aan de Sportlaan 1. Sindsdien werden er officieel wedstrijden gespeeld binnen de KNLTB door GTC Overwaard. ,,Een club die niet wijk- of stadsgebonden is. De mensen kwamen en komen nog steeds vanuit alle windrichtingen hier tennissen", vertelt Bas Hendrikx van de lustrumcommissie.

BOEK Vijftig jaar historie komt in het feestweekend samen op de club, maar deze is ook terug te lezen in het jubileumboek dat gemaakt werd door Jaap Pinkster, zelf ook al ruim veertig jaar lid. Na het verzamelen en uitpluizen van oude clubbladen, verslagen en stapels foto's maakte hij een boek van 80 pagina's en 140 foto's. ,,Ook veel leden en oud-leden hadden nog wel iets liggen wat ik mee kon nemen in het boek", vertelt Pinkster.

In het boek schenkt hij aandacht aan het ontstaan van de vereniging tot en met het heden. Of er iets uitspringt? ,,Vooral het ontstaan vond ik interessant. De gemeente had nog wat tennisbanen liggen en zo'n tien mensen besloten een clubje op te richten. Sindsdien ging het snel en er ontstond een wachtlijst. Het is leuk om te zien hoe zo'n club klein begint en uiteindelijk uitgroeit tot wat het nu is."

De club groeide in die halve eeuw tot een stabiele vereniging met 365 leden en zeven all-weather banen. Op het hoogtepunt kende de vereniging zelfs zevenhonderd leden. De viering van het lustrum moet een volgend hoogtepunt worden. ,,Bij verschillende jubilea en reünies zijn tennissers Esther Vergeer en Jan Siemerink en Tom Kempes langs geweest. Dat waren mooie momenten voor de club", aldus Pinkster.

Maar ook nu betreden grote tennisnamen het sportpark, zo vertelt Hendrikx. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, die als koppel alle grandslams op hun naam schreven, geven op zaterdag 18 juni zowel junioren als senioren een clinic. Tussendoor spelen de tennisgiganten ook demonstratiepotjes tegen leden van de club.

Verder wordt er in het weekend een familiegeneratietoernooi gespeeld, is er een barbecue voor leden en oud-leden en wordt het eerste jubileumboek uitgereikt aan voorzitter Hans Krielaart.

Leden, oud-leden of andere mensen dit het feestweekend absoluut niet willen missen, kunnen zich aanmelden via 50jaar@overwaard.nl. Via dat mailadres kunnen mensen zich ook opgeven voor de clinic van Haarhuis en Eltingh. ,,Mensen moeten dan even mailen wat ze met het getal 50 hebben. Bijvoorbeeld als je op nummer 50 woont of er zit 50 in je telefoonnummer", besluit Hendrikx.