• W-O-I

Harold Jiskoot tweede fitste man van Nederland

WERKENDAM - 'Be The Best You Can Be' staat er op de muren van sportschool Sportivity geschreven en voor eigenaar Harold Jiskoot (41) houdt dat zelfs in; de tweede fitste man van Nederland. Begin dit jaar deed hij mee aan de The Rotterdam Throwdown en geheel tegen zijn verwachting in, kon hij de andere deelnemers meer dan prima bijbenen. ,,Ik was vrij verrast dat ik überhaupt door de kwalificatieronden heen kwam, maar als ik dan toch mee doe, ga ik ook wel voor een plek op het podium", lacht Harold.

,,Het idee was om gewoon eens te kijken wat zo'n wedstrijd inhoudt. Ik geef zelf ook CrossFit en in oktober ben ik gaan kijken bij The Lowlands Throwdown, waar de besten van de Benelux het tegen elkaar opnemen. Ik heb de workouts nagedaan en zat met mijn tijd bij de top drie. Maar ja, gewoon hier in je eigen sportschool op je gemak de oefeningen doen of onder druk tijdens wedstrijd, dat is iets heel anders", vertelt de vroegere Nederlands Kampioen Bodybuilden onder de 21 jaar.

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. ,,Ik heb de mazzel dat ik sportief ben opgevoed. Vanaf het moment dat ik kon lopen heb ik verschillende sporten beoefend en ben ook altijd blijven fitnessen. Daarnaast ben ik erg goed in handstand push-ups die onderdeel waren van de wedstrijd."

In 2007 opende hij samen met zijn vriendin Manita Vervoort een sportschool waar hij dagelijks personal training en andere lessen geeft. ,,Dat zorgt ervoor dat je conditie natuurlijk ook wel op peil blijft. Als voorbereiding op de wedstrijd heb ik ook niets extra's gedaan. Vlak voor de wedstrijd hoor je ook pas wat de oefeningen zijn, dus je specifiek voorbereiden gaat niet."

Een belangrijk onderdeel van CrossFit is hardlopen. Dit omdat je volgens de sportman tijdens het lopen je lichaam op de ultieme manier gebruikt. Maar omdat ze toch veel horen over blessures, hebben ze bij de sportschool een nieuw programma samengesteld; Runtivity. ,,Veel mensen beginnen te enthousiast, ze willen teveel, te snel en negeren kleine pijntjes. In onze cursus combineren we hardlopen met krachttraining, waarbij we de spieren die je bij het lopen gebruikt aansterken."

Maar sporten alleen is niet wat Harold de een na fitste man van Nederland maakt. Hij benadrukt ook dat het een combinatie is van gezond eten, niet roken en weinig alcohol drinken. ,,Ik ben dagelijks mensen aan het motiveren bij het sporten en dan moet je wel het goede voorbeeld geven."