• Dragons on Fire

    Irma la Douche

'Het wordt ieder jaar leuker'

GORINCHEM - De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, maar op zaterdag 20 mei moet het weer gaan gebeuren; de drakenbootrace 2017. Ieder jaar is de Gorcumse Lingehaven tijdens de jaarlijkse Open Havendag het toneel voor dit spectaculaire evenement. ,,En deze editie wordt misschien wel leuker dan ooit", vertelt Jan Wouters, die met zijn team dit jaar voor de 12e keer het evenement organiseert.

door Mike Rijnders

Drakenbootrace is landelijk gezien zeker niet de meest bekende sport, maar in Gorinchem en omgeving heeft men aan een half woord voldoende om te weten wat er bedoeld wordt. Sinds 2015 is de Gorcumse drakenbootrace een officiële wedstrijd, wat betekent dat de race een dergelijk serieuze status heeft verdiend. Wouters legt uit: ,,Het is uitgegroeid van een horecatoernooi naar waar we vandaag de dag staan, iets waar we best trots op kunnen zijn. Ik denk dat drakenbootrace over het algemeen een onderschatte sport is, kijk naar de discipline, kracht en ritme die erbij komt kijken. Als je alleen al ziet hoe dit evenement leeft in Gorinchem en omgeving, dat is toch prachtig!" Naast de River Dragons kent Gorinchem sinds kort een tweede plaatselijke drakenbootvereniging, genaamd 'Dragons on fire'.

De nieuwe enthousiaste vereniging draagt haar steentje bij in de organisatie en vaart op 20 mei ook mee in de Lingehaven. ,,Ik vind het prettig om dingen goed te regelen, daar hebben Jan en ik elkaar wel in gevonden. Als vrijwilliger probeer ik daarom waar nodig te ondersteunen", legt Nicole Haarsma uit, algemeen bestuurslid van Dragons on fire. Naast het bestuursorgaan is Haarsma ook zelf in de boot te vinden met een peddel. ,,Dat vind ik ontzettend leuk om te doen". Al enkele jaren is het toernooi groeiende, daar het plaats kan bieden aan maximaal 32 deelnemende teams. ,,We hebben nu alweer 16 aanmeldingen, de signalen zijn herhaaldelijk positief en enthousiast", weet Wouters. Zelf vaart Wouters niet mee, maar de kroegbaas van Café Old Dutch heeft ieder jaar zijn handen vol aan de vlekkeloze organisatie. ,,Er komt inderdaad het nodige bij kijken, maar het is zó ontzettend leuk om te doen. Ik heb er erg veel plezier in en het lijkt wel of het ieder jaar weer leuker wordt. Ik houd niet van half werk, dus als je het doet moet je het goed doen of anders niet. Het moet gewoon kloppen", is Wouters stellig.

AANMELDEN Het is op dit moment nog mogelijk om met een eigen team deel te nemen aan de drakenbootrace op zaterdag 20 mei. Teams die de uitdaging aandurven hebben tot 1 mei de kans om zich in te schrijven. Voor aanmelden en de voorwaarden kan men terecht op www.drakeboot.nl.