• De 16-jarige Kathelijne van Bennekom speelt in CBV Binnenland Vrouwen O/20.

    J.W. van Genderen/CBV Binnenland

Kathelijne gaat voor Oranje

GORINCHEM Ze speelt al vanaf haar vijfde basketbal, maakte de overstap van Goba naar CBV Binnenland in Barendrecht toen ze nog in de onderbouw van Lyceum Oude Hoven zat en maakte al diverse lichtingen deel uit van jeugdteams van Oranje. De pas zestienjarige Kathelijne van Bennekom is op weg naar de top in de Nederlandse basketbalwereld.

door Egbert Egberts

Vader Frank en moeder Cora speelden in het verleden ook basketbal en waren tot afgelopen seizoen allebei nog actief in de begeleiding van jeugdteams. Frank zelfs meer dan 25 jaar, wat hem de benoeming tot erelid opleverde bij Goba. Broer Jordi speelde net als zus Madelon jarenlang een prominente rol bij Goba en komt nu uit voor het tweede van River Trotters in Hardinxveld-Giessendam. Madelon pakte na een sabbatical de bal weer op en acteert naar hartenlust in het reservevrouwenteam van Binnenland. Beide zijn uitwonend inmiddels, maar door de selectie van Kathelijne in Vrouwen onder 20 komen de zussen elkaar in elk geval minstens één keer in de week tegen in de sporthal.

,,Ik ben de jongste, het laatste thuiswonende kind. Heb een prima band met mijn vader en moeder, die op de donderdagtraining na bijna alle dagen van de week met mij naar de trainingen en wedstrijden gaan. Donderdag ga ik met de trein, omdat ik dan in Barendrecht stagetraining geef en ik met een medespeelster uit Hardinxveld terug kan reizen. Het trainen vergt zeven uur per week maar met de reistijd erbij kom je al snel op zo'n twintig uren. En dan de wedstrijden nog, door het gehele land."

Kathelijne traint sinds dit seizoen ook bij de eredivisievrouwen van Binnenland. Het klikt. Haar vaste team is de Vrouwen onder 20, maar ze speelt ook nog mee met de Vrouwen onder 18, beide op eredivisieniveau. Dan moet je écht wel iets in je mars hebben. En doorzettingsvermogen. ,,Met beide teams gaan we wellicht playoffs spelen om de landstitels. Mijn doel is om de top van Nederland te halen. En misschien zelfs in het buitenland te gaan spelen. Mijn droom is om in de VS te gaan spelen."

Haar sterke punten zijn dat ze leergierig is, een teamspeler is, een goed schot heeft en graag assists geeft in het veld. ,,Als je leert van je fouten dan word je beter. Ik wil veel spelen dus dan loop je ook meer risico om fouten te begaan. Het maakt me mentaal sterker. Ik ben perfectionistisch en wil winnen. Om eerlijk te zijn, verliezen doe ik niet graag. Om aan topsport te kunnen blijven doen word je ook beoordeeld vanwege je prestaties en hoe je in het team ligt. En als het goed gaat dan word je daarvoor ook beloond. Ik haal daarvoor ook graag het uiterste uit mezelf."

Dat betekent onder andere dat er onderweg voor school geleerd moet worden in de auto of trein en dat om voor haar eindexamen Havo 5 dit jaar te kunnen slagen andere dingen opzij moeten worden gezet. ,,Ik kan niet altijd op hetzelfde moment dat mijn vrienden leuke dingen doen daaraan meedoen. Keuzes maken hoort er helaas bij. Maar ik heb het er allemaal voor over, hoor. Ik ga ervoor. Basketbal is fun."