• Mike Rijnders

Lachende gezichten in de Hoefslag

GORINCHEM - Een daverend succes, zo mag de landelijke competitiedag handbewogen rolstoelhockey genoemd worden. Afgelopen weekend was de Gorcumse sporthal De Hoefslag het toneel voor dit grote en bijzondere evenement, gedragen door tal van enthousiaste vrijwilligers. Circa 120 handbewogen rolstoelhockeyers uit het gehele land namen zaterdagmiddag deel aan dit nationale toernooi. De Rapid Rollers waren namens G.H.C. Rapid de gastvereniging uit Gorinchem.

door Mike Rijnders

Topsport kost geld, zo is algemeen bekend. Dit zelfde geldt voor aangepaste sporters en zéker voor een evenement als in de Hoefslag afgelopen weekend werd georganiseerd. De organisatie is dan ook afhankelijk van sponsoren en goedwillende gevers, zoals bijvoorbeeld Inner Wheel Nederland, die de organisatie zaterdag een cheque uitreikte om vervoer te kunnen verzorgen.

DIRK KUYT FOUNDATION Een belangrijke kracht achter het mogelijk maken van dit evenement is de Dirk Kuyt Foundation. De stichting zet zich in om sportevenementen mogelijk te maken voor mensen met een beperking. ,,Voor velen van ons is sporten vanzelfsprekend, maar voor mensen met een beperking is dit helaas niet het geval", legt ambassadeur Ger uit namens de DKF. ,,Op dit gebied zijn mensen met een beperking al snel een vergeten onderdeel van onze maatschappij en dat is heel erg jammer. Als ik vanmiddag deze sporters zie genieten van hun sport en het enthousiasme waarmee ze dat doen, dan zijn wij trots dat we het mede mogelijk hebben gemaakt", vult John zijn collega aan. ,,Op dit evenement wordt er gelet op wat deze mensen juist wél kunnen, in plaats van andersom. Het plezier straalt er vanaf en dat is het allermooiste", besluit Ger.

EEN MOOIE DAG Als voorzitter van gastvereniging G.H.C. Rapid was voorzitter Jeroen Coers zaterdagmiddag ook aanwezig in De Hoefslag. ,,Het is fantastisch wat alle vrijwilligers hebben neergezet om dit evenement te organiseren", vertelt Coers trots. ,,Natuurlijk doe je het met elkaar, maar toch wil ik Marjan de Ridder in het bijzonder even genoemd hebben. Het is werkelijk haar passie en dat is prachtig om te zien", doelt Coers op het erelid van de vereniging. ,,Op deze manier willen wij als G.H.C. Rapid blijven benadrukken dat wij open staan voor dit soort evenementen. Onze Rapid Rollers, maar überhaupt sporten voor beperkten, verdient de aandacht en de kans om net zoveel plezier in hun sport te beleven als ieder ander. Plezier en verbondenheid tussen de sporters, dat zijn precies de redenen waarom dit een hele mooie dag is voor iedereen", besluit Coers.

Al ruim 40 jaar is Marjan de Ridder actief binnen G.H.C. Rapid, naast haar inzet en toewijding voor het Nederlands team en Jong Oranje van het rolstoelhockey. ,,Wij kijken enkel naar de mogelijkheden die deze sporters wel of niet hebben. Persoonlijk houd ik niet van de zogenaamde 'hokjescultuur', daarbij vind ik gelijke behandeling dus erg belangrijk. Ieder moet op zijn of haar eigen niveau gewoon lekker kunnen sporten", is Marjan stellig. ,,Als je ziet hoeveel plezier de sporters op een dag als deze hebben, dan is het zo jammer dat deze mensen vaak worden vergeten. De geldkraan is enkele jaren geleden door de KNHB (Nederlandse Hockeybond, red.) voor ons dicht gedraaid. Daar is het allemaal niet makkelijker door geworden en daar ben ik erg verdrietig om geweest. Het allerbelangrijkste is dat deze sporters kunnen genieten van hun sport en dat evenementen als deze kunnen blijven bestaan. Het wordt gedragen door vrijwilligers en daar kunnen we trots op zijn", besluit Marjan.