• Tim Hartman

Merwede Triathlon: uniek en fun

GORINCHEM Gorinchem krijgt een heuse triathlon. Op zaterdag 13 mei vindt de allereerste Merwede Triathlon plaats. Met de Merwedebrug als iconisch middelpunt én het zwaarste deel van de een achtste triathlon.

door Tim Hartman

Wanneer er voor het laatst een triathlon in Gorinchem was? ,,Volgens mij twintig jaar terug." ,,Dat moet rond 1980 geweest zijn, ja." ,,Ik kan me nog wel herinneren dat we in het Caribabad begonnen, de tijd stop zetten, alle spullen pakten en in het Lingebos verder gingen. Maar een triathlon waarbij je alle onderdelen in één keer achter elkaar doet, is heel lang geleden."

Het is wel duidelijk, voor de laatste Gorcumse triathlon moeten de organisatoren van de Merwede Triathlon héél diep graven. Niels den Dekker van Gorinchem Beweegt nam afgelopen november het initiatief en verzamelden met Cor van Vlaanderen (Typhoon), Dick de Goeij (Run2Day), Hans van der Meer (DaVinci College), Yoeri Duyzer en Arnoud van Heumen (beiden Caribabad) partners om zich heen die niet vreemd zijn met het organiseren van sportevenementen.

De triathlon start met vijfhonderd meter zwemmen in het Caribabad, tevens het bruisende centrum met eetkraampjes, fietsenmaker en entertainment. Vervolgens wordt er twintig kilometer gefietst, inclusief vier keer de beklimming van de Merwedebrug. Er wordt afgesloten met vijf kilometer hardlopen op Typhoon. Het zijn volgens de organisatoren mooie afstanden voor een breed publiek: ,,Het gaat echt om de fun", vertelt Van der Meer. De Goeij knikt instemmend: ,,Echte triatleten kunnen meedoen, maar ook jong, oud en teams. Het gaat vooral om de gezelligheid."

Desondanks is de Merwede Triathlon ook een officiële bondswedstrijd van de Nederlandse Triathlon Bond met officiële tijdsregistratie. ,,Dat maakt het voor triatleten ook uitdagend", aldus Van der Meer.

Toch wil de organisatie het sportevenement ook laagdrempelig houden. ,,Iedereen die over de finish komt, is een winnaar. Het is een uniek en nieuw evenement in de regio en daarmee hopen we de mensen te triggeren", aldus Duyzer.

Als het aan initiatiefnemer Den Dekker ligt, breidt de een achtste triathlon zich in de toekomst uit naar grotere afstanden: ,,Dat willen we zeker proberen. Dan leggen we heel de stad plat", besluit hij lachend.

Er is plaats voor 144 deelnemers en 36 teams. Aan de kinderwedstrijd kunnen zestig kinderen meedoen. Voor meer informatie of inschrijven: runabit.nl.