• Tim Hartman

Noodklok luidt voor GOBA

GORINCHEM Het gaat niet goed met GOBA. Het aantal leden van de Gorcumse basketbalvereniging loopt al jarenlang terug en afgelopen seizoen was er zelfs geen eerste heren- en damesteam. ,,Het is vijf voor twaalf", zegt voorzitter Björn Bahlmann.

door Tim Hartman

Gorinchem kent een rijke basketbalhistorie. In de jaren negentig kende GOBA haar gloriejaren met 1994/1995 als hoogtepunt. Toen werd de beker gewonnen en op een haar na de Nederlandse basketbaltitel gemist. Mustang Jeans Den Helder was toen het enige Nederlandse team dat sterker was.

Inmiddels doet nog maar weinig bij GOBA terugdenken aan die tijd. En dus luidt Bahlmann de noodklok. ,,Als we zo doorgaan, halen we het vijftig jarig bestaan niet. Dat laat ik niet gebeuren."

Bahlmann nam in mei 2016 het voorzittersstokje over van William de Ronde. Als geboren Gorcumer basketbalde hij bij GOBA en was hij vaak een van de duizenden toeschouwers die het Gorcumse eredivisieteam steunden.

Met pijn in zijn hart ziet hij hoe GOBA de laatste jaren is geslonken tot inmiddels nog maar tien teams. Afgelopen seizoen kende GOBA geen heren 1 en ook geen dames 1. ,,In de Eredivisie-tijd had GOBA meer dan vierhonderd leden. Nu mogen we blij zijn als we honderd spelende leden hebben."

En dus moet het roer heel snel om. GOBA moet gaan groeien. Hoe? ,,Eerst wil ik een basketbalschool neerzetten voor kinderen van vier tot en met zeven jaar. Je moet onderaan beginnen. Ik moet nu een 'nee' verkopen aan ouders die vragen of hun kind van vijf jaar kan komen basketballen. Dan gaan ze voetballen of korfballen", vertelt Bahlmann.

Naast een goede jeugdopleiding heeft Bahlmann nog meer wensen. ,,Ik wil een G-team, er moet rolstoelbasketbal komen en er moeten er meer meidenteams zijn. De meiden vertrekken nu nog naar Barendrecht."

Toch is zijn grootste wens om binnen vijf jaar weer oude tijden te laten herleven. ,,Ik wil met GOBA de Eredivisie terug naar Gorinchem halen. Dat je op zondag Studio Sport kijkt en dat je GOBA op televisie voorbij ziet komen", droomt hij hardop. ,,Vijf jaar duurt me eigenlijk nog te lang, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. Maar eerst beginnen we met de jeugd."

Of zijn ambities realistisch zijn? ,,Als sponsors ons de kans geven wel. Om zo'n basketbalschool op te zetten, is er geld nodig. Gorinchem is groeiende en daarin moet GOBA mee."

Voor volgend seizoen zijn in elk geval de eerste stappen gezet. De vereniging zal zich in oranjeblauwe tenues hullen en er komt een herenteam. ,,Daardoor krijgt de jeugd ambities. Ze kunnen toegroeien naar het eerste elftal."

Naast leden, zijn ook bestuursleden meer dan welkom. Waar er voorheen een vijfkoppig bestuur zat, zijn dat er nu nog maar twee. Bahlmann: ,,Dat betekent einde oefening voor GOBA als dit zo doorgaat. Het is vijf voor twaalf. Over drie jaar zouden we vijftig jaar bestaan, dat wil ik echt wel halen."

Mensen die ambities hebben om in het bestuur plaats te nemen of vrijwilliger willen worden, kunnen zich aanmelden bij Bahlmann via voorzitter@goba.nl.