• Quint Gerdes speelde jarenlang voor ZPB Barendrecht op het hoogste niveau waterpolo.

    Egbert Egberts

Quint Gerdes terug op oude nest

GORINCHEM Twee jaar geleden zette het Gorkumse waterpolotrainersduo Quint Gerdes en Oscar Visser met de heren van SG De Linge/PCG een unieke stap richting tweede klasse. Beide heren spelen al een decennium samen voor ZPB Barendrecht op het hoogste niveau. Voor Quint Gerdes ligt echter een opmerkelijke transfer in het verschiet.

Door Egbert Egberts

,,Ik ga in het nieuwe seizoen spelen voor het eerste herenteam van SG De Linge/PCG", zo vertelt Gerdes in de kantine van het Caribabad. De nog slechts 25-jarige topwaterpoloër stapt uit de Barendrechtse topploeg om twee voor hem belangrijke redenen. Niet omdat hij het niveau niet meer aankan of last heeft van een blessure. ,,Nee, ik ga na de zomervakantie starten met een masteropleiding manuele therapie. Ik ben al fysiotherapeut en werkzaam voor een sport- en schouderfysiopraktijk. Ontzettend leuk werk om te doen. Wil me nu graag gaan verdiepen en specialiseren in manuele therapie. Maar daarvoor moet ik wel tijd gaan vrijmaken om dat te kunnen gaan doen. Bovendien heb ik het op dit moment ook wel een beetje gehad met waterpolo op topniveau. Dat vereist ontzettend veel trainingsarbeid, minstens drie keer in de week trainen en bovendien minstens een wedstrijd per week spelen. Dat vreet veel energie. Ik wil nu ook eens wat anders gaan doen.
Het lag volgens Gerdes misschien wel voor de hand om dat in zijn woonplaats Gorinchem te gaan doen. ,,Samen met Oscar Visser heb ik de groep die nu de heren 1 selectie vormt jarenlang getraind. Op mijn vijfde was ik al spelend lid van de club en met de meeste spelers ben ik opgegroeid, of zij hebben mij destijds getraind en gecoacht. De meeste mannen liggen al een eeuwigheid samen in het water en er is sprake van een grote kameraadschap. Men heeft heel veel voor elkaar over. Dat ik nu samen met hen ga spelen verandert de situatie niet. We zijn er nog niet helemaal uit hoe het allemaal wordt ingedeeld aankomend seizoen maar de kans is aanwezig dat ik als speler ook zou kunnen coachen. Dat is niet vreemd in onze sport. Wat Oscar Visser gaat doen weet ik nog niet. Onze band zal hoe dan ook altijd blijven bestaan."
Quint Gerdes keert dus terug op het oude nest. En hij vindt dat dit van voordeel kan zijn voor de club. ,,Mijn ervaringen op het hoogste niveau kan ik delen met anderen. Bovendien heeft het trainerschap mij ook verrijkt, zowel qua kennis van de sport maar ook van de mensen met wie ik omgegaan ben. Oscar en ik verzorgden al clinics binnen de club. Ik zou het voor de vereniging goed vinden dat ik ook wat aandacht ga schenken aan de kwaliteit van coaching van de diverse teams. Mensen begeleiden en opleiden. Het is een groot voordeel dat ik nu dicht bij huis ga sporten. En ik kan op een andere manier iets terugdoen voor de club."
Quint Gerdes heeft ongeveer net zo lang gespeeld voor de hoofdmacht van ZPB Barendrecht als dat hij een relatie heeft met zijn vriendin, oud-speelster van ZPB Nicky van Neutegem. ,,We hebben uiteraard erover gesproken wat ik wilde gaan doen. Zij woont nog in Barendrecht, bij haar ouders. Het feit dat ik nu vooral bij SG De Linge/PCG actief zal zijn houdt niet in dat we elkaar minder zullen gaan zien, hoor. Ze komt uit een waterpolofamilie. Als we aan tafel zitten met elkaar gaat het meestal ook nergens anders over. Alleen zullen we het nu wat vaker over waterpolo in Gorinchem gaan hebben." En daar is niks mis mee.