• Niels, Romy en Marjan staan letterlijk en figuurlijk achter enkele actieve Rapid Rollers

    Egbert Egberts

Rapid Rollers willen groeien

GORINCHEM Hockeyclub Rapid herbergt een speciale tak van sport waarbij iedereen op dezelfde wijze met elkaar kan spelen. ,,Want in een handvoortbewogen rolstoel is iedereen gelijkwaardig."

door Egbert Egberts

,,Je hoeft namelijk geen beperking te hebben om bij Rapid Rollers vanuit de rolstoel te gaan hockeyen. In het kader van volledige integratie spelen valide en invalide sporters hockey met elkaar in onze teams. Dit doen we al jaren en met succes. Maar we kunnen best nog wel wat groeien. Daarom bieden we nieuwe leden de kans om zich bij ons aan te melden." Technisch coördinator Marjan de Ridder is al ruim 21 jaar actief met de organisatie, heeft diverse vertegenwoordigende functies binnen Rapid en de nationale en internationale hockeybond en deelt haar ervaringen met andere organisaties die bezig zijn met integratie in de sportwereld. Ze begeleidt ook enkele jonge, enthousiaste vrijwilligers, die de stick van haar moeten gaan opnemen.

Romy Harreman is stagiair van de Sportacademie en Niels van Herwijnen speelt in het eerste en traint het tweede team. Romy: ,,Jongeren komen uit een brede omgeving. Van Dordrecht tot Waardenburg, van Leerdam tot Werkendam en verder. We zijn er voor iedereen, maar kunnen vooral uit Gorinchem nog wel wat aanwas gebruiken." Niels: ,,Als je bij ons komt spelen, dan merk je meteen de gezellige sfeer op. Er is een groot saamhorigheidsgevoel. Je mag helemaal jezelf zijn en je mag laten zien wat je kunt zonder dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Als vrijwilliger geniet ik daarvan. Soms voel je je nederig als je ziet waar mensen met een beperking toe in staat kunnen zijn. Zeker als ze zichzelf en hun familie keer op keer verbazen."

Romy gaat volgend seizoen ook rolstoelhockeyen. ,,Ik geniet er steeds van. Heb plezier gekregen door zelf ook de stoel te gaan zitten en mee te spelen. Iedereen zou het een keer moeten proberen."

Marjan de Ridder geeft aan dat je ook op een andere en bovendien zeer nuttige manier kennis kunt maken met de Rapid Rollers. ,,Via de Mas-stage of een MBO/HBO school kun je bij het rolstoelhockey, maar ook bij de valide tak hand- en spandiensten vervullen, zoals materialen verzorgen, velden uitzetten, wedstrijden leiden of trainingen helpen uit te voeren. Als je gemotiveerd bent hoef je slechts een mailtje te sturen naar tc.thmanager@rapidmills.nl met jouw naam, schoolopleiding en telefoonnummer."

Het huidige seizoen loopt af maar met ingang van 1 september gaat het seizoen weer draaien en elke dinsdag wordt er getraind in de Sporthal de Hoefslag van 19.30 uur tot 20.30 uur. ,,Doel is om jongeren vooral te laten bewegen. Het is helaas zo dat je wereld veel kleiner wordt als je in een rolstoel terecht komt. Rolstoelhockey houdt de horizon breed," volgens Niels van Herwijnen.

,,Dat geldt overigens voor alle sporten. Bovendien is het ook geweldig om zo sociale contacten op te bouwen. Het verrijkt je leven, echt waar," zo besluit Romy Harreman.

Meer info op www.rapidmills.nl.