• Alle prijswinnaars bij elkaar.

    Jan Noorlandt
  • Jochem Ziemer werd verkozen tot Sporttalent van het Jaar.

    JAN NOORLANDT
  • De zondagtak van Unitas werd voor het tweede jaar op rij Sportploeg van het Jaar.

    JAN NOORLANDT

Sporthelden in het zonnetje

GORINCHEM Het Gorcum Sportgala vierde vrijdag zijn negende editie. Prijzen waren er voor Fabio Jakobsen (sporter), de zondagtak van Unitas (sportploeg), Jochem Ziemer (sporttalent), het eindevenement van de Sportmaand (sportinitiatief) en Ukkies Unitas (SKG-award).

Het Gorcum Sportgala begon negen jaar geleden als een initiatief om vrijwilligers van sportverenigingen in het zonnetje te zetten, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Gorinchem. Voordat er volgend jaar een heus jubileum gevierd wordt, was het vrijdagavond in de Evenementenhal eerst nog de beurt aan editie negen.

De vrijwilligers werden ook ditmaal in het zonnetje gezet tijdens het gala, maar bovenal werden ook de Gorcumse sportprestaties van het jaar 2018 belicht met behulp van lovende woorden, fraaie beelden en muzikaal talent van Gorcumse bodem.

SPORTER Fabio Jakobsen maakte vrijdagavond zijn hattrick compleet. De 22-jarige wielrenner werd voor de derde keer verkozen tot beste sporter van Gorinchem. Zelf was Jakobsen op trainingskamp in Portugal, maar zus Marloes nam de prijs in ontvangst. Jakobsen bleef Zakaria Aboukhlal (voetballer bij PSV) en de cricketdrieling Asad, Sikander en Saqib Zulfiqar voor in de verkiezing.

Jakobsen was in 2018 pas voor het eerst profwielrenner, maar won meteen de ene na de andere koers in dienst van Quick-Step. Nokere Koerse, de Scheldeprijs, een etappe in de BinckBank Tour: Jakobsen groeide uit tot een sprinter die zich wist te meten met de toppers en die ook wist te verslaan.

SPORTPLOEG De titel van 'Sportploeg van het Jaar' is de afgelopen jaren een prooi geweest voor de Gorcumse (zaal)voetbalploegen en dat was dit jaar niet anders. Na tweemaal Jogadores CF, een keer ZVG en vorig jaar de zondagtak van Unitas werd vrijdagavond laatstgenoemde wederom verkozen tot beste sportploeg van het afgelopen jaar. De roodbroeken hadden dat te danken aan het feit dat de ploeg afgelopen jaar voor het eerst in dertig jaar weer promoveerde naar de Hoofdklasse en op dat niveau ook nog eens de eerste periodetitel in de wacht sleepte. Het was voldoende om in de sportverkiezing de dames van Rapid en de atleten van Typhoon 'Canonballs' voor te blijven. Joost van der Geest woonde het gala voor het eerst bij in zijn functie als wethouder van sport en reikte de prijs uit aan Stefan van Hulst.

SPORTTALENT De Olympische Spelen van 2024 in Parijs en de Volvo Ocean Race. Het zijn voor Jochem Ziemer de ultieme doelen in zijn carrière als zeiler. Vrijdagavond kreeg hij in elk geval een klein zetje in de rug door zijn verkiezing als 'Sporttalent van het Jaar'. ,,Dit is een mooie aanmoediging om op deze weg door te gaan en dat ga ik ook zeker doen", sprak Ziemer zijn dank uit. Ziemer bleef basketballer Mike de Goeij en wielrenner Christiaan van Rees voor.

SPORTINITIATIEF Het eindevenement van de Gorcumse Sportmaand werd verkozen tot beste sportinitiatief van het afgelopen jaar. Bij dat evenement werkten binnensportverenigingen samen om mensen kennis te laten maken met de verschillende sporten. ,,Een overwinning voor de gehele gemeente", aldus Koert van der Wal, die de prijs in ontvangst nam van Rob Koster, directeur van Stichting Gorinchemse Sportaccommodaties. Ook de 'Beweegcoach in de zorg' en 'Vitaal ouder worden' van FysioPP waren genomineerd.

SKG-AWARD De SKG-award (Samen Kunnen Groeien-award) wordt sinds vorig jaar, in samenwerking met Stichting Kinderopvang Gorinchem, uitgereikt en is een award voor de beste sportactiviteit in Gorinchem, om kinderen (tot 13 jaar) te stimuleren om te sporten of kennis te maken met sport. De jury wordt bij deze award gevormd door kinderen en die besloot dat 'Ukkies Unitas' dit jaar de prijs verdiende. 'Ukkies Unitas' is een voetbalteam voor kinderen tot vijf jaar bij Unitas.