• Fysiotherapeut Ruud von Reth helpt Marokkaanse mannen bij de fitnesslessen in centrum 't Gilde voor fysio- en manuele therapie

    Abdessamad el Mousati

Sportmomenten voor Marokkaanse mannen

GORINCHEM Mannen van de Marokkaanse gemeenschap boven de veertig jaar kunnen de komende drie maanden samen sporten. Abdessamad el Mousati en Gorinchem Beweegt hebben de handen ineen geslagen en zijn gestart met een drie maanden durende pilot die Marokkaanse mannen aan het sporten moet brengen. ,,We merkten dat er een drempel was om die mannen aan het sporten te krijgen. Door dit initiatief voorzien we in een behoefte", aldus El Mousati.

door Tim Hartman

t@Namtrah09

De reacties zijn lovend en met bijna veertig aanmeldingen wordt het beeld dat El Mousati had bevestigd: ,,Ik merkte dat veel mannen uit de Marokkaanse gemeenschap wel wilden sporten, maar dat de drempel tot het toetreden van een sportvereniging te hoog was. Het is een hechte groep. Nu kunnen al die mannen samen sporten, dat voelt voor hen prettiger", aldus El Mousati, die farmacie studeert aan de universiteit in Antwerpen.Michiel van Zanten van Gorinchem Beweegt ziet ook het belang en besloot El Mousati te helpen: ,,Wij werken vanuit een behoefte en Abdessamad toonde aan dat die er was in de Marokkaanse gemeenschap. Met name bij de mannen boven de veertig jaar." El Mousati knikt: ,,Dat is ook een grote risicogroep als het gaat om gezondheid. Die mannen lopen verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het zou mooi zijn als we naast de sportmomenten in de toekomst ook voorlichting kunnen geven", werpt hij een blik op de toekomst. Ook Van Zanten ziet toekomst na de pilot van drie maanden: ,,Wellicht kunnen ook andere moskeeën een dergelijk initiatief opzetten. Ik kan me voorstellen dat er ook in andere gemeenschappen behoefte is om samen te sporten."

Er zijn drie sportmomenten in de week: maandag om 20:30 uur zijn er gymlessen te volgen bij Mohamed el Khalki, zaalvoetbal kan worden gespeeld op dinsdag 19:30 uur en vrijdag om 20:00 uur wordt er gefitnesst. Maar als het aan El Mousati ligt, worden de sportmomenten nog verder uitgebreid: ,,We merken dat er veel interesse is voor zwemlessen. Wellicht dat het Caribabad daarin iets voor ons kan betekenen", sluit hij af.Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij El Mousati via telefoonnummer. 0631542442.