• Sander Tholen

Toegang tot India geweigerd

GORINCHEM Cricket is niet zo populair als voetbal, toch is het een sport die heel veel wordt gespeeld. Vooral in Pakistaanse, Indische en Sri lankeese gebieden, wordt de sport ontzettend veel beoefend. Ook in Nederland wordt het op professioneel niveau beoefend. De broers Saqib Zulfiqar en Sikander Zulfiqar wilden graag in India trainen, maar daar werd een stokje voor gestoken.

door Kevin de Bruin

Beide broers waren blij toen ze te horen kregen dat ze waren geselecteerd om mee te doen aan een trainingskamp in India. ,,Je wordt er niet zomaar voor geselecteerd, dus uitnodiging op zichzelf is al een groot compliment." Op 1 januari vroegen de broers Saqib Zulfiqar en Sikander Zulfiqar een visum aan om naar India te kunnen reizen, maar al snel werd de feestvreugde doorbroken. Een week voor de training, kregen de broers te horen dat ze niet welkom waren in India. Saqib: ,,Net als alle jongens uit het team hebben wij een visum aangevraagd, maar uiteindelijk zijn we anders behandeld omdat we een Pakistaanse achtergrond hebben."

,,Mijn broer en ik hebben direct gevraagd wat de reden is waarom ons de toegang tot India wordt geweigerd." Het blijkt dat dit komt omdat Saqib en Sikander een Pakistaanse vader hebben. Daarom vind India dat het meer tijd nodig heeft om de achtergrond van de broers te controleren. ,,Het is bizar dat we zo worden behandeld, want we zijn gewoon in Nederland geboren." Saqib baalt dat het zo is gelopen, want hij had al veel voorbereid om naar dat trainingsweekend te kunnen gaan.

Saqib had zijn werk en studie zo ingepland dat hij mee kon doen aan dit trainingskamp. Vanaf oktober, mogelijk zelfs eerder, heeft hij afspraken gemaakt zodat hij het vliegtuig naar India zou kunnen pakken. Op het moment loopt hij stage in het ziekenhuis. Daarvoor had hij speciaal afspraken gemaakt op welke dagen hij extra zou komen, zodat hij toch de competenties kon behalen die school van zijn stage verlangd. ,,Je leeft enorm naar zo een moment toe en investeert er veel tijd in." Hij had het ook tof gevonden om die reis speciaal met zijn broer te maken. ,,We trainen altijd samen. We maken elkaar sterker." De sport is er door hun vader van jongs af aan met de paplepel al ingegoten.

Saqib is blij dat de burgemeester en de wethouder zich ondertussen ook op deze zaak hebben gestort. Zij hebben een bericht gestuurd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, om zo te kijken hoe het kan dat Nederlandse jongeren in India worden geweigerd. Saqib hoopt dat hier reactie op komt, zodat in de toekomst anderen niet in een soortgelijke situatie terecht hoeven te komen. ,,Ik vind het triest dat dit gebeurd en wens niemand een soortgelijke situatie toe." Thuis krijgen de jongens in ieder geval veel ondersteuning om alsnog hun cricketdromen na te jagen. ,,Als puur Nederlandse valt het op dat niet iedereen gelijk wordt behandeld. Dit is maar één voorbeeld", vertelt de moeder van Saqib. ,,Niet iedereen is zich er bewust van dat je op basis van je achtergrond zo ongelijk kan worden behandeld."

Ondanks alles blijven Saqib en Sikander trainen. ,,Het is triest dat dit gebeurt, maar ik ga niet zitten treuren. Sowieso is het al een compliment dat we waren geselecteerd voor het traingskamp. Dat kunnen we sowieso al in onze zak steken."