• Berend Buddingh'

Typhoon Canonballs overtreft zichzelf met 7e plek

GORINCHEM Het klinkt voor de niet-volgers misschien weinig ambitieus, maar het Jongens C-team van atletiekvereniging Typhoon, Canonballs 2018, overtrof zichzelf tijdens de nationale CD-finale met een zevende plek. Waar in het voorjaar nog 169 teams streden om een plaats in de finale, is plaatsing al een prestatie. Vervolgens zijn de eerste plaatsen in de finale een prooi voor de grote stadsverenigingen en zodoende kan de eindplaats van de Canonballs gezien worden als best of the rest.

Om een finale te mogen organiseren als vereniging moet je minimaal één team in een CD-finale hebben. Jongens of meisjes. De afgelopen twee jaar wisten de CD-jongens van Typhoon zich steeds te plaatsen. Dit jaar kondigden de mannen aan voor een trilogie te gaan, zeker ook omdat dan de mogelijkheid zou bestaan van een thuisfinale. De plaatsing in het voorjaar werd nog spannend, maar de 11e plaats was net voldoende (12 teams plaatsen zich). In de finale begint de telling opnieuw.

En de mannen bleken sterk gemotiveerd uit de zomer gekomen te zijn. Klaar voor een klinkend resultaat. Waar teams als PAC Rotterdam en Haag Atletiek 11 of 12 atleten kunnen opstellen met ieder hun eigen specialisme, moeten de jongens van Typhoon met zijn zevenen op verschillende disciplines punten scoren. Een verrassend sterk optreden liet Justin Sluijter zien. Met speer pakte hij een nieuw PR met bijna 42 meter. Maar vooral zijn prestatie op de 800 meter was van grote klasse. Voor het eerst liep hij deze afstand en zette met 2.14 een knappe tijd neer. Stan Buddingh' liep ook nog onder de 2.19 waardoor op dit onderdeel een meer dan het gemiddeld aantal punten werd gehaald. Daarnaast heeft Canonballs altijd Thijs de Wild die op hoog en ver een garantie voor succes is. Ook nu haalde hij op hoog de 1.75 meter. Op ver zag hij tot zijn eigen teleurstelling de meting stoppen op 5,99 meter. Een PR, maar net geen 6 meter.

Het estafetteteam (Thom Kortenoever, Stan Buddingh', Lucca Hellings en Ruiz Lodder) maakte de ambities 's-morgens al meteen duidelijk. De tijd viel vanwege de toen nog straffe wind misschien tegen (een clubrecord was de doelstelling), maar de 6e plek gaf duidelijk aan waar men op koerste. Op horden klaagden de mannen na afloop over teleurstellende tijden, maar pakten ook hier weer volop punten, evenals op de 150 meter en kogel.

Atletiekvereniging Typhoon kan in ieder geval terugkijken op een schitterende dag. Goed georganiseerd en reclame voor de atletieksport. Ook een kleine vereniging blijkt een prestigieus en groot evenement als de CD—finale (480 atleten, 800 bezoekers) te kunnen organiseren. De prestatie van het eigen jongensteam was de kerst op de taart!