• Ronald den Uijl

Unitas en Kozakken Boys eerste kwartfinalisten Proxsys Cup

GORINCHEM Een bomvol programma afgelopen zaterdag in de Proxsys Cup. Elk team kwam tussen elf (11.00) uur en elf (23.00) uur in actie. Twaalf uur lang zaalvoetbal in de Oosterbliek leverde uiteindelijk alvast twee kwartfinalisten op: Unitas en Kozakken Boys. 

GJS - Herovina 3-0

Een bomvolle zaterdag in de Oosterbliek. Elke ploeg kwam deze zaterdag in actie en de eerste wedstrijd van de dag was meteen een belangrijke. Herovina verloor haar eerste wedstrijd van Woudrichem en moest dus winnen. GJS stelde teleur met een gelijkspel tegen Altena en had dus iets goed te maken om nog kans te maken op de vorige ronde.

Het was dan ook GJS dat de grootste kansen kreeg in de openingsfase. Tot een doelpunt kwam het echter niet, mede door het verdedigende blok dat Herovina opwerpt. Voorin was er simpelweg te weinig beweging bij GJS om de tegenstander te laten wankelen. Doordat het niet loopt bij GJS, pakte Sjors Hendriks een gele kaart na een wilde sliding van achteren. Verder dan wat afstandsschoten komt Herovina echter niet tijdens de man-meersituatie. Uiteindelijk kabbelde de wedstrijd richting de rust, waarbij de brilstand nog steeds op het bord staat.

Na rust is het vooral GJS dat het probeert, voornamelijk met schoten uit de tweede lijn. Echte problemen levert dat niet op voor Herovina. Uiteindelijk valt een bal van Quincy Bartens goed bij de tweede paal waar Lorenzo Agnoli simpel binnen tikt. Herovina lijkt hierdoor van slag, waardoor binnen de minuut Quincy Bartens de 2-0 binnen kan schieten. GJS komt even later met een man meer te staan, na een gele kaart voor Jesse van Vliet. Nordin el Hassani zorgt ervoor dat de overtalsituatie wordt verzilverd. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd, waardoor GJS de volle buit pakt. Hierdoor is voor GJS alles nog mogelijk als ze 3 januari tegen Woudrichem moeten spelen.

GJS: Lorenzo Agnoli, Quincy Bartens en Nordin El Hassani

Herovina: -

Woudrichem - Altena 4-7

Woudrichem en Altena werkten hun tweede wedstrijd in poule C af. Een heuse Brabantse derby én een wedstrijd die voor beide ploegen een kwestie van 'erop of eronder' was. Woudrichem won de eerste wedstrijd met 3-1 van Herovina terwijl Altena GJS op gelijkspel hield. Alles is dus nog mogelijk in deze spannende poule.

Het zou een sensationele partij worden. Altena liet nog maar eens zien dat het gelijkspel tegen GJS zeker geen toevalstreffer was en met captain Julian Geelhoedt als ultieme smaakmaker maakten de Nieuwendijkers het de finalist van vorig jaar knap lastig. Sterker nog, Altena ging vol voor de winst. Toch was het Woudrichem dat na de 1-0 voor Altena een 1-2 ruststand noteerde. Altena legde echter een uitmuntende tweede helft op de mat. Woudrichem, dat drie spelers miste, werd bij tijd en wijlen overrompeld door het felle spel van de derdeklasser uit Nieuwendijk en wist daar geen antwoord op te vinden. Via Geelhoedt en Dylan van der Pluijm boog Altena de score volledig om in een 2-5 voorsprong.

Woudrichem zette vervolgens alles op alles en ging na de 4-5 met Jamy Goemaat nog als 'vliegende' keep spelen. De gewenste 5-5 leverde dat niet op. Woudrichem was slordig waardoor Altena eenvoudig nog 4-6 en 4-7 kon noteren. Daarmee pakt Altena samen met GJS de leiding in poule C. Woudrichem moet dus winnen van GJS om nog hoop te houden op de volgende ronde. Altena gaat tegen Herovina voor de groepswinst.

Woudrichem: Aron Timmer (2x), Tim Saaman en Bori Secreve

Altena: Julian Geelhoedt (3x), Patrick Zwart (2x), Dylan van der Pluijm en Edwin Pluister

Sleeuwijk - Leerdam Sport 9-2

Wie pakt de groepswinst in poule D? Sleeuwijk en Leerdam Sport wonnen allebei hun eerste wedstrijd van respectievelijk Arkel en Asperen en dus zet de winnaar van het onderlinge duel een grote stap naar de kwartfinale.

Het publiek hoefde slechts vijftien seconden te wachten op de eerste goal. Leerdam Sport noteerde via Samir Amanzada razendsnel de 0-1. De Sleeuwijkers raakten echter niet van slag. Gerard van den Adel en Josbert Wemmenhove noteerden beiden een duo aan goals. Omdat ook Erik Blokland en Chris Tahjia het net wisten te vinden, gingen de ploegen met 5-2 rusten. Die ruime achterstand voor Leerdam Sport kwam mede tot stand door het feit dat de Leerdammers al zeer vroeg in de wedstrijd met een meevoetballende keeper gingen spelen. Die keuze pakte echter niet heel goed uit aangezien die gelegenheidsdoelman een aantal keer de bal verspeelde.

Ook na rust zette Leerdam Sport alles op alles met een meevoetballende doelman en ook in de tweede helft pakte die keuze niet best uit. Het leverde wel twee schitterende goals op van Sleeuwijk. Akram Mohamed ramde de bal in de kruising terwijl Van den Adel met een prachtig lobje de bal vanaf de middenlijn in het doel wipte. De Sleeuwijkse doelpuntenregen stopte na negen goals. Leerdam Sport scoorde niet meer: 9-2.

Sleeuwijk: Gerard van den Adel (3x), Josbert Wemmenhove (3x), Erik Blokland (2x) en Akram Mohamed

Leerdam Sport: Samir Amanzada, Chris Tahjia

Asperen - Arkel 3-6

De laatste strohalm. Daar ging het om in het duel tussen Asperen en Arkel. Asperen verloor eerder van Leerdam Sport, Arkel van Sleeuwijk. Met name Arkel aast nog op een plek in de kwartfinale en daar had de ploeg een ruime overwinning voor nodig.

Die kwam er niet. Ondanks de 0-1 van Robert Scheurwater lukte het Arkel maar niet om de voorsprong te verruimen. Jeffrey Scheffers kreeg twee grote kansen, maar schoot over en op de lat. Asperen hield daarmee de hoop op een stuntje en kwam via Johnboy Sitaniapessy zelfs op een 2-1 voorsprong. Toen Arkel probeerde aan te zetten en de gelijkmaker te forceren, werd de Arkelse ellende zelfs nog groter. Michiel den Hartog wipte de bal prachtig in het dak van het doel. Een stuntje in de maak?

Het antwoord was 'nee'. Arkel maakte zich in de laatste acht minuten nog flink boos en pakte alsnog een zeer zwaarbevochten driepunter. Corné van Horik, Remie Schuurman en nogmaals Scheurwater lieten het net nog bollen. 6-3 was daarmee de eindstand.

Asperen: Alexander Prosman, Johnboy Sitaniapessy en Michiel den Hartog

Arkel: Corné van Horik (2x), Remie Schuurman (2x) en Robert Scheurwater (2x)

GRC 14 - Heukelum 2-3

Spanning ten top tijdens de tweede wedstrijd in Poule E. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en zouden een grote stap richting kwartfinales kunnen maken. Op het veld was te merken dat er vooral verdedigend werd gestart. Hierdoor had Heukelum veel balbezit in de openingsfase, maar tot kansen kwam het niet. GRC 14 probeerde vooral op de counter en door individuele acties tot scoren te komen. Het eerste doelpunt toch nog uit de lucht vallen. Sil van Putten schoot heerlijk raak voor Heukelum. GRC 14 zette hierna meer druk, waardoor de gelijkmaker snel viel via Samed Koksal. De wedstrijd werd steeds opener, wat resulteerde in een paar mooie kansen voor beide ploegen. Gescoord werd er echter niet meer in de eerste helft, waardoor alle spanning erop bleef. De tweede helft begon net als de eerste helft, waardoor het lang duurde voordat er iets gebeurde. Na een heerlijke combinatie pakte GRC 14 door middel van Dennis van Es dan toch de voorsprong. Heukelum moest komen en maakte snel weer gelijk. Tim Schwebke draait goed weg en rost de bal in het dak van het doel. Dennis van Es haalde daarna de counter eruit, wat hem op een gele kaart kwam te staan. Hierdoor kon Heukelum weer even aanzetten, tot een doelpunt komt het niet. Even later is het wel raak als Tim Schwebke weer goed weg draait, 2-3. Ondanks dat GRC 14 nog een heus slotoffensief eruit perst, blijft het hierbij.

GRC 14: Samed Koksal, Dennis van Es

Heukelum: Sil van Putten, Tim Schwebke (2x)

VVAC - Vuren 3-2

Wie is er volgend jaar weer bij? Dat was de inzet van de wedstrijd tussen VVAC en Vuren na het verlies van beide teams in de eerste wedstrijd. In de eerste helft was geen team bij machte om dit in een score om te

zetten. Pas in de laatste minuut voor het rustsignaal werd de ban gebroken door Lars Coerts. Hij zette met een bekeken schot VVAC op het scorebord. Na rust is het VVAC dat het betere van het spel had, het duurde dan ook niet lang voordat de marge verdubbeld werd. Tom den Besten schiet kiezelhard onderin het doel, 2-0. Enigszins onverwachts kwam Vuren terug in de wedstrijd. Na een goed lopende aanval kan Michael Tahamata binnenschieten. Vuren probeerde hierna druk te blijven zetten, maar kwam snel in de problemen als Damian Vogel een gele kaart pakt. Ondanks dat er in die twee minuten overtal niet werd gescoord, is het even later toch raak voor VVAC, Bob van Oosterhout maakt de 3-1. Ian van Wijk maakte hierna nog de 3-2 voor Vuren, maar meer zat er toch echt niet in.

VVAC: Lars Coerts, Tom den Besten, Bob van Oosterhout

Vuren: Michael Tahamata, Ian van Wijk

Hardinxveld - Dussense Boys 3-7

De spanning is terug! Vooraf werd Hardinxveld toch wel als favoriet bestempeld, doordat zij de eerste wedstrijd hadden gewonnen. Dit terwijl Dussense Boys redelijk kansloos ten onder ging tegen Zuilichem. Dussense Boys liet zien dat ze wel degelijk over genoeg kwaliteit beschikken, zeker met Lars Branderhorst. Hij was dan ook degene die de 0-1 en 0-2 erin schoot. Beide keren met een hard geplaatst schot. Dussense Boys kwam zelfs op 0-3 voor rust door een vrije trap die erin werd geschoten door Alexander Sevenhuijsen. Na rust deed Robin de Kok iets terug voor Hardinxveld, door met een omhaal de 1-3 binnen te schieten. Lang kon Hardinxveld niet geloven in een ombuiging van de score, want na de 1-4 van Andre Segeren, scoorde Lars Branderhorst de 1-5 en de 1-6. Bij de 5-1 moet wel gemeld worden dat hij enigszins fortuinlijk was doordat de keeper tegen hem aan schoot, waarna de bal in het doel verdween. Uit het niets scoorde Hardinxveld de 2-6 en de 3-6. Maar gelijk na de aftrap maakte Andre Segeren aan alle twijfel een einde en schiet vlamhard de 3-7 erin. Hierdoor ligt de poule weer helemaal open!

Hardinxveld: Robin de Kok, Vincent van Lopik, Danny van den Bout

Dussense Boys: Lars Branderhorst (4x), Alexander Sevenhuijsen, Andre Segeren (2x)

Zuilichem - Meerkerk 7-4

Zuilichem won haar eerste wedstrijd in poule F, terwijl Meerkerk nipt ten onder ging tegen Hardinxveld. Dat beloofde een mooie pot te worden. Meerkerk was de ploeg die vooral kon aanvallen, terwijl Zuilichem vooral gevaarlijk bleek in de omschakeling. Dat zorgde dan ook voor het eerste doelpunt. Zuilichem counterde met twee man, waarbij Maurits van Heusden de afmaker mocht zijn. Hierna nam Meerkerk het heft in handen, door tweemaal te scoren uit afstandsschoten. Vooral de gelijkmaker van Floren Streefkerk mocht er zijn. Melvin van den Heuvel mocht even later de 1-3 binnen schieten. Na rust was het vooral Rob Bouman die van zich liet horen. Hij scoorde in korte tijd tweemaal voor Zuilichem, waardoor het opeens weer gelijk stond. Meerkerk begreep dat het weer een tandje moest opschakelen, wat resulteerde in weer een doelpunt van Melvin van den Heuvel, 3-4. Toch bleef het spannend, doordat geen van beide teams zich gewonnen gaf. Michel Kooijman schoot de 4-4 binnen, waardoor weer hetzelfde scenario dreigde voor Meerkerk. Als even later Zuilichem weer goed countert, schiet Maurits van Heusden de ploeg zelfs op voorsprong. Deze klap komt Meerkerk niet meer te boven, waarna Zuilichem aan de hand van Erik van Dalen zelfs uitloopt naar 7-4. Hierdoor blijft Meerkerk op nul punten, terwijl Zuilichem het maximaal aantal punten bereikt.

Zuilichem: Maurits van Heusden (2x), Rob Bouman (2x), Michel Kooijman, Erik van Dalen (2x)

Meerkerk: Floren Streefkerk, Dick Kooijman, Melvin van den Heuvel (2x)

SVW - Kozakken Boys 4-7

Wordt het een salonremise of een echte wedstrijd? Dat was de vraag die men vooraf stelde over deze wedstrijd. Allebei de teams hadden hun eerste wedstrijden gewonnen, waardoor bij een gelijkspel de kans groot was dat ze allebei door zouden gaan. Kozakken Boys liet al snel zien dat ze gewoon wilden voetballen, wat al snel resulteerde in een doelpunt. Johnny Lommers kan aan de zijkant de bal voorzetten, waarna Bart

Jongejan de bal attent binnenglijdt bij de tweede paal. Hierdoor moest SVW ook aanzetten, waardoor Hicham Farhou al snel gelijk maakte. Hierna is het Kozakken Boys dat counterde en tweemaal gelukkig scoort. Eerst is het Bart Jongejan die de keeper verrast, 1-2. Even later breekt Youri Huijzer door, waarna hij zelfs de keeper kan omspelen. Zijn inzet wordt nog ongelukkig binnen gelopen door Kenny Lagendijk. Vlak voor rust zet Youri Kozakken Boys zelfs op 1-4. Na rust ging Kozakken Boys verder waar het gebleven was, Bart Jongejan maakte zijn derde van de avond door beheerst onder de keeper door te schuiven. Johnny Lommers miste eerst nog de kans op 1-6 door voor open doel over te knallen, maar schiet hem al vallend even later alsnog hard binnen. SVW kon het Kozakken Boys niet echt moeilijk maken, waardoor de mannen uit Werkendam gewoon door konden blijven voetballen. Zo kan Kevin Ippel uit een goed genomen vrije trap zijn goaltje meepikken. Na een domme actie van keeper Rob de Groot, zette Hicham Farhou met een onberispelijk binnengeschoten strafschop zijn doelpuntentotaal op acht. Kozakken Boys leek het wel genoeg te vinden, waardoor SVW nog de 3-7 en 4-7 binnen kon schieten door Nabiel Kadiwahabi en Baris Hosafci. Met deze eindstand weet Kozakken Boys zich als eerste geplaatst voor de volgende ronde en moet SVW hopen dat hun doelsaldo goed genoeg is om als beste tweede van de poule door te gaan.

SVW: Hicham Farhou (2x), Nabiel Kadiwahabi, Baris Hosafci

Kozakken Boys: Bart Jongejan (3x), Youri Huijzer, Johnny Lommers, Kevin Ippel en eigen doelpunt SVW

Stedoco - LRC 1-14

Een wedstrijd voor de statistieken. Vooraf was eigenlijk al bekend dat Stedoco zou degraderen en LRC had geen kans meer om door te gaan naar de volgende ronde. Hierdoor was het hoogtepunt van de wedstrijd misschien wel diehard LRC-fan Tygo die de kegels in de rust makkelijk omschoot. De wedstrijd zelf bood precies wat iedereen had verwacht, een oppermachtig LRC dat een onmachtig Stedoco een flinke oorwassing gaf. Door doelpunten van Akram Chentouf, Rick van Loo, Brennan Bieri en Furcan Cetin stond het bij rust al 0-7. Voor de voetballiefhebbers die bleven zitten, was het bij vlagen genieten van de creativiteit bij LRC. Het moet gezegd worden dat Stedoco het wel bleef proberen, zodat Rick van Vulpen de eer van Stedoco kon redden met hun enige doelpunt van het toernooi. Zo zien we Stedoco volgend jaar niet terug en kan LRC nog met een goed gevoel terugkijken naar hun laatste wedstrijd van dit jaar. Uiteindelijk werd het 1-14.

Stedoco: Rick van Vulpen

LRC: Akram Chentouf (4x), Rick van Loo (3x), Brennan Bieri (2x), Furcan Cetin (3x), Ricardo Papilaja en eigen doelpunt SteDoCo

SVS 65 - Schelluinen 6-7

Niet degraderen was het devies voor SVS 65 en Schelluinen. Deze boodschap was bij de sfeermakers uit Spijk goed duidelijk gemaakt. Zo startte de ploeg furieus, na een heuse sfeeractie van hun zesde man. Binnen de minuut werd het dan ook al 1-0 door Ben Boeijink. Niet veel later

Sfeermakers uit Spijk, sfeeractie, doelpunt eerste minuut Ben Boeijink. Minuutje later stiftje Bart van Andel prachtig over de keeper van Schelluinen en zet daarmee de 2-0 op het bord. Als SVS met een man minder komt te staan, lukte het Schelluinen om de aansluitingstreffer te maken. Bart Kragten schiet hard de 2-1 binnen. SVS 65 bleef fanatiek doorgaan en combineerde bij vlagen uitstekend. Na een fabuleuze aanval was het eerst Jerzy Timmermans die mocht afronden. Na een goede uitworp van Raymon Kaarsemaker stond Bart van Andel vrij voor de keeper en plaatste de bal goed in de korte hoek, 4-1. Als Schelluinen een vrije trap op de cirkel krijgt, lukt het Diego Kemp om in tweede instantie de 4-2 binnen te prikken. Hierna kreeg Schelluinen steeds meer grip op de wedstrijd, terwijl Spijk er voornamelijk in de counter eruit komt. Het overwicht van Schelluinen betaalde zich uiteindelijk uit door doelpunten van Robin van Peursum en Dico de Jong. Hierdoor gaan ze rusten met 4-4. In de tweede helft was het Spijk dat weer op voorsprong kwam, na een hard schot voorlangs is Jerzy Timmermans attent bij de tweede paal, 5-4. Als SVS na een harde tackle met een man minder komt te staan, is het voor Schelluinen een koud kunstje om weer gelijk te komen door Dico de Jong. Niet veel lukte het Robin van Peursum de bal door de benen van de keeper te hakken, waardoor Schelluinen zelfs voor komt. Aanvoerder van SVS, Ferdi Scheurwater, zet Spijk met een bekeken schot weer naast Schelluinen. Naarmate de wedstrijd vordert is goed te zien dat de krachten wegvloeien. Doordat er minder verdedigd werd, kan Damien de Jong makkelijk scoren voor Schelluinen, 6-7. Dit is tevens de eindstand van deze spannende pot, waardoor SVS 65 tegen Almkerk degradatie moet zien te voorkomen.

SVS 65: Ben Boeijink, Bart van Andel (2x), Jerzy Timmermans (2x), Ferdi Scheurwater

Schelluinen: Bart Kragten, Diego Kemp, Robin van Peursum (2x), Dico de Jong (2x), Damien de Jong

Almkerk - Unitas 0-3

Kan topfavoriet Unitas zijn status waarmaken? In de vorige twee wedstrijden overtuigde de ploeg met vele zaalvoetballers nog niet echt, waardoor Almkerk niet kansloos werd geschat. Voor Unitas dan ook hét moment om de criticasters de mond te snoeren door gewoon op 9 punten te komen. Veel verder dan hard werken kwam het de eerste helft echter niet. Het bleef bij kansen voor beide teams, maar geen doelpunten. Zo gingen we rusten met dezelfde stand als waar we mee begonnen. Na rust is het Zeki Laaiti die de ban brak voor Unitas. Na een mooie kap, punterde hij onder de keeper de 0-1 binnen. Unitas bleef daarna het beste van het spel houden, waarbij de klasse van sommige zaalvoetballers duidelijk naar voren kwam. Dit kwam ook tot uiting in het schijnschot van Mounir el Ouazizi, waarna hij hem simpel binnenschiet. Daarna is het hek van de dam en brengt Achraf Chentouf Unitas snel op 3-0. De rest van de wedstrijd bloedde een beetje dood, waardoor Unitas zeker is van de kwartfinale.

Almkerk: -

Unitas: Zeki Laaiti, Mounir el Ouazizi, Achraf Chentouf