• Unitas viert feest.

    Jan Noorlandt
  • Owen Verduijn is de held van Unitas.

    Jan Noorlandt

Unitas (za.) promoveert naar derde klasse, Herovina degradeert

HERWIJNEN Unitas (za.) is na één seizoen vierde klasse weer terug in de derde klasse. Herovina werd zaterdagmiddag in Herwijnen verslagen na strafschoppen. Aanvoerder en doelman Owen Verduijn was de grote man aan Gorcumse zijde. Hij keerde drie Herwijnense strafschoppen, schoot er zelf eentje in en keek de laatste en beslissende van Timo de Bruin hoog over. 

Door Tim Hartman

Met de schaal onder de arm liet Verduijn zich door alles en iedereen omhelsen. De 19-jarige was namelijk hoofdrolspeler in de strafschoppenserie die nodig was om een winnaar te krijgen in het duel tussen Herovina en Unitas. Die ploegen streden zaterdagmiddag om één plek in de derde klasse. Herovina verdedigde die plek, Unitas (za.) wilde juist promoveren vanuit de vierde klasse. 

Toch had het weinig gescheeld of niet Verduijn, maar Mike Venderbos was het grote feestvarken aan Unitas-zijde. Het was namelijk de spits die vlak voor tijd de 0-1 namens de roodbroeken noteerde. Dat doelpunt kwam als donderslag bij heldere hemel, want de eerste 87 minuten van het nacompetitieduel waren niet om over naar huis te schrijven. Eigenlijk kwam het meest opwindende moment al na twintig seconden. Kevin Steenbruggen kopte uit een voorzet van Jeffrey van der Meijden van dichtbij de bal nipt over het doel. 

STRAFSCHOPPEN Uiteindelijk was het Venderbos die met de 0-1 dacht matchwinner te worden, maar niets was minder waar. In de 91ste minuut deed Steenbruggen namelijk wat hij na twintig seconden naliet: een voorzet van Van der Meijden binnen koppen. Verlenging. In die verlenging gebeurde nagenoeg niets, op wat kleine opstootjes na. Strafschoppen moesten beslissing brengen. 

Nadat beide ploegen twee strafschoppen hadden genomen, leek Unitas de buit al binnen te hebben. Verduijn stopte namelijk de penalty's van Maurice Schopenhauer en Mark Muller. Omdat Enes Zencirkiran en IJsbrand van Eldik ook misten, gingen de ploegen gelijk op. Na een misser van Gido Rottink mocht Mark de Joode namens Herovina aanleggen voor de winnende. Het was echter Verduijn die zijn ploeg met een fenomenale redding in de wedstrijd hield. 

Uiteindelijk viel het doek voor Herovina. Niet dankzij Verduijn, maar door een enorme afzwaaier van Timo de Bruin. Zijn poging ging hoog over waardoor Herovina na één seizoen in de derde klasse degradeert naar de vierde klasse. Voor Unitas geldt het omgekeerde. De ploeg van Hans Bos verlaat de vierde klasse weer na één seizoen.

Meer over Herovina - Unitas, inclusief reacties en statistieken is dinsdag te lezen in De Stad Gorinchem.