• Aanvoerder Enis Ulusan toont de kampioensschaal.

    Jan Noorlandt
  • Feestje bij de Unitas-spelers.

    Jan Noorlandt
  • Coach Rick Adjei juicht na het laatste fluitsignaal.

    Jan Noorlandt

Unitas (zo.) kampioen, na dertig jaar terug in hoofdklasse

HOOGLAND Unitas (zo.) heeft op Hemelvaartsdag bereikt wat er al heel lang aan zat te komen: het kampioenschap in de eerste klasse en dus promotie naar de hoofdklasse. Directe concurrent Hoogland werd middels een benutte penalty van Armand Selmani met 0-1 verslagen.

Door Tim Hartman

Exact dertig seizoenen geleden promoveerde Unitas (zo.) van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Omdat de roodbroeken toen meteen weer degradeerden, snakte Unitas al 29 jaar naar een terugkeer in de hoofdklasse. Dat het daar dit seizoen van ging komen, daar was iedereen het wel over eens. Ook Hoogland zelf liet in het programmaboekje optekenen dat het kampioenschap van Unitas een kwestie van tijd was.

Toch mikte Unitas vooral op deze donderdag. Supportersbussen vol Unitassers reisden af naar Sportpark Langenoord. In het onderlinge duel met de concurrent moést het gebeuren. En dat zorgde bij een enkeling voor slapeloze nachten: ,,Er was toch wel wat spanning", erkent Stefan van Hulst. ,,Ik heb niet echt lekker geslapen, dat was de eerste vijftien minuten ook wel te zien."

SPANNING Want inderdaad, het spel van Unitas werd het eerste kwartier sterk beïnvloed door de spanning. Coach Rick Adjei had daar minder last van, ondanks kopbrekens over de opstelling. Zo startten onder anderen Yoesef Pyla en Fabian van Horssen op de bank. Zij misten een training vanwege een weekendje Barcelona. ,,Daar ben ik gewoon consequent in, ook in zo'n wedstrijd", aldus Adjei. ,,En wat denk je van Mo Kibrom? Al wekenlang een van de beste, maar vandaag negentig minuten op de bank. Hoogland heeft veel lengte, daarom koos ik voor John (Yohannes Tilahun, red)."

Na 26 minuten was het diezelfde Tilahun die de eerste kans kreeg. Van dichtbij stuitte hij op de keeper. Het brak de ban, want tot de rust gingen de kansen over en weer. Tot goals leidde dat niet, mede dankzij puik keeperswerk van Ruud Verberk, die tussen de gespannen jongens de rust zelve was. ,,Ik ben al rustig van mezelf, en die rust probeer je ook te bewaken. Als verdediger is het niet prettig als de keeper ook stress en paniek uitstraalt. Gewoon de dingen doen die je normaal ook doet."

SUBLIEME REDDING En dat lukte uitstekend. Veel had hij niet te doen, maar in de 37ste minuut voorkwam Verberk met een sublieme redding wel de 1-0 na een volley van Youssef Salama. De thee leek daarmee gedronken te worden met een 0-0 stand, maar in de 'dying seconds' van de eerste helft wees scheidsrechter Koene naar de stip. Mounir El Ouazizi schoot de bal tegen de hand van Hoogland-aanvoerder Erwin Hermsen aan: penalty. Armand Selmani bleef koeltjes en zette Unitas op het perfecte moment op 0-1.

In de tweede helft nam de spanning alleen nog maar meer toe en viel er weinig te genieten. ,,Een échte kampioenswedstrijd", noemde Van Hulst het. Inderdaad: niet goed, wel spannend. Selmani kreeg de grootste kans om de spanning te verminderen, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. De opgebouwde spanning uitte zich vervolgens in een ultieme vreugde-explosie toen het laatste fluitsignaal klonk: Unitas is kampioen!

De club keert daardoor na drie decennia terug in de hoofdklasse. Mede dankzij coach Rick Adjei, die zijn ploeg binnen twee jaar van de tweede klasse naar de hoofdklasse hielp: ,,Het leukste vind ik het voor de club, echt waar. Geweldig", zegt hij glunderend.

DEGRADATIE Het contrast met het seizoen 2014/2015 kan nauwelijks groter. Drie jaar terug stond Unitas nog op het randje van de afgrond en neigde het naar de derde klasse te degraderen. ,,Dan had er nu misschien wel 'kampioen derde klasse' op het shirt gestaan", zegt Verberk. ,,Wat er sindsdien bereikt is, is bizar. Gelukkig is het zo gelopen, met dit als grote bekroning."

Verberk was er drie seizoenen terug ook al bij, net als Yoesef Pyla, Elroy Boonstoppel en Van Hulst. Wat er sindsdien goed is gegaan? ,,De komst van de Eritreëers is de ommekeer geweest in de jacht naar promotie", vindt Van Hulst. ,,Het bestuur, daar is het om te beginnen goed gegaan. Als er een nieuwe trainer komt met ideeën, moet je die wel willen steunen", aldus Adjei.

En nu op naar de hoofdklasse? ,,Zeker. Alhoewel: eerst op naar Boshuizen. We gaan onze sportieve plicht afmaken dit seizoen. Daarna op naar de hoofdklasse. Maar eerst een feestje."