• Tim Hartman

Unitas (zo.) realistisch maar vol vertrouwen

GORINCHEM Het nieuwe voetbalseizoen komt er aan. De tweede divisie start op 26 augustus, de overige klassen op 23 september. Elke week blikken we vooruit op het seizoen met de coach, aanvoerder en een nieuwe speler van twee voetbalclubs uit de regio. Deze week: Rick Adjei, Enis Ulusan en Mounir El Ouazizi van Unitas (zo.).

door Tim Hartman

Op 23 juli stonden de mannen van coach Rick Adjei alweer op het veld. Een korte zomerstop dus voor de mannen van Unitas (zo.), want pas op 5 juni bekroonden de roodbroeken een ijzersterk seizoen met promotie naar de eerste klasse door Beerse Boys over twee wedstrijden te verslaan. Daarmee keert Unitas voor het eerst sinds 2009/2010 terug in de eerste klasse.

VROEGE VOORBEREIDING Met de vroege start met de voorbereiding heeft Unitas zijn lesje van vorig jaar geleerd. Toen werd er in de eerste vier wedstrijden twee keer verloren. ,,Vorig seizoen begonnen we op nul met veel nieuwe jongens", legt Adjei uit. ,,Nu hebben we een geraamte dat staat van vorig seizoen. En de nieuwe jongens zijn van een dermate hoog niveau dat ze zich makkelijk aanpassen. We hebben een selectie van 21 spelers die qua niveau echt heel dicht bij elkaar liggen, maar je hoeft niemand uit te leggen dat maar met elf man mogen beginnen. Met een lange voorbereiding heb je aan het einde van de voorbereiding betere argumenten om je keuzes te maken voor bepaalde spelers."

Zijn aanvoerder, Enis Ulusan, sluit zich daar volledig bij aan: ,,Het elftal is met de nieuwe jongens weer een paar stapjes vooruit gegaan en je ziet dat ze zich makkelijk aanpassen. Het verschil tussen de jongens is heel klein. Dat geeft wel vertrouwen voor de start van dit seizoen. Hopelijk zitten die automatismen er vanaf de start van de competitie meteen in."

CREATIEVELING Een van die nieuwe jongens dit jaar is de 29-jarige Mounir El Ouazizi. Hij komt over van LRC. Daarmee maakt hij een overstap van de zaterdag naar de zondag en dat is handig aangezien hij op vrijdag voor ZVG/Cagemax in de zaal zijn kunsten vertoont. ,,Maar", zo zegt hij, ,,dat was ook wel een reden, maar het heeft met veel meer dingen te maken. Bij LRC konden we niet altijd trainen op natuurgras. Unitas heeft een prachtige accommodatie met een mooi kunstgrasveld. Op mijn leeftijd is het belangrijk om goed te blijven trainen." Aanvoerder Ulusan is blij met de komst van creatieveling. ,,Ik heb met Achilles Veen wel eens tegen Mounir gespeeld. Toen zat hij bij RVVH. Je ziet meteen dat die jongen wel kwaliteiten heeft. Hij is creatief, maar heeft ook ervaring. Er zit een gedachte achter zijn acties en dat misten we misschien wel bij Unitas."

TECHNISCHE PLOEGEN Waar ze bij Unitas wellicht hadden gehoopt op een indeling in de eerste klasse van district Zuid 1, werd het een indeling in West 2 met veel onbekende ploegen uit de regio van Rotterdam. El Ouazizi, die voorheen actief was bij onder anderen DRL, Zwart Wit'28, SC Feyenoord, Deltasport en RVVH, was daar juist wel blij mee: ,,Ik kom uit Rotterdam. Ik ken heel veel jongens bij Spartaan 1920 en Kocatepe, maar ook bij Nieuwerkerk. Allemaal heel technische jongens die echt heel goed kunnen voetballen. Voor mij is het leuk om tegen hen te spelen." Adjei: ,,Voor Mounir liggen die clubs bijna in z'n achtertuin, maar voor ons zijn het enkel qua naam bekende clubs. Individueel goede ploegen, maar tactisch moet het nog blijken." El Ouazizi knikt instemmend: ,,Ik denk dat wij een beter team zijn. Die ploegen kunnen allemaal heel goed voetballen, maar zijn wel afhankelijk van individuele acties."

Desondanks wacht Unitas een zware kluif, die op zondag 24 september begint met een thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk. Waar de roodbroeken zich voorgaande seizoenen voorbereidde op een mogelijke promotie zal dit seizoen geprobeerd worden om zonder nacompetitie erin te blijven. Of de voorbereiding daardoor ook anders is? ,,Niet zozeer", zegt Ulusan. ,,Alleen de doelstelling is wel anders. We zijn realistisch en gaan voor lijfsbehoud. Van daaruit gaan we voor het hoogst haalbare."