• Ronald den Uijl

UPDATE: Toch zaalvoetbal in kerstvakantie: Proxsys Cup

GORINCHEM Er komt toch een zaalvoetbaltoernooi met de kerstvakantie in de Oosterbliek. Geen twintigste editie van de Champions Cup, maar een eerste editie van de Proxsys Cup. ,,We beginnen helemaal op nul", aldus mede-organisator Michiel van Zanten.

Tim Hartman

@Namtrah09

,,Als we het dit jaar niet doen, komt het er nooit meer van." Met die gedachte zocht hoofdsponsor Martin Klop mensen met hart voor zaalvoetbal en de Gorcumse maatschappij om zich heen. Dat lukte en dus maakt Proxsys nu een doorstart met een nieuw zaalvoetbaltoernooi voor veldvoetbalclubs. ,,De maatschappelijke waarde van zaalvoetbal tijdens de kerstvakantie was zo groot dat we die niet verloren wilde laten gaan", legt Van Zanten uit.

Het bestuur van de Proxsys Champions Cup besloot dit jaar om geen toernooi te organiseren nadat een discussie over sponsorborden escaleerde en de botsende belangen met zaalvoetbalverenigingen Jogadores CF en ZVG niet meer goed gemaakt konden worden. Iets waar de organisatie van de kersverse Proxsys Cup zich niet mee bezig houdt: ,,Wij huren de zaal en die ziet er uit zoals die eruit ziet", aldus Van Zanten.

Ondanks dat mensen geen kopie van de Champions Cup moeten verwachten, borduurt de Proxsys Cup wel door op het succes van het zaalvoetbaltoernooi dat negentien jaar lang in de Oosterbliek werd gehouden. ,,Natuurlijk, dat was een groot succes dus we moeten niet opnieuw het wiel willen uitvinden. Maar de tijd dringt."

Van Zanten hoopt dan ook dat de mensen het nieuwe toernooi een kans geven. Hoe het toernooi wordt ingevuld, is nog niet helemaal duidelijk: ,,Woensdag gaan we een klap geven op de praktische zaken. Komt er een vloer, komt er een voorloting, hoeveel teams doen er mee. Dat soort zaken. We denken ook na over een eventueel dames- en G-toernooi."

De organisatie doet dan ook een beroep op iedereen die Gorinchem een warm hart toedraagt om, in de korte tijd die er nog is, een steentje bij te dragen: ,,De teams moeten willen en verder is het afhankelijk van sponsors hoe groot we het aan kunnen pakken. We gaan onze schouders eronder zetten zodat we met kerst gewoon lekker kunnen voetballen."

Een nieuwe traditie? ,,Natuurlijk, als je hieraan begint, doe je dat niet eenmalig." besluit Klop.

REACTIES Het nieuws dat er een nieuw zaalvoetbaltoernooi komt in de kerstvakantie heeft van wethouder van sport Hans Freije een dankbaar mens gemaakt. ,,Zaalvoetbal leeft in Gorinchem en zo'n evenement is heel bijzonder voor de stad", aldus Freije. De wethouder waardeert de enorme betrokkenheid die in en buiten Gorinchem is geweest naar aanleiding van alle commotie rondom het wel of niet doorgaan van de Proxsys Champions Cup: ,,Het maatschappelijke doel is niet onderschat en dat is goed om te zien. Ook voor de jeugd is het nieuwe zaalvoetbaltoernooi belangrijk."

Voormalig voorzitter van de Proxsys Champions Cup Kees van Willigen heeft gemengde gevoelens bij het nieuwe toernooi: ,,Ten eerste ben ik blij dat er een toernooi komt voor iedereen die zaalvoetbal in Gorinchem een warm hart toedraagt. Aan de andere kant heerst er ook een naar gevoel. Als je je bijna twintig jaar hebt ingezet voor iets heb je nu toch het gevoel dat je kindje wordt afgenomen en door anderen wordt voortgebracht."

Echt blij kan Van Willigen niet zijn, met name omdat volgens hem de Stichting Gorcumse Sportaccommodaties wegkomt met wanbeleid: ,,Blijkbaar kan je wanbeleid voeren en er vervolgens mee weg komen. Alles lijkt vergeten en vergeven. Dat zorgt wel voor het gemengde gevoel."

Wethouder Freije snapt het gevoel van Van Willigen en bedankt hem voor zijn inzet van de afgelopen jaren. Desondanks hoopt Freije ook dat de mensen het nieuwe toernooi omarmen: ,,Het zou mooi zijn als er weer net zoveel mensen naar de Oosterbliek komen om hun team aan te moedigen."

Label:

Champions Cup