• Jari van Baalen is net als vorig seizoen de winnaar van de Lex Kramers Bokaal 2018/2019.

    Tim Hartman

Van Baalen dolblij met tweede Lex Kramers Bokaal op rij

ARKEL Jari van Baalen is voor het tweede jaar op rij de winnaar van de Lex Kramers Bokaal. De doelman van Arkel kreeg in het afgelopen seizoen de minste goals tegen. Gemiddeld kreeg Van Baalen minder dan één tegengoal (0,92) per wedstrijd en daarmee liet hij alle concurrenten ver achter zich.

Door Tim Hartman

Met slechts 24 tegengoals in 26 wedstrijden werd Arkel afgelopen seizoen kampioen van de derde klasse. En dat terwijl de club vorig seizoen nog kampioen werd van de vierde klasse. ,,Voorafgaand aan het seizoen had ik daar geen rekening mee gehouden", stelt Van Baalen. ,,Arkel had zich geloof ik maar één keer gehandhaafd in de derde klasse, daarna degradeerden ze steeds weer. Maar na een paar wedstrijden dacht ik wel: 'Nou, we kunnen wel eens hoge ogen gaan gooien'."

En zo geschiedde. Arkel pakte de eerst periodetitel, bleef maar winnen en klopte uiteindelijk zowel Groote Lindt als De Zwerver in een spannend competitieslot. Op bezoek bij SVW werd het tweede kampioenschap op rij behaald.

Van Baalen keepte ondanks een handblessure alle wedstrijden in het afgelopen seizoen. Samen met verdedigers Nick van der Stam, Sander Dekkers, Robert Scheurwater en Lorenzo Agnoli hield Van Baalen tien keer zijn doel schoon. ,,Echt een heerlijke verdediging om voor je te hebben. Ik zat dit seizoen zelf ook lekker in mijn vel en ben gewoon heel zelfverzekerd. Dat is voor een keeper het belangrijkst. Ik krijg zoveel vertrouwen van de aanhang en spelers. Ik denk elke wedstrijd: 'Ik ga alles pakken, hoogstens krijgen we er één tegen'. Dat is een heerlijk gevoel om mee aan de wedstrijd te beginnen."

TWEEDE KLASSE Volgend seizoen wacht de tweede klasse voor Van Baalen en Arkel. Waarschijnlijk met duels met zijn oude club GJS, maar ook wedstrijden tegen regioclubs Sleeuwijk en Woudrichem staan voor de boeg. ,,Toen ik twee seizoenen geleden van GJS naar Arkel (toen nog vierde klasse, red.) ging, zei ik al tegen die jongens: over een paar jaar spelen we tegen elkaar. GJS speelde toen nog eerste klasse. Afgelopen seizoen zag je dat zij onderin stonden in de eerste klasse en wij bovenin de derde klasse. Nu gaat het nog gebeuren ook. Dat is hartstikke mooi. Ik kijk er naar uit om uit bij GJS drie punten te pakken en daar de kantine binnen te stappen. Dat lijkt me erg lekker, haha. Ik krijg nog altijd veel positieve reacties vanuit GJS. Dat is nog altijd een beetje mijn clubje ook."

Over de kansen van Arkel in de tweede klasse: ,,We gaan niet bovenin meedoen, maar ik zie ons ook niet gauw onderin staan. De groep blijft intact en met IJsbrand van Eldik krijgen we er een goede speler bij. Als we niet veel blessures of schorsingen krijgen, moet de middenmoot wel lukken. Handhaving zou prima zijn, maar dat wordt lastig zat", aldus Van Baalen.

Persoonlijk kijkt Van Baalen uit naar de tweede klasse, waar hij met GJS al eens twee duels in keepte: ,,Tegen Altena en GRC'14", weet hij nog. ,,In de vierde klasse kregen we vaak maar een paar schoten op doel tegen en nu in de derde klasse hadden we al wat moeilijkere wedstrijden. Dat is voor een keeper ook wel lekker, dat je meer te doen krijgt."

LEX KRAMERS BOKAAL Met de winst van zijn tweede Lex Kramers Bokaal op rij is Van Baalen uiterst blij. ,,Vorig seizoen kwam het aan op de allerlaatste wedstrijd. Moest Ruud Verberk (doelman van Unitas zondag, red.) twee goals tegen krijgen, terwijl hij nooit een goal tegen kreeg. Toen lukte het alsnog om 'm te winnen. Dit keer was het wat eerder bekend. Na de winterstop stond ik al ver voor dus toen zei ik al: 'Dit ga ik niet meer weggeven'."

,,Wat leuk was", zegt Van Baalen. ,,Dat Corné van Horik net als vorig jaar ook topscorer van de regio is geworden. We hadden het daar vaak over. Hoe sta jij ervoor? Ga je hem weer pakken? 'Ja we gaan hem pakken!', zeiden we dan. Nu hebben we weer allebei gewonnen."

Of Van Baalen voor 'drie op een rij' gaat in de strijd om de Lex Kramers Bokaal? ,,De vorige stond mooi op een plankje in mijn kamer. Deze kan er nog wel bij, maar als we hier volgend jaar weer zitten, moet ik toch een groter plankje kopen", zegt hij lachend. ,,In de tweede klasse wordt het lastig, maar je weet het nooit."

UITLEG De Lex Kramers Bokaal wordt aan het einde van ieder seizoen uitgereikt aan de doelman met (gemiddeld) het minste aantal tegengoals. Dit naar aanleiding van het feit dat Woudrichem-doelman Lex Kramers in het seizoen 2016/2017 de minst gepasseerde doelman van heel Nederland was.

EINDSTAND

Rang – Doelman (club) – Tegengoals – (wedstrijden) – gemiddeld aantal tegengoals

1. Jari van Baalen (Arkel) – 24 (26) – 0,92

2. Nils den Hartog (Koz. Boys) – 49 (34) – 1,44

3. Ruud Verberk (Unitas zo.) – 42 (28) – 1,5

4. Angelo Perini (SVW) - 41 (26) – 1,58

4. Walter Kornet (Herovina) – 41 (26) – 1,58

6. Aljan Dekker (Woudrichem) – 40 (26) – 1,54

7. Daniël Goitom (Schelluinen) – 42 (26) – 1,62

8. Martijn Verhoeven (Sleeuwijk) – 42 (26) – 1,62

9. Jacco Versluis (Vuren) – 54 (26) – 2,08

10. Raymon Kaarsemaker (SVS'65) – 56 (26) – 2,15

11. Raymon den Haan (GJS) – 78 (26) – 3

12. Robin Linders (Unitas za.) – 95 (26) – 3,65