• Egbert Egberts

Veertigste basketbalscholentoernooi

GORINCHEM Dat het Middelbare Scholenbasketbaltoernooi vrijdag 8 maart zijn veertigste editie beleefde was voor wethouders Ro van Doesburg en Joost van der Geest eigenlijk geen verrassing.

Door Egbert Egberts

,,Het is een schoolvoorbeeld van een succesvol sport en onderwijs project, dat in onze gemeente plaatsheeft. Vanuit het gemeentebestuur zijn we trots op het feit dat dit soort participerende sportinitiatieven jaarlijks worden georganiseerd. En zeker al zolang!", aldus Van Doesburg. Hij opende het toernooi als wethouder van Onderwijs samen met zijn collega van Sportzaken het bovenbouwbasketbalevenement door een aantal ballen met succes door de basket te gooien.
Het eerste schoolbasketbaltoernooi werd 49 jaar geleden georganiseerd door een aantal gymdocenten van diverse middelbare scholen in Gorinchem. Enkele daarvan waren oprichters van de voorloper van Goba, onder welke naam de Gorinchemse Basketbalvereniging al decennia bekend is. In deze lange periode werden om diverse redenen niet elk jaar een toernooi gehouden, maar mede dankzij de inspanningen van Gorinchem Beweegt, geïnitieerd door gemeente Gorinchem, bereikte het evenement uiteindelijk dit jaar wel haar achtste lustrum.
Sjoerd Boons, buurtcoach Oost & Lingewijk van Gorinchem Beweegt, was deze dag in De Hoefslag regisseur. ,,Gorinchem Beweegt zet breed in op sportstimulering, gezonde leefstijl, cultuureducatie en het versterken van burgerinitiatieven. Gorinchem Beweegt bestaat uit een aantal Buurtsportcoaches en Cultuurcoaches, begeleid en ondersteund door beleidsmedewerkers en programmaondersteuning. Het jaarlijkse basketbaltoernooi voor middelbare scholen, maar ook die voor het basisonderwijs zetten we samen met Goba op. Met succes."
Voorzitter Björn Bahlmann van Goba: ,,Basketbal is een spectaculaire sport die erg populair is bij een brede doelgroep. Leuk om te zien en om te spelen, maar vooral een middel om kinderen en jongeren te helpen ontwikkelen tot waardevolle rolmodellen in de samenleving. We ontwikkelen de basketbal sport in Nederland en daarnaast ontwikkelen we ook de maatschappelijke impact van deze sport. Dat is ook precies wat het gemeentebestuur in Gorinchem voorstaat. De Gorcumse gemeenteraad heeft in de beleidsvisie 'De kracht van Sport' 2017-2021 vastgesteld hoe belangrijk sport is voor de lokale samenleving. Wie bij onze jeugd, of bij onze senioren of recreanten wil komen basketballen kan eerst drie keer gratis proef trainen. Voor de exacte trainingstijden kijk op de website www.goba.nu."
Tijdens de veertigste editie van het Middelbare Scholenbasketbaltoernooi waren in totaal een paar honderd onder- en bovenbouwers actief. Winnaars tijdens deze veertigste bovenbouweditie waren: Poule A Lyceum Oude Hoven 2 (jongens derde/vierde jaars), Poule B Fortes Lyceum (meisjes derde/vierde jaars), Poule C Gymnasium Camphusianum 2 (jongens vijfde/zesde jaars) en Poule D Gymnasium Camphusianum 1 (meisjes vijfde/zesde jaars).