• Anita Reijnders Fotografie
  • Anita Reijnders Fotografie

Willem van Hanegem overhandigt Frenkie de Jong unieke ring

ARKEL Op vrijdag 24 mei ontving Frenkie de Jong van voetbalicoon Willem van Hanegem de ASV Arkel – Frenkie de Jong-ring. Een nieuwe en voor de voetbalwereld unieke prijs. Waar in de toneelwereld al meerdere doorgeefprijzen zijn, is het voor het eerst dat dit in de voetbalwereld gebeurt.

Frenkie de Jong ontving de ring in de kantine van zijn eerste club ASV Arkel. Het is ook deze vereniging die het initiatief nam voor de prijs. De Jong vertrekt deze zomer van Ajax naar Barcelona en de vereniging waar hij zijn eerste voetbalstappen zette, wilde hem een waardig afscheidscadeau geven. Tijdens de jaarlijkse Club van 100-avond werd de Held van Arkel, zoals de Volkskrant hem dit jaar noemde, verrast met het aandenken. De opdracht die hij er bij kreeg was om de ring eens, op een door hem te bepalen moment, aan een door hem te bepalen Nederlandse voetballer, door te geven. In de toneelwereld kent men de Paul Steenbergen Penning (sinds 1982 zes keer uitgereikt, o.a aan Willem Nijholt en Pierre Bokma) en de Theo Mann – Bouwmeesterring (sinds 1911 zeven keer uitgereikt, nu in bezit van Halina Reijn) waar de acteur of actrice die de ring krijgt, zelf bepaalt wanneer en aan wie hij of zij deze doorgeeft.

Willem van Hanegem was speciaal naar Arkel gekomen voor deze bijzondere overhandiging. 'De Kromme' noemde De Jong eerder al 'een geweldige speler', 'die heel simpel speelt, maar dat is nu juist het moeilijkste dat er is.'

Bij de uitreiking vertrouwde Van Hanegem de Jong toe: ,,Ik hoop dat ik 100 word, dan weet ik aan wie jij de ring hebt gegeven." Waarop Frenkie de Jong gevat reageerde: ,,En als ik hem doorgeef, dan overleg ik met u wie hem krijgt."

Het ontwerp van de ring, met bewegende voetbal, is van de Schoonhovense edelsmid Wendy van Buren.