• SHe Fotografie
  • SHe Fotografie
  • SHe Fotografie
  • SHe Fotografie
  • SHe Fotografie

Zelfverdedigingsport voor jong en oud

GORINCHEM In een kleine zaal van De Oosterbliek lopen een tiental kinderen. De les begint met het fatsoeneren van de kleding; het shirt moet in de broek. Vervolgens gaan de neuzen naar de grond. Bij het Hebreeuwse woord 'kida', wat buigen betekent, groeten de kinderen elkaar. De bokshandschoenen gaan bij een aantal leerlingen aan, de rest pakt zachte stokken. Afwisselend verdedigen ze zichzelf of vallen ze anderen aan. ,,Doormiddel van sport en spel leert jong en oud om zichzelf te verdedigen en sterk in hun schoenen te staan."

door Suzanne Heikoop

Krav Maga, Hebreeuws voor contactgevecht, is een zelfverdedigingskunst die door het Israëlische leger werd gebruikt. Later nam het Amerikaanse leger het over en konden gewone mensen het ook als sport gaan doen. ,,Het efficiënte zelfverdedigingssysteem is een uitkomst als je onzeker in de maatschappij staat.", vertelt Krav Maga instructeur Randy van der Holst. ,,Je krijgt een rugzakje met technieken waarmee je letterlijk thuis kunt komen. Daarnaast is het ook gewoon een goede manier om je conditie op te bouwen. Het verschil met bijvoorbeeld Judo of Karate is, dat je juist leert verdedigen in plaats van vechten. De lessen bevatten een warming up, een conditioneel gedeelte en kracht- en spelelementen. Doormiddel van specifieke techniektrainingen leer je jezelf te verdedigen bij grepen, trappen, klappen en gevechten met messen, stenen en pistolen."

De zevenjarige Gino uit Spijk gaat al drie jaar naar Krav Maga. ,,Ik vind Krav Maga erg leuk en leer er veel van. Aan het begin van de les groeten we elkaar en daarna gaan we lekker sporten. Soms doen we een spel waarbij we elkaar met een bal afgooien. Ook leren we allemaal verdedigingstechnieken, zoals stoten, schoppen, rollen, blokken of knietjes geven. Het leukste vind ik de krachtdingen, zoals opdrukken, sit ups en kikkersprongen. Ik heb hier ook al vrienden gemaakt: Wolf, Ian en Ryan." Gino is erg blij met Randy als instructeur. ,,Randy is erg grappig en doet heel veel tijdens de les. Ook is hij op school geweest toen ik mijn spreekbeurt over Krav Maga gaf. Mijn klasgenootjes mochten op kussens stoten en schoppen en we renden rondjes om een paal. Ik kreeg het hoogste cijfer." De verdedigingstechnieken heeft Gino nog nooit in praktijk gebruikt. ,,Dat geeft niet, want Krav Maga is ook gewoon leuk om als sport te doen."

Randy geeft les aan diverse leeftijden op verschillende locaties. Zo heeft hij, naast de groepen in Gorinchem, ook een aantal groepen in Sliedrecht en Leerdam. ,,We kunnen er altijd nieuwe mensen bij hebben. In Gorinchem zijn er nu veertig deelnemers verspreid over drie leeftijdsgroepen. Geïnteresseerden kunnen een les meedraaien om te kijken of ze het wat vinden. ,,In het begin zal blijken dat ze hun oog-hand coördinatie overschatten. Na zo'n 3 maanden gaat het steeds makkelijker en krijgen ze steeds meer overzicht in moeilijke situaties. Daarnaast is het gewoon lekker om sportief bezig te zijn, dus er zitten alleen maar voordelen aan."

De lessen Krav Maga zijn op de volgende tijden: Gymzaal 't Heerenlaantje, maandag vanaf 20.00 uur: vanaf 16 jaar. Sporthal De Oosterbliek: Donderdag 16:00 uur: 4 tot en met 8 jaar; 17:00 uur: 9 tot en met 15 jaar en 20:00 uur: vanaf 16 jaar. Meer informatie: www.kravmaga-zhz.nl