• Ilhan Tekir (D66): 'In Gorinchem kijk je wat het beste is voor Gorinchem, dat blijf ik als echte bliek graag doen'

    Tim Hartman

D66: 'Kansen voor alle Gorcumers'

GORINCHEM ,,D66 wil werken aan kansen voor alle Gorcumers. Die kansen zien we in onderwijs, de arbeidsmarkt, de bereikbaarheid van de stad en in duurzaam wonen. D66 is de meest progressieve partij en ziet haar idealen niet als dogma. Met D66 kan je zijn wie je bent én laten zien wie je bent. Diversiteit is een rijkdom."

Door Tim Hartman

,,D66 wil werken aan kansen voor alle Gorcumers." Die zin komt bij D66 overal terug en vormt voor lijsttrekker Ilhan Tekir een belangrijke inspiratie. ,,Ook ik heb kansen gekregen, bijvoorbeeld toen ik werd gevraagd om lijsttrekker te worden van D66. Als ik daarmee de belichaming ben van onze boodschap, ben ik daar alleen maar trots op". D66 omarmde Tekir na een fractiebreuk met GroenLinks wegens een (later gerectificeerd) interview in de Volkskrant over zijn publiek geuite stem op de Turkse AK-partij en zijn afkeuring over de militaire coup. ,,Dat is oud nieuws en niet relevant voor de Gorcumse politiek. In Gorinchem kijk je wat het beste is voor Gorinchem, dat blijf ik als echte bliek graag doen."

GOED ONDERWIJS ,,D66 is dé onderwijspartij. En dat is is veel breder dan alleen een hbo naar Gorinchem halen", vertelt Tekir. ,,Van vroegschoolse educatie tot aan hbo en alles daar tussen. Maar ook cultuureducatie. Onderwijs gaat om talentontwikkeling op alle niveaus. Daarom pleiten we voor een 'Onderwijsstimuleringsfonds' om initiatieven op het gebied van onderwijs te stimuleren. Ondersteuning van leerkrachten om bij te scholen, weekend- en zomerscholen, maar ook lopende initiatieven, zoals het hbo ICT, helpen we vooruit."

Wat D66 betreft wordt er geïnvesteerd in techniekschool Het Gilde. ,,De grootste vmbo-techniekschool van Nederland", benadrukt Tekir. En ook de regiofunctie van Gorinchem op het gebied van onderwijs wil D66 onderstrepen: ,,In Gorinchem hebben we vier keer zoveel scholieren in middelbaar onderwijs als het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. Met het fonds willen we die potentie verzilveren."

GOED BESTUUR ,,D66 introduceert: mogelijkmakers in het stadhuis. Geen 'Ja, maar', maar 'Ja, en' van de gemeente. Mogelijkmakers zorgen dat er bij initiatieven vanuit de stad geen 'Ja, maar' komt. Voorbeeld: hbo Liberal Arts & Sciences kwam naar de raad, omdat ze een 'Ja, maar' tegenkwamen. Uiteindelijk is het mede dankzij D66 gelukt geld te reserveren voor hbo-initiatieven. Het was mooier geweest als er geen amendement nodig was. Participatie is geen papieren werkelijkheid, daar moet je ook iets mee doen."

GOEDE BEREIKBAARHEID ,,Schrijf een prijsvraag uit bij scholieren hoe de Haarsekade aangepakt kan worden. Meer vrijliggende en bredere fietspaden, maar ook meer en betere fietsenstallingen", somt Tekir op. Kortom: meer verkeersveiligheid voor fietsers, maar ook voor voetgangers. ,,We richten ons op duurzame vervoersmiddelen. Maar het is niet dat we auto's willen pesten. Zo moet er voor auto's een goede verbindingsweg komen van Oost naar West om de Banneweg te ontlasten. En er moet gelobbyd worden voor de verbreding van de A27. Maar dat wil weer niet zeggen dat er geen lobby moet komen voor een treinverbinding tussen Utrecht en Breda. Het is geen zwartwit verhaal."

EN VERDER...

* Dierenwelzijnsbeleid. ,,Diervriendelijke gebouwen, werkzaamheden van het asiel nog meer ondersteunen, honden en katten chippen. We willen een speciaal beleid voor dierenwelzijn: uniek in Gorinchem."

* Inloopspreekuur wethouder van Onderwijs. ,,Om contacten met leraren te onderhouden en te weten wat er speelt."

* Transparante lokale democratie. ,,De rol van de lokale journalistiek is heel belangrijk. Er ontstaat zo een tegenkracht. Maar ook zelf transparantie verzorgen door streaming en makkelijke taal te gebruiken. Dat wekt vertrouwen."