• Eva Dansen (SP): 'Bij cultuur zitten we in een spannende periode'

    Tim Hartman

'De SP is er voor iedere Gorcumer'

GORINCHEM ,,De SP is de enige partij die opkomt voor mensen die het echt nodig hebben. We komen allemaal op voor bepaalde doelgroepen, maar bij de SP gaat het erom dat écht iedereen het naar z'n zin heeft in Gorinchem en iedereen rond kan komen. Dat willen we, dat kunnen we en dat doen we."

Door Tim Hartman

,,Het is weer even wennen, maar wel erg leuk." Zo omschrijft Eva Dansen haar rol als SP-lijsttrekker. Dansen is namelijk vier jaar lang wethouder geweest en als het aan haar ligt, neemt de SP wederom plaats in de coalitie: ,,We hebben aangetoond dingen niet half te doen. In de oppositie gingen we er altijd volledig voor en in de coalitie ook. Daarnaast hebben we aangetoond een betrouwbare coalitiepartner te zijn."

Dansen zou graag haar werk als wethouder willen continueren. ,,Bij cultuur zitten we in een spannende periode, in de nieuwe woonvisie staan inhoudelijk belangrijke én leuke dingen die ook belangrijk zijn voor de Visie van de Stad en het wordt leuk om daarmee verder te gaan als we de kans krijgen. "

CULTUURHUIS Op cultureel gebied wordt er momenteel druk gezocht naar een geschikte locatie voor een Cultuurhuis, waarin meerdere culturele functies een plaats kunnen vinden. ,,Het liefst in de binnenstad, maar dat is geen breekpunt", zegt Dansen. ,,Het is belangrijk dat er een Cultuurhuis komt. Gorinchem is straks de kleinste gemeente na alle fusies van omliggende kernen, maar wel de enige plek met deze voorzieningen. Dan moet je ook zichtbaar neerzetten wat dat betekent. Maak cultuur zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar!"

WOONVISIE De SP zet zich in voor betaalbare woningen voor iedereen. De nog vast te stellen Woonvisie is volgens Dansen een mooi document waar Gorinchem mee aan de slag kan. ,,Daar staan vernieuwende en spannende dingen in. Als je wilt groeien, moet je ook gewoon woningen bouwen. Er zijn veel mooie woningen, maar veel te weinig betaalbare. Wij zeggen: er mogen geen sociale huurhuizen meer verkocht of gesloopt worden. Er zijn twee groepen met een probleem in Gorinchem: mensen met heel weinig geld en mensen met teveel geld voor sociale huur en te weinig geld voor een koopwoning. Voor hen moeten we bouwen."

OUDEREN Ook op het gebied van ouderenwoningen is volgens SP een grote slag te slaan. De SP wil gaan voor het keurmerk 'Senior-OK', wat inhoudt dat ouderen waardevol en zelfstandig kunnen leven. Waarom Gorinchem dat keurmerk nog niet heeft? ,,Wat dacht je van het gebrek aan betaalbare ouderenwoningen? We hebben mooie aangepaste woningen, maar ook weer weinig betaalbare. Geen trappen, bredere badkamers, aangepaste wc: dat is geen gemiddelde woning. Het is beter en goedkoper om aangepaste woningen te bouwen dan later overal een traplift aan te schaffen. Hopelijk krijgen we de woningcorporatie ook zover."

Over de forse ouderenparagraaf in het programma: ,,Er zijn gewoon veel problemen op het gebied van ouderen. Elektrische duofietsen om eenzaamheid tegen te gaan, sneller sneeuwvrij maken van paden, bestrijding van stille armoede. Daar gaat de SP voor, want de groep ouderen groeit en groeit."

EN VERDER...

* Sociale ombudsman. ,,Behartigt de belangen van doelgroepen die daar zelf niet tot in staat zijn."

* Professioneel begeleider buurthuizen. ,,We hebben geweldige vrijwilligers, maar ze moeten tegenwoordig overal verstand van hebben. Bied begeleiding!"

* Meer functies in brede scholen. ,,Een kerkdienst, gebruik van het handenarbeidlokaal in het weekend. Breder denken!"

* Autoluwe binnenstad. ,,Vroeger was de Langendijk tweerichtingsverkeer. Nu denk je: kan niet! Hoe krijg je de knop om? Goede fietsrekken bijvoorbeeld."

* Meer wijkagenten op straat. ,,En buurtpreventieteams, die zijn top."