• Everdien Hamann (Gorcum Actief): 'Het is tijd om keuzes te maken'

    Jeroen van Rooij

Gorcum Actief, een club van doeners

GORINCHEM ,,Gorcum Actief heeft vier jaar keihard gewerkt en mooie successen geboekt. Wij onderscheiden ons door niet alleen maar te praten, maar te doen. Sparren met elkaar en de inwoners. Mensen en hun initiatieven helpen en keuzes maken!"

Door Tim Hartman

Everdien Hamann en Gorcum Actief hebben de eerste raadsperiode achter de rug. ,,Een succesvolle", vindt Hamann. ,,We hebben bijvoorbeeld een overnachtingshaven in de Woelse Waard kunnen voorkomen."

Ook op het dossier van de archeologische vondsten Buiten de Waterpoort is Gorcum Actief zeer actief geweest. Tegen beter weten in? ,,Soms wel, maar toch doen. We hebben een punt gemaakt, bewustwording gecreëerd en mensen bij elkaar gebracht. Het is zeker niet voor niets geweest."

KEUZES MAKEN Mensen met initiatieven helpen, dat is het hoofdmotto van Gorcum Actief voor de komende raadsperiode. ,,Mensen die hun nek uitsteken moeten geholpen worden: investeren in de mensen en de faciliteiten die zij nodig hebben om te kunnen doen wat ze willen doen."

,,Maar ook keuzes maken", zegt Hamann. ,,Kijk maar eens naar de Nieuwe Doelen en het Huis van Inspiratie. Er ligt nog steeds geen besluit. Wij zouden uitleenpunten van de bibliotheek graag in de brede scholen zien zodat mensen om de hoek een boek kunnen lenen. De brede scholen krijgen ook een buurthuisfunctie. De hele boekencollectie kan je elders opslaan. De mensen kunnen al online gemakkelijk een boek bestellen bij de bibliotheek. Die service is fantastisch."

JEUGD Gorcum Actief wil een lans breken voor jongeren en starters. ,,We willen ons vol inzetten voor een hbo, maar ook zonder hbo is studentenhuisvesting mogelijk. In Utrecht betaal je kapitalen, waarom kunnen die studenten niet hier wonen, vlakbij het station? Dat zorgt voor dynamiek in de stad. De jeugd trekt nu weg, bandjes kunnen niet optreden: er is niets te doen in de stad. Er hoeft geen groots uitgaansleven te komen, maar een beetje gezelligheid is toch niet teveel gevraagd?"

DOENERS ,,Waarom Gorcum Actief?", stelt Hamann zichzelf de vraag. ,,Wij zitten niet vast aan landelijke partijen en hun beleid. Ten opzichte van de andere lokale partijen zijn wij meer een club van 'doeners' dan van 'filosofen'. Stadsbelang wil een specifiek ouderenbeleid, wij willen juist een inclusief beleid. Ik wil ouderen niet wegzetten als hulpbehoevende types, laat ze meedoen! In wonen, in verkeer, in gezondheidszorg: in al dat beleid nemen we óók de ouderen mee, net als mensen met een handicap en andere doelgroepen." Over Democraten Gorinchem, de nieuwkomer dit jaar ,,Dat is oude wijn in nieuwe zakken: PvdA-light."

OUT OF THE BOX ,,Omdat we van niemand afhankelijk zijn, zijn we ook vrije denkers. Het leuke daaraan is dat je 'out of the box' kunt denken. Een parkeergarage onder de Kalkhaven, met een vijver erop. Een kabelbaan vanaf een grote parkeerplek buiten de wal naar de binnenstad zodat je de vestingswallen mooi van bovenaf ziet. In sommige steden weren ze stinkende diesels, waarom wij niet? Ik wil sowieso een luchtkwaliteitsmeting. Maar ook een leuke: kan je in plaats van industrieterrein Gorinchem-Noord, dat moet wachten op de verbreding van de A27, niet beter een groot recreatiebedrijf hebben? Snowworld bijvoorbeeld. Je komt toeristisch op de kaart en je hebt geen leeg industrieterrein. Het zijn maar ideeën. Een beetje vrijer denken, dat mag wel in Gorinchem."

EN VERDER...

* Thema-avond over klimaat en tuinen. ,,Bij hoosbuiten kan vooral op Oost, het putje van de Tielerwaard, het water nergens heen. Op Hoog-Dalem zijn tuinen met steen aangelegd. Het is wachten op wateroverlast of erger: overstromingen. We willen hier een avond over organiseren, hopelijk dit najaar."