• Rutger van Breemen (GroenLinks): 'We zijn niet alleen 'Groen', maar ook 'Links''

    Tim Hartman

GroenLinks: 'Voor mens én milieu'

GORINCHEM ,,GroenLinks is de groenste partij. Duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor Gorinchem, Nederland en de wereld. Naast 'Groen' zijn we ook 'Links'. Knokken voor wat kwetsbaar is, dat doen we. Voor mens én milieu."

Door Tim Hartman

GroenLinks heeft acht coalitiejaren achter de rug en is volgens lijsttrekker Rutger van Breemen trots op wat er bereikt is. ,,Het mooiste is het vastgestelde 'Duurzaamheidsplan'. Jarenlang hobbelde Gorinchem met goede bedoelingen achteraan en nu hebben we een ambitieus plan waar we mee voor de dag kunnen komen. Dat is écht nodig. Duurzaamheid is een investering die je terugverdient. In 2050 moet Gorinchem volledig energieneutraal zijn."

STAPPEN MAKEN GroenLinks hoopt de komende jaren, met financieel meer ruimte, grotere stappen te kunnen zetten op duurzaamheid. ,,Met meer geld hadden we veel eerder zonnepanelen op de daken van de gemeente kunnen hebben, had de nieuwe wijk in Gorinchem-Oost gasvrij gebouwd kunnen worden en hadden er windmolens op Gorinchem-Noord kunnen staan", somt Van Breemen op. ,,Maar we hebben het ook niet in ons eentje voor het zeggen. Met dertien zetels voor GroenLinks had het wellicht sneller gegaan. Bovendien kan Poort6 (woningcorporatie, red) ook nog stappen maken in duurzaamheid."

Dat er financieel meer lucht is, is terug te zien in het verkiezingsprogramma van GroenLinks en volgens Van Breemen ook mede te danken aan het zuinige beleid van de coalitie, mét GroenLinks. ,,Maar nu moeten we echt investeren. Niet alleen in duurzaamheid, ook op sociaal gebied, cultuur en welzijn. Een groot theater, de Banneweg. Dat kost geld."

FIETSEN Wat GroenLinks betreft kunnen goede faciliteiten voor fietsers helpen de autoknelpunten op te lossen. Het Fietsplan mag uit de kast worden getrokken. ,,Van Oost naar West fiets je binnen een kwartier. Als je zorgt voor goede fietsenstallingen en goede en snelle fietsverkeersroutes zijn mensen echt wel bereid op de fiets te stappen. Maar daarmee los je niet het hele probleem op. We pleiten ook al jaren voor een rondweg in Gorinchem-Noord. En we willen transferia aan de rand van de stad. Je wilt geen files van auto's in de binnenstad. Je ziet meteen mooie pittoreske beelden voor je van bijvoorbeeld een autovrije Groenmarkt."

Naast de fiets als alternatief pleit GroenLinks ook voor een stevigere lobby voor de spoorlijn tussen Utrecht en Breda, via Gorinchem. ,,Er mist in het spoorwegennet gewoon een spoorlijn door de as van Nederland. Je kunt de A27 wel verbreden, maar dan gaan er nog meer mensen in de file staan."

Tot slot wil Van Breemen benadrukken dat zijn partij niet alleen 'Groen', maar ook 'Links' is. ,,Goede en betaalbare zorg en het sociaal team moet de wijk in. Vroegtijdig problemen opsporen zoals eenzaamheid. Dat vinden we, net als een aantal andere partijen, ook héél belangrijk."

EN VERDER...

* De actie 100-100-100. ,,100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij leven. Door goed scheidingsgedrag beperken we restafval tot een minimum."

* Tiny houses. ,,Kleine, zelfvoorzienende en dus milieuvriendelijke huisjes die mensen zelf ontwerpen. In Gorinchem willen we dat stimuleren."

* Elk plein een fontein. ,,Niet alleen sfeervol, maar het zuivert ook lucht en geeft verkoeling. Met de klimaatverandering is dat steeds meer nodig. Het doet niemand kwaad en is sfeervol."

* Over de archeologische vondst Buiten de Waterpoort, waar wethouder Arjen Rijsdijk de nodige kritiek op kreeg: ,,Als partij in de coalitie kun je niet iedereen tevreden houden. Bovendien kunnen we alles prima uitleggen. Als men vindt dat GroenLinks iets niet goed heeft gedaan, kom gerust langs. Ik praat er graag over en licht het graag toe. En soms ben je het niet met elkaar eens. Dat kan ook."