• 'Ik hoef nog geen enorme noodklok te luiden, maar laat het een klein wekkertje zijn'

    Tim Hartman

Op zoek naar onderlinge verschillen

GORINCHEM ,,Sorry, ik heb het druk met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik moet alle Gorcumse lijsttrekkers interviewen." Het is een zin die ik de afgelopen weken met enige regelmaat uitsprak als ik werd gevraagd voor een journalistieke klus, een lunchafspraak, een verjaardagsfeestje of een avondje minigolf. Van Gorcumers kreeg ik dan terug: 'Ach ja, al die partijen'. Van mensen uit grotere steden kreeg ik vaak terug: 'Alle lijsttrekkers? Hoeveel kunnen dat er in Gorinchem zijn?' Nou, elf stuks dus.

Door Tim Hartman

Elf Gorcumse partijen voor vijfentwintig zetels. Dat klinkt als een dolle boel. Toch is Gorinchem bepaald niet de enige stad die met zoveel versnippering te maken heeft. In Almelo zijn bijvoorbeeld vijftien partijen verkiesbaar voor 35 zetels. In Nuenen zijn er zelfs tien partijen voor slechts negentien zetels. Het kan dus altijd erger, zullen we maar zeggen.

VERSCHILLEN Burgemeester Reinie Melissant-Briene spreekt overigens liever van diversiteit dan van versnippering. Ik bracht in het kader van de verkiezingen ook haar een bezoek en daarbij zei ze het volgende: ,,In verkiezingsperiode markeren alle partijen waarop ze zich onderscheiden en waarin ze van elkaar verschillen, maar na die tijd is het weer zaak om de verbinding met elkaar te zoeken."

Dat inspireerde me voor de uitwerking van alle interviews die u hierna kunt gaan lezen. Trek er gerust een avondje voor uit, zou ik zeggen. Want een van de geluiden die ik ook de laatste weken heb gehoord is: 'De partijen lijken allemaal zoveel op elkaar'. En bij het lezen van alle verkiezingsprogramma's blijkt inderdaad dat partijen het onderling over veel zaken eens zijn. Vooral de bereikbaarheid/mobiliteit van Gorinchem staat overal bovenaan de verkiezingsprogramma's.

En dus was het de kunst om zoveel mogelijk de verschillen te markeren en te zoeken naar 'waar onderscheidt deze partij zich van andere partijen?'. Want natuurlijk wil elke partij goede zorg, en natuurlijk willen ze het fileleed op de Banneweg aanpakken. Maar de grote vraag was steeds: hoe denken de partijen dat aan te gaan pakken? Op welke punten onderscheidt uw partij zich, waar liggen de prioriteiten en zijn er ook punten die in geen enkel ander verkiezingsprogramma te vinden zijn? Dáár ben ik naar op zoek gegaan.

LOKALE JOURNALISTIEK In enkele verkiezingsprogramma vond ik ook de rol van de lokale journalistiek terug. Goed dat er aandacht voor is. Zoals u wellicht wel weet zijn lokale media steeds meer afhankelijk geworden van freelance journalisten, van wie ik er ook eentje ben. Dat hoeft niet erg te zijn, maar in de praktijk blijkt het bewaken van de waakhondfunctie soms nog best lastig te zijn. In Gorinchem zijn er namelijk parallelsessies en de naam doet het al een beetje vermoeden: die lopen parallel. En hoe goed ik ook mijn best wil doen: het blijkt onmogelijk om twee sessies tegelijk te volgen.

Bovendien hebben freelance journalisten ook andere opdrachtgevers waardoor er soms geen tijd is om diep in bepaalde dossiers te duiken. Ik hoef hier nog geen enorme noodklok te gaan luiden, want in Gorinchem zijn er in elk geval nog lokale journalisten aanwezig bij de gemeenteraadsvergaderingen. Maar laat het in elk geval een klein wekkertje zijn.

De lokale democratie kan niet zonder lokale journalistiek. Of zoals een van de lijsttrekkers zegt: 'Er ontstaat door lokale journalistiek een tegenkracht in de samenleving die lokale bestuurders en raadsleden scherp houdt'. Wie dat zei? Dat mag u nu gaan lezen. Verdiep u goed en stem met uw hart. Het is aan de partijen om na de verkiezingen de verbinding op te zoeken, mocht de verkiezingsuitslag een zeer gecompliceerde puzzel opleveren. Mocht u er met deze lijsttrekkersinterviews nog steeds niet uit komen? Lees dan gerust nog eens de themapagina's terug op www.destadgorinchem.nl.