• Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) en Dick van Zanten (Stadsbelang)

    Tim Hartman

Schefferlie (Democraten Gorinchem) en Van Zanten (Stadsbelang) snel met elkaar aan tafel

GORINCHEM Democraten Gorinchem en Stadsbelang zijn na de gemeenteraadsverkiezingen de twee grootste partijen van Gorinchem met vier zetels. Lijsttrekkers Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) en Dick van Zanten (Stadsbelang) vinden het dan ook niet meer dan logisch dat de twee partijen zo snel mogelijk met elkaar aan tafel gaan. ,,Gorinchem heeft lokaal gekozen", aldus Schefferlie.

Door Tim Hartman

Schefferlie: ,,Het bleef heel lang spannend, uiteindelijk was het maar 28 stemmen verschil." Democraten Gorinchem kreeg inderdaad 2385 stemmen, Stadsbelang 2357. ,,We gaan nu voor een goed gesprek en dat gaan we met iedereen doen. Maar het staat als een paal boven water dat Gorinchem lokaal heeft gekozen dus dan is het logisch dat de twee grootste partijen met elkaar in gesprek gaan voordat we dat met andere partijen gaan doen."

Ook Van Zanten vindt het logisch dat Democraten Gorinchem en Stadsbelang elkaar binnenkort aan één tafel vinden: ,,Een prachtige uitslag. Heel opmerkelijk ook dat twee lokale clubs de enige twee partijen zijn met meer dan drie zetels. Dat bruggetje is gauw gemaakt denk ik. Het ligt voor de hand om elkaar nu op te zoeken. Dat zal ook gebeuren en het lijkt me stug dat we daar niet op een makkelijke manier uit gaan komen. Anders krijg je wel heel moeilijke combinaties."

Van Zanten denkt echter dat het sowieso nog een hele klus wordt om een coalitie te gaan vormen: ,,Dat zal sowieso ingewikkeld zijn. Democraten Gorinchem en Stadsbelang hebben samen acht zetels, dan hebben we voor een meerderheid nog twee partijen nodig." Van Zanten noemt expliciet twee partijen, en dus niet drie: ,,Die avonturen met vijf wethouders gaan wat mij betreft nooit meer gebeuren in deze stad."

RAADSBREEDAKKOORD Als het aan Schefferlie ligt, komt er weer een raadsbreedakkoord, zoals ook het geval was in de slotmaanden van de afgelopen raadsperiode: ,,Als je ziet hoe breed de 'Visie van de Stad' ontwikkeld is, moeten we nastreven om ook zo'n breed draagvlak in de gemeenteraad te krijgen en dat er misschien wel wederom een raadsbreedakkoord komt. Dat zal niet meevallen, maar als je de verkiezingsprogramma's bekijkt moet daar draagvlak voor zijn. We zijn nu eenmaal versnipperd."

UITSLAG Democraten Gorinchem en Stadsbelang werden gevolgd door de PvdA, VVD en ChristenUnie-SGP met drie zetels. CDA, D66 en SP houden twee zetels over na de verkiezingen. GroenLinks en Gorcum Actief allebei eentje. Jezus Leeft krijgt geen zetel. Dat houdt in dat Democraten Gorinchem (+4) en Stadsbelang (+1) de enige twee partijen zijn die in zetelaantal stijgen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. VVD, ChristenUnie-SGP, CDA en D66 behouden hetzelfde aantal zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen en Gorcum Actief, SP en GroenLinks leveren een zetel in. Bekijk hier nogmaals de volledige uitslag en het liveverslag van de verkiezingsavond op het gemeentehuis.