• Dick van Zanten (Stadsbelang): 'Jongeren binden is de essentie van het toekomstig beleid.'

    Stadsbelang Gorinchem.

Stadsbelang: 'Niet praten, maar doen'

GORINCHEM ,,Stadsbelang is niet alleen van het woord, maar ook van de daad. Geen gezeur over links of rechts. Stadsbelang Gorinchem is opgericht in 1974 en sinds vele jaren dé plaatselijke politieke partij."

Door Tim Hartman

Dick van Zanten (65) is ook dit jaar weer lijsttrekker van Stadsbelang. Vanaf 1978 is hij al van de partij in de Gorcumse politiek en na een korte pauze (2006-2014) behaalde hij vier jaar geleden drie zetels met Stadsbelang. Met de komst van Hans van Mourik had de partij zelfs vier zetels tegenover een enkele zetel in 2010. ,,Vier jaar geleden hebben wij ons afgezet tegen de ingezette koers, de bezuinigingen en de gevolgen daarvan: het verdwijnen van allerlei voorzieningen. Gorinchem is niet alleen een centrumgemeente, maar ook het bruisend hart van het gebied."

Voor aanstaande verkiezingen is de boodschap een heel andere: ,,De Visie van de Stad brengt een nieuwe gewenste koers in beeld en het is aan de stadspartij om zich daar voor in te zetten. Dat vinden we het belangrijkst: niet over de visie praten, maar er iets mee doen. Daarmee onderscheiden we ons van de andere lokale partijen: daadkracht, concrete voorstellen."

JONGEREN In het verkiezingsprogramma van Stadsbelang is er uitgebreid aandacht voor jongeren. ,,Logisch", vindt Van Zanten. ,,Als je een dynamische, bruisende stad wilt zijn, is het binden van jongeren de essentie van het toekomstig beleid. Kroegen en discotheken zijn er niet of nauwelijks. Ook logisch: er is te weinig vraag, er zijn te weinig jongeren. En het is niet zo dat je jongeren trekt door alleen huisvesting te regelen. Je moet zorgen voor schwung in de stad."

Ook daarom vindt Stadsbelang infrastructuur belangrijk: ,,Binnen de stad is dat nu een soort gruwel en buiten de stad moet de gemeente veel meer lobbyen. Niet alleen jongeren, ook forenzen zijn gebaat bij goede verbindingen, zowel openbaar vervoer als de wegen. We liggen hartstikke strategisch, maar de kwaliteit van de verbindingen moet beter. De afslag bij Groote Haar bijvoorbeeld: die hing lang in de lucht, maar een lobby heeft er voor gezorgd dat die er ook gaat komen."

OUDERENBELEID Naast jongeren richt Stadsbelang zich ook zeker op ouderen. Alles omvattend wil Stadsbelang een ouderenbeleid met een wethouder voor ouderen. ,,Oudere burgers moeten in Gorinchem kunnen blijven wonen. Nu moeten ze van zelfstandig wonen rechtstreeks naar het verpleeghuis. En die is hier te klein waardoor ze de stad uit moeten. Heb je zeventig jaar in Gorinchem gewoond, word je op je oude dag de stad uit gedeporteerd. Een heel slechte zaak. Maar ook in de openbare ruimte moeten ouderen, en ook gehandicapten, zonder te struikelen kunnen lopen."

ONDERHOUDSBELEID Voor laatstgenoemde moet volgens Stadsbelang het onderhoudsbeleid strakker worden nageleefd. ,,Er is al honderd jaar beleid, maar de straten zien er niet uit. Loop je Buiten de Waterpoort, kan je door het onkruid niet eens naar Loevestein kijken. Breng je visitekaartje op orde! Loop eens van parkeergarage Kweeklust naar de stad. Het is 'hobbel de bobbel', er liggen vier verschillende soorten stenen. Zorg voor eenduidig straatbeeld, zorg voor netjes onderhoud. Hoe moeilijk kan het zijn?"

EN VERDER...

* Gorinchem Beweegt Plus. ,,Gorinchem Beweegt is het enige instrument van de gemeente dat goed begrijpt waar ze mee bezig is. Wij vinden dat een goede club die ook bewegen onder ouderen kan stimuleren."

* Taalakkoord. ,,Laaggeletterdheid tegengaan. Iedereen wil dat, maar dat moet je als gemeente faciliteren. Laagdrempelige taallessen in een fysiek Taalhuis. Scholen en andere organisaties bundelen de krachten en maken afspraken: het Taalakkoord."

* Ben Oude Nijhuis-huis. ,,Een kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen zodat ze toch in Gorinchem kunnen blijven wonen."