• Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) en Dick van Zanten (Stadsbelang)

    Tim Hartman

UPDATE: Stadsbelang de grootste, domper voor ChristenUnie-SGP

GORINCHEM Niet Democraten Gorinchem, maar Stadsbelang lijkt de grootste partij van Gorinchem te zijn na de gemeenteraadsverkiezingen. Waar de voorlopige verkiezingsuitslag van gisteren de nieuwkomer Democraten Gorinchem nog als grootste bestempelde, lijkt toch Stadsbelang na hertelling de meeste stemmen te hebben gekregen. De partij van lijsttrekker Dick van Zanten stijgt zelfs naar vijf zetels. Dat gaat ten koste van de derde zetel van ChristenUnie-SGP.

Door Tim Hartman

Net op het moment dat Pierre Schefferlie, lijsttrekker van Democraten Gorinchem, het item van de NOS over Democraten Gorinchem en Stadsbelang als lokale winnaars in de Gorcumse politiek zit te kijken, stuurt de gemeente Gorinchem een persbericht naar buiten: niet Democraten Gorinchem, maar Stadsbelang is de grootste partij in Gorinchem. ,,Ik heb nog net op tijd mijn 'moment of fame' gepakt", zegt Schefferlie met gevoel voor humor. ,,Maar vier zetels is voor ons als nieuwkomer nog steeds prima hoor", reageert hij op het nieuws. ,,Het is niet voor niets een voorlopige uitslag. Aan ons voornemen om met elkaar op te blijven trekken als Democraten Gorinchem en Stadsbelang zijnde verandert niets. Het is zuurder voor de CU-SGP, die dachten drie zetels te hebben. Wij zijn in elk geval niet minder blij dan gisteren."

CU-SGP ,,Een domper", noemt Marjo Molengraaf (lijsttrekker CU-SGP) het feit dat haar partij toch twee in plaats van drie zetels heeft. ,,We hadden al een slag om de arm gehouden, omdat het allemaal zó dichtbij elkaar lag. Maar nu blijkt het toch niet zo dicht bij elkaar te liggen, omdat er honderden stemmen van Stadsbelang en VVD niet meegenomen zijn. Dat is verschrikkelijk zuur. Vooral voor Anne de Jong, onze nummer drie op de lijst, die de afgelopen jaren inhoudelijk heel hard gewerkt heeft. Maar uiteindelijk krijg je niet altijd wat je verdient. We hebben nog even goed doorgevraagd wat er mis is gegaan, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat wat er nu gebeurt eerlijk is. Nu zijn we teleurgesteld, maar morgen kijken we weer verder. Wij zijn niet aan zet, dat is nu wel helder."

HISTORIE Bij Stadsbelang was de stemming al vrij goed na gisteravond, maar nu de partij voor het eerst in de historie de grootste partij van Gorinchem zijn, krijgt lijsttrekker Dick van Zanten de lach helemaal niet meer van zijn gezicht. ,,Het is toch nog een behoorlijk verschil. We hebben er nog tweehonderd stemmen bijgekregen", zegt hij. ,,Maar eigenlijk verandert er verder niet zoveel hoor. Het resultaat van de verkiezingen is duidelijk: Gorinchem heeft lokaal gestemd en dat verplicht ons om samen op te trekken. Reden voor een feestje, denk ik zo."

De bijstelling vond vanmiddag plaats na controle en het invullen van de processen-verbaal. Na controle vanochtend van de stemmen en het invullen van de officiële processen-verbaal bleek in vergelijking met de sneltelling van gisteravond dat de uitslag bij twee stemburo's verschilde. Hierdoor is de voorlopige zetelverdeling anders dan gisteravond werd bekendgemaakt. 

UITSLAG Dit is de nieuwe voorlopige uitslag: Stadsbelang (2563 stemmen, 5 zetels), Democraten Gorinchem (2376 stemmen, 4 zetels), VVD (1555 stemmen, 3 zetels), PvdA (1550 stemmen, 3 zetels), CU-SGP (1430 stemmen, 2 zetels), CDA (1296 stemmen, 2 zetels), SP (1167 stemmen, 2 zetels), D66 (1038 stemmen, 2 zetels), GroenLinks (918 stemmen, 1 zetel), Gorcum Actief (840 zetels, 1 zetel) en Jezus Leeft (66 stemmen, 0 zetels).

Morgenochtend om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag, inclusief het aantal stemmen, de voorkeurstemmen per kandidaat en de definitieve zetelverdeling bekend gemaakt in de raadzaal van de gemeente Gorinchem.