• Attie Mager (VVD): 'We hebben met de VVD en coalitie de verantwoordelijkheid genomen financieel alles op orde te brengen'

    VVD Gorinchem

VVD: 'Liberaal en lokaal geworteld'

GORINCHEM ,,VVD Gorinchem is óók een lokale partij. Lokale partijen zijn trendy en goed voor de democratie, maar een partij met landelijke roots heeft lijnen met provincie en ministers. Dat is heel belangrijk. VVD is lokaal geworteld, met een landelijke uitstraling. Bekijk Gorinchem in breder verband!"


Door Tim Hartman

VVD-lijsttrekker Attie Mager kijkt tevreden terug op de afgelopen coalitiejaren van haar partij. ,,Al denkt de oppositie daar wat anders over", zegt ze lachend. ,,We hebben met de VVD en coalitie de verantwoordelijkheid genomen financieel alles op orde te brengen. Het is nu heel makkelijk om te zeggen dat alles meteen weer uitgegeven moet worden. Dat is niet chique richting de inwoners. Want naast bezuinigd, hebben we óók geïnvesteerd."

,,Bijvoorbeeld in de buitensportaccommodaties", noemt Mager op. ,,Dat was echt een speerpunt van de VVD. Met Gorinchem Beweegt ben je bezig iedereen aan het sporten te krijgen, maar dan moeten de accommodaties wel op orde zijn. Dat is gelukt."

GESPAARD VOOR INFRA De financiële ruimte die er nu is, mag wat de VVD betreft in het verbeteren van de bereikbaarheid worden geïnvesteerd. ,,Als we geld overhielden de afgelopen jaren ging dat in de pot voor infrastructuur. Dat is nu het belangrijkst. Dat komt ook in de Visie van de Stad terug."

Mager vervolgt: ,,Met het nieuwe bedrijventerrein in Gorinchem-Noord is er meer ruimte en komen andere verkeersstromen op gang. De economie trekt aan en bedrijven willen beter bereikbaar zijn. Maar ook andere problemen blijven de aandacht vragen: de Banneweg bijvoorbeeld. De VVD denkt aan een oplossing via de Schelluinsestraat. Dat moet onderzocht worden."

LEVENDIGE BINNENSTAD Gorinchem als open vesting, maar niet als openluchtmuseum. ,,Gorinchem moet wel leefbaar blijven", legt Mager dat standpunt uit. ,,We zijn hartstikke blij met de historische binnenstad, maar houd die ook levendig. Mensen kunnen fel reageren als affuitloodsen verkocht worden, maar wat de kopers van plan zijn hadden we als gemeente nooit kunnen doen. Koester de mensen die iets willen met je stad. Heb respect voor oude gebouwen, maar sta niet stil. De Hoofdwacht is ook een historisch gebouw. Als men destijds had gezegd: daar mag niets mee gebeuren, hadden we nu niet zo'n levendige Grote Markt gehad. Ga met de tijd mee. Leefbaarheid moeten we koesteren, net als de mensen die initiatieven ontplooien. Zij lopen nu tegen allerlei vergunningen en regeltjes aan, dat kan allemaal wel wat soepeler wat de VVD betreft."

CULTUURFONDS ,,Er zijn heel veel culturele initiatieven, lokale theatervoorstellingen en kleinschalige exposities in Gorinchem. De VVD wil een Cultuurfonds initiëren waaraan zowel gemeente als bedrijven financieel kunnen bijdragen. Initiatieven komen met een goede begroting en op basis daarvan gaan we in gesprek met elkaar. Kijk naar Theater de Vijfzinnen, dat is een mooi voorbeeld. Als je zulke hard werkende mensen hebt, willen we daar iets tegenover stellen. Met zo'n Cultuurfonds raken wellicht ook grotere theaters in het land geïnteresseerd om te investeren in Gorinchem."

EN VERDER...

* Multifunctionaliteit brede scholen. ,,Deze zijn gebouwd voor meerdere activiteiten, naast de school. Denk aan buurthuis- en bibliotheekfuncties zowel overdag als 's avonds."

* Onderzoek parkeergarage. ,,Er komen nieuwe appartementen, houd dan ook rekening met parkeren."

* Cruises. ,,Cruises zijn hip. Het zou mooi zijn om Gorinchem als bestemming verder te ontwikkelen en toeristen te ontvangen."

* Wallen verbinden. ,,Bij Symposion 2005 was er de brug van Bruno Ninaber van Eyben over de Arkelpoort. Vond de één geweldig, anderen helemaal niet. Het zou mooi zijn om de wallen helemaal rond te kunnen lopen, ook met een rolstoel."