• Picasa

Afscheidshuis De Lelie geopend

GORINCHEM Afscheidshuis De Lelie aan de Vries Robbéweg in Gorinchem is vrijdag 2 oktober officieel geopend. De voormalige beheerderswoning aan de poort van de oude begraafplaats is omgetoverd tot een sfeervol pand. Bij de inrichting is rekening gehouden met het karakter van het monumentale gebouw.

Afscheidshuis De Lelie zal gebruikt gaan worden als 24-uurs opbaargelegenheid. Dat wil zeggen dat de nabestaanden een sleutel krijgen en de periode na het overlijden tot aan de uitvaart gebruik kunnen maken van het afscheidshuis. Het beschikt over een huiskamer met antieke grote tafel met daaraan 10 zitplaatsen, een keuken en een opbaarkamer. Daarnaast zullen er met regelmaat kleinschalige bijeenkomsten en workshops georganiseerd gaan worden die in het teken staan van aankomend overlijden tot rouwverwerking.

De open dag die ter gelegenheid van de opening op zaterdag 3 oktober werd gehouden was een groot succes. Ruim 300 bezoekers hebben het afscheidshuis bekeken en kennis kunnen maken met een aantal uitvaartgerelateerde bedrijven onder het genot van de muzikale klanken van 4tune, uitvaartmuziek op maat. De oude begraafplaats was tevens het toneel van een afscheids-symposium. Een 9-tal bloemisten en leerlingen van het Wellant-College uit Dordrecht hebben alles uit de kast gehaald om de bezoekers te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van afscheidsbloemwerk.

Afscheidshuis De Lelie wordt beheedt door Stichting De Lelie. Het bestuur van de stichting bestaat uit Carolien Verdonk van uitvaartbloemist Distel en Mirt, Sjaak Advokaat, in het dagelijkse leven ambulancemedewerker en Anne Besems van Besems Uitvaartverzorging. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om vooral rouwverwerking laagdrempelig te maken. Daarnaast willen ze persoonlijke nalatenschappen gaan initiëren. Deze zaken moeten binnen afzienbare tijd allemaal vorm gaan krijgen.

Informatie over bijeenkomsten en workshops: Distel en Mirt 0183 - 623 753. Informatie over het gebruik van de 24-uurs opbaargelegenheid: Besems Uitvaartverzorging 0183 - 567 585